Külcü’nün Yerine Gelecek İsim Nasıl Belirlenecek?
Külcü’nün Yerine Gelecek İsim Nasıl Belirlenecek?
Meclis En Geç 10 Gün İçinde Toplanarak Seçim Yapacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Belediye Başkanlığı grevinden istifa ettirilen Muzaffer Külcü’nün yerine gelecek ismi, Çorum Belediye Meclisi en geç 10 gün içinde toplanarak belirleyecek. Seçime ilişkin prosedür Belediyeler Kanunu’nun 45 ve 46’ncı maddelerinde düzenleniyor.
Muzaffer Külcü’nün Belediye Başkanlığı görevinden istifa ettirilmesinin ardından yerine getirilecek isimin kim olacağı tartışılmaya başlandı. Peki Külcü’nün yerine gelecek isim nasıl belirlenecek.
Belediye başkanının istifası durumunda yerine gelecek ismin nasıl belirleneceği Belediyeler Kanunu’nun 45 ve 46’ncı maddelerinde düzenleniyor. Söz konusu maddeye göre, Külcü’nün yerine gelecek isim şöyle belirlenecek:
Çorum Belediye Meclisi yeni başkanı belirlemek için toplanacak. Yeni belediye başkanı meclis üyeleri arasından gizli oyla seçilecek. İlk oylamada üye tam sayısının üçte ikisinin oyu gerekiyor. Başkan iki oylamada seçilemezse, bir sonraki oylamada salt çoğunluk aranacak. Bu oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa en çok oy alan iki aday için dördüncü tur oylama yapılacak ve en fazla oy olan belediye başkanı olacak.
Çorum Belediye Meclisi, Ak Parti’den 20, CHP’den 10, MHP’den 1 belediye meclis üyesi olmak üzere 31 kişiden oluşuyor.
KANUN MADDELERİNİN TAM METNİ
Belediyeler Kanunu’nun söz konusu maddeleri şöyle:
MADDE 45.- Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, vali tarafından belediye meclisinin on gün içinde toplanması sağlanır. Meclis, birinci başkan vekilinin, onun bulunmaması durumunda ikinci başkan vekilinin, onun da bulunmaması durumunda en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak;
- a) Belediye başkanlığının boşalması veya seçim dönemini aşacak biçimde kamu hizmetinden yasaklanma cezasının verilmiş olması durumunda bir başkan,
- b) Başkanın görevden uzaklaştırılması, tutuklanması veya seçim dönemini aşmayacak biçimde kamu hizmetinden yasaklama cezası alması durumunda bir başkan vekili seçer.
Belediye başkanı veya başkan vekili belediye meclis üyeleri arasından ve gizli oyla seçilir. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranır. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılır. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, belediye başkanı veya başkan vekili seçilmiş olur. Oyların eşitliği durumunda kur’a çekilir.
Birinci fıkranın (b) bendi uyarınca başkan vekili seçildikten sonra, belediye başkanlığının (a) bendinde belirtilen nedenlerle boşalması durumunda bu maddeye göre belediye başkanı seçilir.
Yeni seçilen belediye başkanının görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresi ile sınırlıdır. Başkan vekili, yeni başkan seçilinceye veya görevden uzaklaştırılmış ya da tutuklanmış olan başkan göreve dönünceye kadar görev yapar.
Belediye başkanı veya başkan vekili seçilinceye kadar belediye başkanlığı görevi, meclis birinci başkan vekili, bulunmaması durumunda ikinci başkan vekili, onun da bulunmaması durumunda vali tarafından görevlendirilecek bir kamu görevlisi tarafından yürütülür.
Belediye başkanı veya başkan vekili seçimi en geç onbeş gün içinde tamamlanmadığı takdirde belediye meclisinin feshine ilişkin hükümler uygulanır.
Belediye başkanı görevlendirilmesi
MADDE 46.- Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması ve yeni belediye başkanı veya başkan vekili seçiminin yapılamaması durumunda, seçim yapılıncaya kadar, belediye başkanlığına büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından görevlendirme yapılır. Görevlendirilecek kişinin belediye başkanı seçilme yeterliğine sahip olması şarttır.