‘Kitap Okumayan Milletlerin Meydan Okumaya Hakkı Yoktur’
‘Kitap Okumayan Milletlerin Meydan Okumaya Hakkı Yoktur’
Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Türk ve İslam medeniyetini eski günlerindeki şanlı haline getirmek için kitap okumanın önemli olduğunu vurguladı. Aşgın, “Şuanda maalesef söz söylemiyorsak, sesimiz cılız çıkıyorsa bunun arkasında okumayışımız, bunun arkasında cehaletimiz var. Adım adım açacağız ve kitap fuarlarını da bunun bir vesilesi olarak biliyoruz” dedi.
Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Fuar Kompleksi’nde düzenlenen açılış töreninde konuşan kitap okumanın meydan okumak olduğuna dikkat çekti. Başkan Aşgın, “Ticarette birinci olup, ihracat rakamlarında bölgenin yıldızı olup kültürü geri bırakamayız. Biz iddialı olan bir şehiriz. Bizim iddiamız bölgenin yıldızı bir Çorum. Her noktada bölgenin yıldızı Çorum. Kitap okumak meydan okumaktır. Kitap okumayan milletlerin meydan okumaya hakkı yoktur. Bizim medeniyetimizi tarif edenler 8. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar olan kısmı bazı tarihçilerimiz, bilim insanlarımız kitap medeniyetinin yüzyılı olarak ifade ederler. Bizim medeniyetimizin başlangıcında kılıç vardır, ama o medeniyeti yükselten ise kitap olmuştur. Kitap okumayanlar meydan okuyamazlar. Kitap yazılmazsa da kitap okunmaz. Bu anlamda medeniyetimizle, tarihimizle gurur duyuyoruz.
Tekrar meydan okumaya devam edeceksek. Tekrar yeryüzünde Türk-İslam medeniyetini bütün medeniyetinin üzerine çıkaracaksak yegane vesilesi var kitap, kitap, kitap. Biz ilk emri oku olan, ilime, bilime önemini sünnetle, Kur’an ile sabit olan yüce bir milletiz. Şuanda maalesef söz söylemiyorsak, sesimiz cılız çıkıyorsa bunun arkasında okumayışımız, bunun arkasında cehaletimiz var. Adım adım açacağız ve kitap fuarlarını da bunun bir vesilesi olarak biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Türk-İslam medeniyetini tekrar güçlendirmenin yolunun kitap okumak olduğunu vurgulayan Aşgın, “Kitap okumak hayatı okumaktır. Kitap okumak geleceği okumaktır. Kitap okumak geçmişi okumaktır. Biz medeniyetimizi yeniden ihya edeceksek kitaplara döneceğiz ve tarihteki o şanlı, köklü medeniyetimizi ihya edeceğiz. Eğer yeni bir dünya inşa edeceksek, hakkın, adaletin egemen olduğu, hiç kimseye zulmün olmadığı bir dünya kuracaksak gelecek vizyonumuzda bunun kitapsız olması mümkün değildir. Düşünceye, bilime, kitaba artan önemi de vereceğiz” diye konuştu.