Osmanlı Geleneği Yaşatıldı
İl Müftülüğü Çorum’da bir ilke imza atarak Enderun usulü teravih namazı kıldırdı
Teravih namazında Osmanlı geleneği yaşatıldı.
İl Müftülüğü Çorum’da bir ilke imza atarak Enderun usulü teravi namazı kıldırdı.
Bu yıl Ramazan ayında her Perşembe gecesi farklı bir camide Enderun Usulü Teravih namazı kıldıracak olan Çorum Müftülüğü, uygulamayı ilk olarak Mimar Sinan Mahallesindeki Fatih Sultan Mehmet Cami’nden başlattı.
Enderun Usulü Teravih namazına yoğun ilgi varı. Mahalle sakinlerinin dışında Çorum’un her tarafından vatandaşlar adeta camiye akın etti.
Cemaat, cami bahçesinde, hatta merdivenlerde namaz kılmak için saf tutuldu. Caminin alt katına sığmayan bayan cemaatte, bahçede namaz kıldı.
Osmanlı iç teşkilatında, sarayda, Hırka-i Saadet’te, saray camileri, büyük cami ve dergahlarda kılınan Enderun usulü teravih namazı, 1712’li yıllara dayanıyor.
Enderun usulü, iki şekilde uygulanıyor. Birincisi imam müezzin topluluğunu makam geçişleri ile yönlendiriyor. İkincisinde ise makamlar arasındaki geçişleri müezzinler sağlıyor. Fatiha’dan sonra okunan zamm-ı sureler rastgele seçilmiyor. Manalarına bakılarak tertip ediliyor. Örneğin rahmet ayetleri, tesbih ayetleri ya da Hz. Muhammed’den bahseden ayetler tercih ediliyor.
İlk on günde Ramazan ayına ulaşmaktan duyulan sevincin dile getirildiği ilahiler, ikinci on günde Allah’tan rahmet ve merhamet niyaz eden ilahiler söyleniyor. Son on günde ise Ramazan’ın uğurlanmasından duyulan hüzünlü ilahiler meşk ediliyor.
Enderun usulü teravih namazı Çorum’da bu yıl il genelindeki 4 camide birer defa uygulanacak.
Bundan 70-80 yıl öncesinin Ramazanlarında İstanbul’un bütün camilerinde ve konaklarda kılınan teravih namazlarında uygulanan, ancak daha sonra unutulup büyük camilerden bile kalkan bir gelenek, Çorum’da yaşatılıyor.
Fatih Sultan Mehmet Camiinde başlayan Enderun Teravih Namazı 02 Ağustos Perşembe akşamı Ulu Camide, 09 Ağustos Perşembe akşamı Veysel Karani Camiinde, 16 Ağustos Perşembe akşamı Buhara Tevhit Camii’nde kılınacak.