Koruyucu Ailede Çorum 23’üncü İl
Koruyucu Ailede Çorum 23’üncü İl
Çorum Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü 2019 yılı faaliyetlerine yönelik basın bülteni yayınladı. Açıklamada, koruyucu aile hizmetleri kapsamında Çorum’un 23.sırada bulunduğu bildirildi. Çorum’da 75 aile yanında 91 çocuğun koruyucu aile hizmetinden yararlandığı, 14 ailenin ise sıra beklediği belirtildi. Ayrıca evlat edindirme kapsamında 2019 yılında 5 çocuğun evlat edindirildiği, 21 ailenin ise sırada beklediği ifade edildi.
2 MİLYON LİRA DOĞUM YARDIMI
Yine 2019 yılı verilerine göre, Çorum’da aylık ortalama 450 çocuk için, 2019 yılında toplam 2 milyon 201 bin 846 lira doğum yardımı ödemesi yapıldı. Evde bakım yardımı kapsamında ise her ay ortalama 4 bin 450 kişiye 2019 yılında toplam 68 milyon 571 bin 839 lira ödeme yapıldığı açıklandı. Ayrıca 2019 yılında yaklaşık 800 kişiye engelli kimliği düzenlendiği bildirildi.
Çorum Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün 2019 yılı faaliyetlerine yönelik yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi;
AMAÇ TOPLUMUN REFAHINI ARTIRMAK
” Çorum Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, ‘Birey, aile ve toplum refahını artırmak amacıyla dezavantajlı kesimler öncelikli olmak üzere tüm toplumu hedefleyen katılımcı anlayışla, adil ve arz odaklı bütüncül sosyal politikalar üretmek, uygulamak ve izlemek’ misyonu ve ‘Türkiye’nin 2023’e doğru tarihsel yürüyüşünde, mutlu birey ve güçlü ailelerden oluşan müreffeh bir toplum için, zamanın ruhunu yakalayan, değişimi yönetebilen ve buna yönelik dönüşümü gerçekleştiren, sosyal riskleri önleyici sosyal politikalar geliştiren ve uygulayan bir bakanlık birimi olmak’ vizyonu ile aile, yaşlı, kadın, çocuk, engelli, şehit yakınları ve gaziler vb. sosyal hizmet alanlarında faaliyetlerini yürütmektedir.
“TOPLUMA FAYDALI BİREYLER YETİŞİYOR”
Koruma ve bakım altında bulunan çocuklarımızın koruma ve bakım hizmeti yanında topluma daha faydalı bireyler olarak yetiştirilmeleri için sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal alanda birçok kurum ve kuruluşla işbirliği yapılarak İl Çocuk Hakları Komitesi çalışmaları, Okul Destek Projesi ve Sosyal Uyum Programı kapsamlarında çocuklarımız için çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir.
Çocuklarımız parklardaki atıkları toplayarak ayrıştırmışlar ve belediyeye teslim etmişlerdir.‘Çöpe Atma Dönüştür‘ sloganıyla bu etkinlik düzenlenmiştir. Çocuklarımız kendi ürettikleri el işi ürünlerini Hürriyet Meydanı’nda satışa sunup, elde edilen geliri Diyanet İşleri’ne teslim ederek Arakan’daki Müslümanlar için kermes düzenlemiştir. Çocuklarımız yaz tatilinde Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu Kastamonu ve Kırşehir doğa kampı, Samsun Deniz Kampı ile Karadeniz ve Doğu Anadolu Turlarına katılmışlardır. Çocuklarımızın milli ve manevi değerlerimiz konusunda bilinçlenmeleri için Çanakkale İline gezi programı düzenlenmiştir. Çocuklarımız yüzme, buz pateni, bowling, futbol, judo, karate, tekvando, basketbol, masa tenisi ve satranç vb. çeşitli sportif faaliyetleri hem lisanslı hem de hobi olarak yapmaktadırlar.
ÇOCUKLAR İÇİN 16 MİLYONLUK EKONOMİK DESTEK
Yoksulluk içinde olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatını sürdürmekte güçlük çeken çocuk ve gençlerin bakımı konusunda ailelerin desteklenmesi amacıyla sosyal ve ekonomik destek hizmeti kapsamında her ay ortalama 1450 kişiye 2019 yılında toplam 16.139.232,43 TL ödeme yapılmıştır.
İlimizde 8 adet Özel Kreş ve Gündüz Bakımevi bulunmakta olup toplam 832 kapasiteye sahip olan kuruluşlarda 610 çocuğa hizmet verilmektedir. Ayrıca 21 çocuk için ücretsiz kreş hizmet sunulmaktadır.
Korunma kararı kaldırılan gençler Bakım Sonrası Rehberlik hizmeti kapsamında 1 yıl süre ile izlemesi devam etmekte olup, Kamu kurum ve kuruluşlarına Sosyal Hizmet Kanunu kapsamında ataması yapılan kişiler de iş yerlerinde ziyaret edilmektedir. 2019 yılı içerisinde 142 gencimizi iş yerlerinde ziyaret ettik.
