Leblebi Kavgasına Manisa’da Katıldı
Leblebi Kavgasına Manisa’da Katıldı
Denizli’den sonra şimdi de Manisa Çorum leblebisine sahip çıktı. Manisa’nın Kula İlçesi’ndeki leblebi üreticileri “Çorum ham leblebiyi kula’dan alıyor” iddiasında bulundu. Kula’daki üreticiler “Çorum bizden ham leblebiyi alıp çeşitlendiriyor. Çorum’da imalat yok. leblebi kula’nın malı” dediler. Öte Yandan, Kulalılar coğrafi işaret belgesi almayı da başardı
Türkiye’de leblebi denince akla ilk gelen yer olan Çorum’dan sonra Türkiye’de ikinci tescilli leblebi olan Kulalı leblebi üreticileri, coğrafi işaret alınmasıyla ayrı bir sevinç yaşadı.
Tuzlu, acılı, karanfilli, çikolatalı, ballı, portakallı gibi 16 farklı çeşit üreten Kulalı leblebi üreticileri, Çorum’a meydan okudu. Kulalılar Çorumlu leblebi üreticilerinin Kula’dan önce harekete geçerek üne kavuştuklarını söyledi.
41 yıldır leblebi üretimi yaptığını ifade eden Hasan Hüseyin Leblebici, dedesinden kalma meslekte henüz çırak iken Çorum’a leblebinin kızarmış halini ihraç ettiklerini, Çorumlu leblebi üreticilerinin ise Kula’dan aldıkları leblebinin çeşidini artırarak ünlü olduklarını iddia etti Asıl leblebinin Kula’da üretildiğini öne süren Hasan Hüseyin Leblebici, dededen toruna kalan bu mesleği sürdürmeye çalıştıklarını ifade etti.
‘ÇORUM HAM LEBLEBİYİ KULA’DAN ALIYOR’ İDDİASI
Çorum’daki leblebi üreticilerinin ham leblebiyi Kula’dan alarak çeşitlendirdiğini ve Kulalı leblebi üreticilerinden önce harekete geçerek üne kavuştuğunu iddia eden Hasan Hüseyin Leblebici, dünyaya ihraç edilen leblebinin Kula’nın malı olduğunu söyledi. Leblebici, “Kula Leblebisine coğrafi işaret alınmasıyla birlikte üretimimizde artış ve istek olmaya başladı. Tabii Çorum ne kadar leblebi bizim dese de, Çorum’da üretim yok. Üretilmeyen bir şey, bizden ham maddesini alıp çeşitlendiriliyor. Ama biz 16 çeşit leblebiyi kendimiz üretiyoruz. Ama Çorum ne yapıyor, bizden ham leblebiyi alıp çeşitlendiriyor. İmalat yok Çorum’da. Yani leblebi şuanda Kula’nın malı.” dedi.