Mimar Sinan’da Dev Dönüşüm Başlıyor
Mimar Sinan’da Dev Dönüşüm Başlıyor
Çorum Belediyesinin Mimar Sinan Mahallesi’nde 42 hektarlık alan için hazırladığı revizyon imar planı çalışması tanıtıldı. Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, imar planıyla birlikte alan içerisinde beş kat imarı bulunan binaların sekiz katlı olarak yeniden yapılabileceğini açıkladı. Çalışma 158 bina var. 2 bin 165 haneyi kapsıyor.
Çorum Belediyesi, Mimar Sinan Mahallesi’nde kentsel dönüşümü başlatmak için yaptığı imar planı, geçtiğimiz Cumartesi günü düzenlenen törenle kamuoyuna duyuruldu. “Başkanım Mahallemizde Söz Bizde” programı kapsamında gerçekleştirilen toplantıda, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, çalışmanın detaylarını paylaştı.
Programa, AK Parti Milletvekili ve MKYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan, AK Parti Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Av. Oğuzhan Kaya, AK Parti Milletvekili Erol Kavuncu, Vali Yardımcısı Tamer Orhan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Erhan Akar, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Bektaş, Belediye Meclis Üyeleri, belediye yöneticileri ile bölge halkı katıldı.
Başkan Aşgın’ın verdiği bilgilere göre imar planı 42 hektar alanı kapsıyor. Bölge içinde 158 bina, 2 bin 165 hane bulunuyor.
Çalışmayla birlikte 1984-1988 yılları arasında kooperatifler aracılığıyla yapılan eski yapıların yenilerek daha konforlu güvenli bir yaşam alanı sağlaması hedefleniyor.
Özel sektör aracılığıyla yapılacak kentsel dönüşümün daha hızlı gerçekleştirilebilmesi için konutların zemin katlarına ticaret alanları yapılabilecek. Başkan Aşgın, zemin katların istenirse konut alanı istenirse ticaret alanı olarak kullanılabileceğini söyledi.
Müteahhitler Yapacak
Toplantıda çalışmanın detaylarıyla ilgili bir sunum yapan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, şunları söyledi:
“1979 yılına kadar Gülabibey’e bağlı. 1979’da ismi değişiyor. Çocukken hep buraya kuru köprü derdik. Daha sonra yeni kente derdik. 84-88 arası burada güzel bir yapılaşma oldu. 94’e geldiğimizde o dönemin belediyesi Mimar Sinan ismini verdi. O günkü koşullarda yapılmış olan kooperatif evleri şuanda asansörsüz. Adına büyük dönüşüm dediğimiz Mimar Sinan’daki çalışmalarımızı tamamladık. Revizyon imar planı çalışmamızla ilgili detayları vereceğim. Buradaki dönüşüm nasıl yapılacak? Bu sürecin hızlı olması için bir an önce Mimar Sinan’ın modern bir hale gelmesi için revizyon imar planıyla kısa sürede yapabileceğimizi düşündük. Eğer biz mevcut imar haklarına ilave haklar verirsek, mevcut imardaki durumu iyileştirirsek müteahhitlerimizin buraya gireceğini ve buranın olması gerektiği gibi modern bir alana dönüşeceğini düşündük ve planladık.
158 Binayı Kapsıyor
Revizyon imar planı sınırları içersinde 7 bin 170 Mimar Sinanlı yaşıyor. Mimar Sinan’ın yüzde 45’ini dönüştürecek bir iş.
Mimar Sinan’daki alan büyüklüğümüz 42 hektar. Projesini yapacağımız yer. Burada 158 bina var. 2 bin 165 hane var, 7 bin 170 nüfus var. Kocaman bir alanda cesaretle, metanetle, kararlılıkla büyük dönüşümü başlatıyoruz.
42 hektarlık alanın 102 bin metrekaresi özel mülkiyet, 87 bin metrekaresi belediyeye ait mülkiyetler, toplam alan 189 bin metrekare, bu alanın yüzde 46’sı belediyeye, yüzde 54’ü özel mülkiyete ait.
Şuanda mevcut imar planında blok nizam beş kat. Biz revizyon yapmasak sadece bunu yapabiliyorsunuz. 1984-1988 yılları arasında kooperatifler aracılığıyla yapılan binalar mevcut ihtiyaçları karşılamıyor. Mevcut yaşam koşullarını mevcut yapılaşma karşılamıyor. Birinci amacımız eski konutların yenilenmesini sağlamak. Şehrimiz deprem bölgesi. Biz bir an önce depremle ilgili sıkıntı olabilecek alanları dönüştürmek istiyoruz. Bir amacımız da hemşehrilerimizin sağlığıdır. Yıllardır talep ediliyor. Birçok belediye başkanından, milletvekilimizden istediler.
Revizyon İmar Planı Ne Getiriyor?
Eski imar planındaki blok nizam beş kat. Yeni imar planıyla birlikte zemin dahil sekiz kat yapılabilecek. Hayırlı, uğurlu olsun. Bununla da sınırlı değil. Tayyip Erdoğan’a bu kadar destek veren, Cumhurbaşkanımızı bu kadar seven, bize bu kadar sahip çıkan, her biri de gönül insanı olan Mimar Sinan Mahallesi’ndeki hemşehrilerimiz yeni modern evlerine taşınsınlar. Peki nasıl yaparsak müteahhitler buraya girer? Altını da isteyen iş yeri, dükkan yapsın. Dolayısıyla hem beşi sekiz yapıyoruz hem de ticaret olmayan bölgede ticaret yapılacak. Altındaki ticaret alanı zorunlu değil. İstenirse ticaret istenirse konut. Hayırlı, uğurlu olsun.”