Geleceğimizin Güvencesi Çocuklar Projesi İl Emniyet Müdürlüğü Koordinatörlüğünde Çorum il merkezi ve ilçelerinde yaşayan 05-24 yaş arası çocuk ve gençler içerisinden “kente göç ile gelmiş, uyum sağlayamamış veya diğer dezavantajlı toplum kesimlerinin şehir yaşamına dâhil edilmesi ve güvenli yaşama dolaylı olarak olumsuz yönde etki eden yoksunlukların azaltılmasını amaçlayan” bir anlayış doğrultusunda hazırlanana projeye destek sağlanmıştır.
HUZUREVLERİNDE 132 YAŞLIYA BAKIM HİZMETİ
Yaşlı ve engellilere, Hacı Kamile-Ahmet Akdağ Huzurevi ve Atıl Üzelgün Huzurevleri; Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi ile üç tane Özel Bakım Merkezinde yatılı hizmet verilmektedir.Bu kapsamda Özel Bakım Merkezlerinde 225 Engelsiz Yaşam Merkezinde 77 engelliye; Huzurevlerinde 132 yaşlıya bakım hizmeti verilmektedir. Kuruluşlarda bakım ve koruma altında bulunan yaşlı ve engellilerin yaşam kalitelerini arttırmak amacıyla birçok sosyal kültürel ve sportif faaliyetler yürütülmektedir. İki tanesi Sungurlu’da bir tanesi Laçin’de bulunan Özel Bakım Merkezlerinde toplam 225 ağır engelli kalmaktadır.
68 MİLYON LİRALIK EVDE BAKIM YARDIMI
Yaşlı ve engellilerin yaşadıkları ortamdan kopmadan daha kaliteli bir bakım alabilmelerini sağlamak için ağır engellilere bakan kişilere evde bakım yardımı kapsamında her ay ortalama 4450 kişiye 2019 yılında toplam 68.571.839,55 TL ödeme yapılmıştır. Ayrıca 2019 yılında yaklaşık 800 kişiye engelli kimliği düzenlenmiştir.
MERKEZ HUZUREVİ İNŞAATI % 95 SEVİYESİNDE
Bakanlığımız Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 100 kişilik Çorum Merkez Huzurevinin inşaat süreci devam etmekte olup bu yıl fiziki olarak % 95 civarında tamamlanmıştır. İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve İl Müdürlüğümüz tarafından takibi yapılmaktadır.
ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARA DESTEK
Kadınlara, Kadın Konukevi Müdürlüğü fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sözlü istismara uğrayan kadınların korunması, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde kadınların varsa çocukları ile birlikte ihtiyaçlarının da karşılanmak suretiyle geçici süreyle kalabilecekleri açılan yatılı sosyal hizmet kuruluşudur. Kuruluşta kadınlar ve beraberindeki çocuklara koruma ve bakım hizmeti yanında iş ve mesleki kurslar da düzenlenmektedir.
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinde şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetleri verilmektedir. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürlüğü tarafından kamuda çalışan 71 kişiye 2019 yılında‘Erken Yaşta Evlilik’ ile ilgili eğitim verilmiştir.
Bakanlığımız ve çeşitli kurumlarla yapılan iş birliği protokoller kapsamında çalışanlara, halkımıza, er ve erbaşlara, kadın erkek eşitliği/eşitsizliği, kalıp yargılar, ayrımcılık ve kadın erkek eşitsizliğinin sonuçları; Kadına yönelik şiddetin tanımlarının, türlerinin ve yaygınlığının anlaşılması; Kadına yönelik şiddetin kadınlar ve çocuklar üzerindeki etkilerinin anlaşılması vs. konularda eğitimler verilmektedir. Bu yıl 33 farklı oturumda 2075 kişiye eğitim verilmiştir.
ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLER YALNIZ BIRAKILMADI
Şehit Yakınları ve Gazilerimizi ekonomik, sosyal ve kültürel bakımdan desteklemek, toplumsal duyarlılığı güçlendirici faaliyetler yapmak, Gazilerin toplumsal hayata adaptasyonu, tedavi ihtiyaçlarının karşılanması, istihdam sorunlarının giderilmesi ve sosyal güvenlik haklarının geliştirilmesi amacıyla yoğun bir şekilde çalışmalar yürütülmektedir.Şehit yakınları ve gaziler arasında iletişim ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla 2019 yılında üç defa yemek programı düzenlenmiştir. Yalnız olmadıkları duygusunu güçlendirmek ve yanlarında olmak amacıyla 2019 yılı içerisinde 1283 hane ziyareti gerçekleştirilmiştir.
ASDEP KAPSAMINDA 9 BİN 637 HANE ZİYARETİ
Aile ve Toplum Hizmetleri alanında daha çok koruyucu ve önleyici hizmetler kapsamında aşağıda yer alan faaliyetler yürütülmektedir. Aile Sosyal Destek Projesi (ASDEP) kapsamında 2019 yılı içerisinde 9637 hane ziyareti gerçekleştirilerek konut bazında aile üyelerine gerekli rehberlik ve yönlendirme çalışmaları yapılarak uygun olan hizmet modellerimizden yararlanmaları sağlanmıştır.
İLÇELERE SHM BİNASI
Hizmetlerin vatandaşlarımıza daha hızlı ve etkin bir şekilde ulaştırılabilmesi için İskilip, Sungurlu, Alaca ve Osmancık ilçelerinde Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlükleri açılmıştır.”