Küçük Esnafa Vergi Muafiyeti Geliyor
Küçük Esnafa Vergi Muafiyeti Geliyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ekonomi reform paketinde işaret ettiği 850 bin esnafı ilgilendiren vergi muafiyeti düzenlemesi Meclis’e geliyor. Üzerinde çalışılan yeni kanun teklifine göre, yıllık cirosu 240 bin liranın altında olan esnaf, gelir vergisinden muaf olacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz mart ayında ekonomi reform paketini açıklamış; pakette 850 bin esnafı ilgilendiren bir vergi muafiyeti düzenlemesinin bulunduğunu ifade etmişti. AK Parti, 55-56 maddelik yeni yasal düzenleme üzerindeki çalışmalarında sona geldi. MHP ile beraber son şekli verilerek Meclis’e sunulacak olan teklif, önümüzdeki ay Genel Kurul’da ilk görüşülecek gündem maddelerinden biri olacak.
Vergiden Muaf Esnaf
Küçük esnafa vergiden muafiyet getiriliyor. Yıllık cirosu 240 bin TL’nin altında olan ve basit usulle defter tutan yaklaşık 850 bin esnaf, gelir vergisinden muaf tutulacak. Berber, kuaför, terzi gibi küçük esnaf, defter tutmaya devam edecek.
Konuya ilişkin Prof. Dr. Sefer Şener, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Küçük esnafa dönük vergilendirme yeniden düzenlenmeye çalışılıyor. Geliri belli bir seviyenin altında olan yıllık 240 bin TL, aylık 20 bin TL’nin altında olan işletmeler için özellikle vergi muafiyetinden bahsediliyor.
“Gelir ve İstihdam Açısından Önemli”
Gelir dağılımının daha adil olması açısından önemli bir unsurdur. Geliri düşük olanlardan daha az vergi alınması ya da hiç vergi alınmaması çabası ilerleyen aşamalarda hep eleştirilen gelir dağılımını daha az gelirlilerin lehine geliştirebilecek bir unsur. Vergi alınmaması ve vergiden muaf olması bu işletmelerin daha fazla oranda istihdam yapmasını gerektirecek bir unsur. Sayı olarak 900 bine yakın olduğu söyleniyor bu boyuttaki esnafın, bu hem gelir dağılımı açısından hem istihdam açısından önemli bir unsurdur.
“Enflasyona Katkı Sağlayacak”
Enflasyonla mücadeleye de katkı sağlayacak bir durum bu. Vergilerden muafiyet maliyetlerin aşağı çekilmesi demektir. İşletmelerin daha az fiyat artışlarıyla yöne devam etmeleri mümkün olabilecektir. Gelir dağılımını orta vadede etkileyecek bir unsur, istihdamı etkileyecek bir unsur ve enflasyonun daha stabil olmasını sağlayacak bir unsurdur. Gelir durumu düşük olan vatandaşlara da vergi muafiyetinin getirilmesiyle birlikte GSYIH ve kişisel gelirden bu grupların daha fazla pay alınması sağlanacaktır. Vergi dilimlerinin düşürülmesinin ikinci bir aşaması da devlet açısından söz konusudur. Devlet özel tüketim vergisini azalttığında ÜFE’de ciddi katkı sağlamaktadır. Bu aynı zamanda toplumun enflasyona bakışını da pozitife çekecek bir unsurdur.
Bunun daha da genişletilerek yaygınlaştırılması toplumun dar özellikle kesimlerine dağıtılması önemlidir. Bununla ilgili asgari ücret de dahil vergi ile birlikte düzenleme yapılabilir. Asgari ücretli çalışan kesimin de milli ekonomide daha fazla pay alması beraberinde getirilebilir. Sadece 240 bin liralık ciro ile sınırlı tutulmamalıdır. Aynı zamanda asgari ücretle çalışan iş gücüne yönelik de getirilmelidir. Diğer alanlardaki verilendirmelerden etkilenmesi azaltılmalıdır diye düşünüyorum.”