Osmancık’a Tarım ve Hayvancılık Lisesi Açılacak
Osmancık’a Tarım ve Hayvancılık Lisesi Açılacak
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle Osmancık’ta Tarım ve Hayvancılık Lisesi açılacak. Lisede verilecek eğitimlerle birlikte tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan ara eleman sorunun çözülmesi hedefleniyor.
Türkiye’de gıda krizinin önüne geçilebilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında protokol imzalandı. İşbirliği kapsamında tarım ve hayvancılığın yoğun yapıldığı şehirlerde Tarım ve Hayvancılık Liseleri kurularak gençlerin tarım ve hayvancılığa yönlendirilmesi hedefleniyor.
Bu kapsamda Çorum’da da İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokolle Osmancık’ta tarım ve hayvancılığı temel alan bir lise açılacak.
İl Milli Eğitim Müdürlüğünde düzenlenen törenle protokolün imzaları atıldı.
Törene, İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Kodek ile Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı katıldı.
“Gelecek Tarımda, Tarımın Geleceği Gençlerde”
Törende bir konuşma yapan İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Kodek, “Gelecek tarımda, tarımın geleceği gençlerde” sloganıyla iki kurumun geleceği garanti altına almak üzere işbirliği yaptığını söyledi.
Bu alanı tercih edecek öğrencilere başarı bursu verilmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü belirten Kodek, protokole istinaden tarım ve eğitim alanında yapılması gerekenleri yapacaklarını ifade etti.
Çorum’un hem sanayi hem tarım şehri olduğuna değinen Milli Eğitim Müdürü Kodek, 15 gün önce girişimlerine başlanan Tarım ve Hayvancılık Lisesi projesinin onaylandığını ve Osmancık’ta yapımına başlanacağını söyledi.
Protokol ile tarım ve gıda sektöründe nitelikli insan gücü yetiştirmeyi hedeflediklerini ifade eden Kodek, “Son dönemde dünyada yaşanan ve etkisi Türkiye’de de hissedilen küresel iklim değişikliğinin oluşturduğu çevresel ve ekonomik problemler, artan gıda talebi, iklim değişikliğinin sürdürülebilir tarımsal üretime olumsuz etkileri, çevre ve biyolojik çeşitliliğin korunmasının önem kazanması, daha az kaynakla gıda talebinin karşılanması gerekliliği nitelikli işgücü ve teknolojiye olan ihtiyacı her geçen gün artıyor” ifadelerini kullandı.
Kodek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bu bağlamda bilginin en güçlü tarımsal girdi olduğu bilinciyle özellikle gençlerin tarımda daha etkin ve verimli bir şekilde yer alması için ülkemiz topraklarında eğitime entegre olmuş, doğru bilgiyle buluşan ve dünya ile rekabet edebilen birey olmasını sağlamayı hedefliyoruz. ‘Gelecek Tarımda, Tarımın Geleceği Gençlerde’ yaklaşımımızla geleceğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz. Bilindiği üzere ülkemiz son yıllarda tarım sektörünün yasal ve kurumsal çerçevesini güçlendirmeye yönelik ilerleme kaydederken, üreticilerimizin de rekabetçi piyasa koşulları karşısında ayakta kalabilmelerini sağlayacak tedbirler alarak üretimin devam etmesi için çaba sarf etmektedir. Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığı üretimi desteklemeye, tarımsal verimliliği artırmaya ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına imkan veren politikaları uygulamaya koymuştur. Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı güçlerini birleştirerek tarım, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği ve laboratuvar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerini artırarak tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla 1 Haziran 2022 tarihinde işbirliği protokolü imzalamıştır.”
Protokolün Çorum’da 123 okul, 9 bin 309 öğrenci ve 264 öğretmeni kapsadığını belirten Kodek, “Bu protokol ile okul yöneticisi ve öğretmenleri, teknik ve mesleki yönden her iki bakanlığın mevzuatı çerçevesinde belirlenecek olup, yabancı dil ağırlıklı olarak alan öğretim programları ve yüz yüze/dijital eğitim materyalleri hazırlanacak. Alan derslerinde Tarım ve Orman Bakanlığı eğiticilerinin görev almaları sağlanacak ve alan öğretmenlerinin, ortaklaşa belirlenecek takvim ve programa göre Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği atölye/laboratuvarlar, eğitim merkezleri, araştırma enstitüleri ve arazilerde iş başında eğitim düzenlenecektir. Alandan mezun öğrencilerin tarım sektöründe istihdamı için ortak proje ve çalışmalar yapılacak, alan öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitimi/staj uygulamalarını bütçe olanakları doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurum veya kuruluşlarda yapmaları sağlanacaktır. Bu çerçevede Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatları olarak bu işbirliğine ilişkin görev ve sorumluluklarımızı en üst düzeyde yerine getireceğimizi ve her fırsatta işbirliğimize ilişkin çalışmaları eş güdümle yürüteceğimizi beyan ediyoruz” diye konuştu.
Kodek, Osmancık’ta Tarım ve Hayvancılık Lisesi’nin 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında 20 öğrenci kontenjanıyla eğitim vermeye başlayacağını sözlerine ekledi.
“Sanayide Olduğu Gibi Tarımda Da Ara Eleman Sıkıntısı Yaşanıyor”
Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı ise sanayide olduğu gibi tarım ve hayvancılık sektöründe de ara eleman sıkıntısı yaşandığını vurguladı. Osmancık’ta gençler için yapılacak bu yatırımın önemine dikkat çeken Sarı, Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla kırsal kesimlerde tarım içerikli kurslar düzenlediklerine işaret etti.
Orhan Sarı, “Amacımız, birim alandan en fazla, en sağlıklı, en kaliteli ürünü almak. Tarım ve Orman Bakanlığı tarım alanındaki okullardan mezun olan gençlere kendi işlerini yapmaları için 100’er bin lira hibe veriyor. Bakanlığımız gençlerin tarımı sevmesini ve katkı vermesini istiyor” diye konuştu.
Konuşmaların ardından İl Milli Eğitim Müdürü Abdullah Kodek ile Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, protokolü imzaladı.