Özel Okullardaki Fiyat Artışları Yüzde 65 Sınırını Aştı
Özel Okullardaki Fiyat Artışları Yüzde 65 Sınırını Aştı
Özel okullardaki fiyat artışını frenlemek için konan yüzde 65 sınırı mevcut soruna çare olmadı. Büyükşehirlerde anaokullarından liseye kadar fiyatların 500 bin liraya kadar çıktığı görüldü. Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği sınır ise sadece ara kayıtlarda geçerli oluyor. Yeni kayıtlarda yapılan zamlar yüzde yüzü aşıyor.
Yüksek enflasyon eğitime de yansırken özel okullardaki fiyat artışını frenlemek için konan yüzde 65 sınırı mevcut soruna çare olmadı. Büyükşehirlerde anaokullarından liseye kadar fiyatların 500 bin liraya kadar çıktığı görüldü. Zamları değerlendiren sektör temsilcileri ara zammın sadece ara kayıtlarda geçerli olduğuna vurgu yaparken yeni zamlarda yüzde 100’ü aşan fiyatlarla karşılaşıldığına değindi. Türk Eğitim Derneği ‘zam’ değerlendirmesinde etkenin maliyetler olduğunu söyledi.
Yeni eğitim dönemi için özel okulların ücretleri açıklanmaya başladı. MEB’in fiyat artışını dizginlemek için koyduğu yüzde 65 sınır da çare olmadı. Özellikle büyükşehirlerde veliler 600 bin liraya kadar varan fiyatlarla karşılaşıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği yüzde 65 zam sınırı ise sadece ara kayıtlarda geçerli oluyor. Yeni kayıtlarda yapılan zamlar yüzde yüzü aşıyor.
Sektör temsilcileri, okul ücretlerindeki zammın enflasyonla ilgili olduğunu söylüyor.
Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, zamları şöyle değerlendiriyor:
“Bir yıl önce yüzde 36,8 zam izni verildi ama elektrik yüzde 300 arttı. Öğretmenin yaşayabilmesi için en az yüzde 80 yapılması gerekiyordu. Öğretmenin yaşayabilmesi için, devlet memuru öğretmenin maaşının altında maaş almaması lazım. Bir okul yapmak en az 200 300 milyon lira… Özel okulun karlılığı maksimumu yüzde 15. Eksiklik yapmaz maaşları eksiksiz yatırırsanız… Devletimizin veliye destek vermesi gerekiyor. Biz özel okula destek verilmesine karşıyız.”
Veliler ise, özel okul ücretlerinde bir düzenleme yapılmasını istiyor.