DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çorum °C
Çorum
°C
°C
°C
°C
°C

Kütüphane Haftası’nda ‘Yapay Zeka’ Vurgusu

26.03.2024
589
A+
A-

Kütüphane Haftası’nda ‘Yapay Zeka’ Vurgusu

  1. Kütüphane Haftası, tüm Türkiye’de olduğu gibi Çorum’da da çeşitli etkinlikler ile kutlanıyor

Türkiye genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanacağı hafta, 25 Mart’ta başladı, 29 Mart 2024 tarihinde sona erecek. “Yapay Zeka Temelli Akıllı Kütüphaneler” temasıyla kutlanan hafta kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından kutlama programı organize edildi.

Çorum’da kutlama etkinlikleri Pazartesi günü Çorum İl Halk Kütüphanesinde gerçekleştirilen tören ile başladı.

 

YAPAY ZEKA VURGUSU

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda açılış konuşmasını kütüphaneci Furkan Semerci yaptı.

Kütüphanelerin teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan yapay zeka geliştirmelerine ihtiyaç duyduğunu belirten Semerci, “Kütüphanelere bakıldığında diğer bilim alanları ile olan ilişkisi düşünüldüğünde günümüz teknolojik gelişmelerine ve yapay zeka uygulamalarına ihtiyaç duymaktadır. Hatta artık bu durum bir tercih olmaktan çıkarak zorunluluk haline gelmiştir. Kütüphanelerin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar bina, personel, koleksiyon, bütçe ve kullanıcı olarak sıralanmaktadır. Bu unsurlara bakıldığında kütüphaneler varlığını sürdürebilmesi ve görevini yerine getirebilmesi için beş temel unsurdan olan kullanıcıların istekleri ve ihtiyaçlarına göre hizmetlerini güncellemesi gerekmektedir. Kütüphaneler saygınlık, bilinirlik ve sürdürülebilir olması amacıyla gelişen ve sürekli kendini yenileyen teknolojiyi yakından takip etmesi ve bunu hizmetlerine entegre etmesi gerekmektedir” diye konuştu.

 

“KÜTÜPHANE BİLİMİ, YENİ TEKNOLOJİLER VE

YAKLAŞIMLARLA BİRLİKTE DÖNÜŞMEYE BAŞLAMIŞTIR”

Daha sonra kürsüye çıkan İl Kütüphane Müdür Vekili Galip Çağatay Kayan ise yine yapay zekanın önemine değindi, kütüphanelerde yapay zeka dönüşümünün yapılması gerektiğini vurguladı. Kaya, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Geçmişte kütüphaneler genel olarak fiziksel koleksiyonun yer aldığı mekanlar olarak bilinirken, günümüzde dijitalleşmenin artması ve teknolojinin ilerlemesi ile bu tanımın dışına çıkarak yeni anlam ve tanım arayışları içine girmiştir. Dijitalleşme çağının vermiş olduğu ivmeyle kütüphane bilimi, yeni teknolojiler ve yaklaşımlarla birlikte dönüşmeye başlamıştır. Bu dönüşümün temelleri de yapay zekâ ile atılarak günümüz akıllı kütüphaneleri inşa edilmektedir. Kütüphaneler okuyucunun isteklerini karşılayabilme adına teknoloji ve yapay zekaya kayıtsız kalamayarak kendini sürekli yenileme ihtiyacı duymuştur. Bunda kütüphanelerden faydalanan siz kullanıcıların rolü büyüktür. Bilgi teknolojilerinde yaşanan yenilikler ve değişimle birlikte kullanıcıların istedikleri bilgiye daha hızlı ve kolay erişim sağlama ihtiyacı akıllı kütüphanelerin ne denli önemli ve gerekli olduğunu ortaya çıkarmıştır.”

Konuşmaların ardından Kütüphane haftası nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Daha sonra Sakar Şakir filminin yazarı Sin Eren söyleşi gerçekleştirdi. 12.30’daki etkinlikte ise ebru etkinliği yapıldı. 14’te film gösterisi ile devam edecek Pazartesi günü etkinlikleri 15’teki masal okuma etkinliği ile sona erdi.

 

KENT MEYDANINDA KİTAP OKUNACAK

27 Mart Çarşamba günü ise İl Halk Kütüphanesinde saat 10’da kayıt katlama sanatı etkinlik ile başlayacak. 12.30-13.00 saatleri arasında kent meydanında kitap okuma etkinliği düzenlenecek. Okuma alışkanlığının önemine dikkat çekmek isteyen bu etkinlikte tüm şehirde aynı anda 15 dakikalık kitap okunacak. Saat 14’te ise Eşref Ertekin Halk Kütüphanesinde kil tablet yapımı ve saat 15’te ise İl Halk Kütüphanesinde masal okuma saati gerçekleştirilecek.

28 Mart Perşembe günü saat 10’da Mehmet Şadisoğlu Çocuk Kütüphanesinde makrom anahtarlık etkinliği ile başlayan gün, saat 14’te İl Halk Kütüphanesinde yapılacak olan ebru etkinliği ve puzzle yarışması devam edecek. Saat 15’te ise günün son etkinliği olan masal okuması gerçekleşecek.

Etkinliklerin son günü olan 29 Mart Cuma günü ise İl Halk Kütüphanesinde saat 10’da bilmece oyunu oynanacak. 10.30’da resim çalışması ile devam edecek etkinlikler saat 14’te Eşref Ertekin Halk Kütüphanesinde yapılacak resim çalışması ve bilmece yarışması ile devam edecek. 60’ıncı kütüphane haftası etkinlikleri İl Halk Kütüphanesinde saat 15’te yapılacak masal okuma saati ile son bulacak.

Arena Game Center
YORUMLAR

6 + 2 =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.