DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çorum °C
Çorum
°C
°C
°C
°C
°C

Laçin’de Karabuğday Tohumu Dağıtıldı

Laçin’de Karabuğday Tohumu Dağıtıldı
Özden Gazetesi Yayınları

Laçin’de Karabuğday Tohumu Dağıtıldı

Laçin’de karabuğday yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla tohum dağıtımı yapıldı.

Laçin Kaymakamı İbrahim Coşkunaslan, İlçe Tarım Müdürü Bayram Hamgir ile birlikti köylerdeki tarımsal faaliyetleri desteklemek amacıyla çiftçilere kara buğday tohumu dağıtımında bulundu.

İlçe genelinde sözleşmeli üretim modeliyle 200 dekar alanda karabuğday ekilişi yapılması planlanıyor. Proje kapsamında üreticilere % 50 tohum desteği sağlanacak.

% 50 Karabuğday Tohum Desteği

Laçin İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “İlçemizde tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla sözleşmeli karabuğday üretimine başlanacaktır. Bölgemiz iklim ve toprak yapısına uygun olan karabuğday bitkisini yetiştirmek isteyen üreticilerimize % 50 tohum desteği verilecektir. Ayrıca, İyi Tarım Uygulamaları kapsamında dekar başına 100 TL Devlet Desteği bulunmaktadır.

İlgililerin Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir” denildi.

Karabuğday hakkında ise şu bilgiler verildi: 

Karabuğday Yetiştiriciliği

Karabuğday (Köşeli Buğday) bildiğimiz buğday ve tahıllar ile hiçbir akrabalık bağı olmayıp çiçekli bir bitkidir. Karabuğday taneleri ve ununda çölyak hastalarına zararlı olan ve diğer buğday türlerinde yer alan gluten maddesi bulunmadığından çölyak hastaları tarafından rahatlıkla tüketilebilmektedir. Karabuğday bitkisi arılar için de önemli bir nektar kaynağıdır.

Bölgemiz iklim ve toprak koşullarında ve kurak şartlarda rahatlıkla yetişebilmektedir ancak ilkbahar erken donlarına dayanıksız olduğu için 15-25 Nisan tarihleri arasında ekilmesi tavsiye edilmektedir. Sulu koşullarda 2. ürün olarak da yetiştirilebilir. Toprak seçiciliği yoktur. Hemen her tür toprak şartlarında yetişebilir. Topraktaki mevcut besin elementleri çok iyi kullanabildiği için taban gübresi ve üst gübre atılmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Şayet gübreleme yapılacaksa ekimle birlikte dekara 15 kg. Organomineral Gübre atılması tavsiye edilir. Ekim mibzer ile yapılır ve dekara 10 kg tohum yeterlidir. Yetiştiriciliğinde hastalık, zararlı ve yabancı ot mücadelesine ihtiyaç duyulmamaktadır. Hasat biçerdöver ile yapılmaktadır. Bölgemizde kurak koşullarında dekara verimi 100 kg civarında olup sulanması durumunda verimi daha da artar.

Arena Game Center
YORUMLAR

− 2 = 4

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.