Omicron Hızla Yayılıyor!
Omicron varyantı, Çorum’da korkunç bir hızla yayılıyor.
Omicron Hızla Yayılıyor!
Çorum’da Omicron varyantının görülmesiyle birlikte vaka sayısında inanılmaz bir artış söz konusu. Hayat Eve Sığar uygulamasında sadece iki hafta önce risksiz olan bölgeler, bugün itibariyle “çok yüksek riskli” alan haline geldi. Kentin tamamı “Çok yüksek riskli alan” olarak adlandırılıyor. Omicronun yayılım hızı, herkesi endişelendiriyor.
Tüm dünyayı iki yıldır etkisi altına alan koronavirüs, yeni varyantlarıyla korku saçıyor. Özellikle İngiltere’de çıkan Alfa, Hindistan’da çıkan Delta, Brezilya’da çıkan Gamma ve son olarak Güney Afrika’da çıkan Omicron varyantı, insanlığın sağlığını tehdit ediyor.
Omicron varyantının Türkiye’de görülmesiyle birlikte virüsün yayılım hızı arttı. Bulaşıcı özelliği yoğun olan Omicron varyantı, etkisini Çorum’da da yoğun hissettiriyor.
Her Mahalle Kıpkırmızı
Birkaç hafta önce Sağlık Bakanlığının “Hayat Eve Sığar” haritasında “risksiz” olan Çorum, kıpkırmızı hale geldi. Kentin her mahallesi “Çok yüksek riskli alan” olarak belirlenmiş durumda.
Tabloya da Yansıyor
Vakadaki artış, haftalık açıklanan yüz bindeki vaka sayılarına da yansıdı. Türkiye genelinde 111 bini bulan vaka sayısı, Çorum’da son bir ayda yüzde 74’lük artışla 306,34’e kadar yükseldi. Günlük yaşamda kendisini hissettiren varyantın etkileri, yavaş yavaş haftalık vaka sayılarına da yansımaya başladı.
Sağlık Müdürlüğü Doğruladı
Gazetemiz muhabirine konuşan Çorum Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, koronavirüs vakalarındaki artışta Omicron varyantının etkisinin büyük olduğunu belirtti.
Maske, Mesafe, Temizlik
Virüsün hızla yayıldığını doğrulayan yetkililer, vatandaşın maske, mesafe ve temizlik kuralların riayet etmesi gerektiğini ifade etti.
Hastanede Yoğunluk Yok
Yine Sağlık Müdürlüğü yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre pandemi hastanesi olarak belirlenen Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Omicron varyantına bağlı koronavirüs hastaları nedeniyle bir yoğunluk bulunmuyor. Bunda Omicron varyantının etkilerinin az olması ve kent nüfusunun yüzde 84,4’ünün aşılanması da büyük rol oynuyor.
Karantina 7 Gün
Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, karantina gün sayısının 7 güne düşürüldüğünü, hasta olan kişinin iki doz aşısı varsa da 7’nci günden sonra test yaptırmasına gerek olmadığını belirtti.
Tedbir Yok
Artan vakalara karşın hükümet önlem almamakta ek tedbirler almamakta ısrarcı. Çorum’daki yerel yöneticiler ise sadece vatandaşı uyarmakla yetiniyor. Omicron varyantında “sürü bağışıklığı” yönteminin uygulandığı da böylece gözler önüne seriliyor.
Sorularla Omicron Varyantı
Omicron varyantı ile ilgili halen bilinmeyen pek çok şey var. Ancak bilinen konuları siz değerli okurlarımız için derledik.
Omicron Varyantı Nedir?
Koronavirüs, devamlılığını sürdürmek için ilk ortaya çıktığı günden günümüze kadar mutasyon geçirmeye devam ediyor. Omicron varyantı da bu mutasyonların sonuncusu olarak biliniyor. Varyant, 2021 yılının son çeyreğinde yani 11 Kasım’da Güney Afrika’da tespit edildi ve 24 Kasım 2021’de Dünya Sağlık Örgütü’ne bildirildi. Diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olan ama daha hafif hastalığa neden olduğu belirlenen Omicron, Covid-19 hastalığına neden olan SARS-COV2 virüsünün tüm dünyada yayılmakta olan mutasyona uğramış yeni hali.
Nasıl Bulaşır?
Omicron, infekte bir kişinin virüsü taşıyan damlacıkları ve küçük parçacıkları solunum yoluyla dışarı atmasıyla toplumda yayılıyor. Bu parçacıklar başka kişiler tarafından solunabilir veya göz, burun ağız mukozasına temas edebilir ya da çevre yüzeyler virüs taşıyan solunum salgıları ile kirlenebiliyor. Bu salgılarla temas eden ellerin ağız, göz veya burun mukozası ile temas etmesi de bulaşmaya neden olabiliyor. Bulaşma en çok 2 metreden daha yakın maskesiz temaslarda oluyor.
Belirtileri Neler?
Belirtileri ise şöyle; Ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı, baş ağrısı, genel vücut yorgunluğu, tıkanıklık ve burun akıntısı. Omicron varyantının görüldüğü hastalarda yukarıdaki bulguların dışında bu belirtiler de daha seyrek olarak Koku ve tat kaybı ile deride kızarıklık ve döküntü görülebilir.
Nasıl Korunmalıyız?
Omicron varyantından korunmak için yapılması gerekenler diğer Covid-19 etkeni SARS-COV2 varyantlarından korunmak için yapılması gerekenlerle aynı. Maske, mesafe, hijyen kurallarına dikkat etmek ve aşı olmak en önemli önlemler. Aşıların koruyuculuğu zaman içinde azalabileceği için son aşı dozundan sonra mutlaka hatırlatma dozu aşısının yapılması gerekiyor.