‘Kıdem Tazminatı Yükü İşverenden Alınmalı’
‘Kıdem Tazminatı Yükü İşverenden Alınmalı’
Asgari ücret zammını gazetemize değerlendiren TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, kıdem tazminatı detayına dikkat çekti, işverene yük olduğunu söyledi.
Milyonlarca çalışanın beklediği açıklama geçtiğimiz hafta yapıldı. 2023 yılında uygulanacak asgari ücret tutarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Çorum’daki işveren temsilcisi Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, asgari ücretle birlikte artan kıdem tazminatına dikkat çekti, “Kıdem tazminatı asgari ücretten hesaplanır. Kıdem tazminatı fonu çıkmalı ve işverenden bu yük kalkmalı” dedi.
Yaklaşık bir aylık bekleyişin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta 2023 yılında uygulanacak asgari ücret tutarını açıkladı. 2023 yılında uygulanacak asgari ücret, 2022 yılına göre yüzde 99’luk artışla net 8 bin 506 liraya yükseldi.
“Fiyatlar Yükselecek”
Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, yeni asgari ücreti gazetemize değerlendirdi. Gazetemiz muhabirinin sorularını yanıtlayan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, zamların maliyetlere yansıyacağını, dolayısıyla ürünlere de zam geleceğini söyledi. Başaranhıncal, “İşveren için maliyete yansıyacak. Bu belli. Gelen zamlarla birlikte maliyet artacak maliyetle birlikte fiyatlar yükselecek” diye konuştu.
“Tek Mücadelemizin Enflasyon Olması Lazım”
Çalışanların geçim sorunu yaşadıklarının farkında olduklarını vurgulayan Başaranhıncal, enflasyonun durdurulması gerektiğini, aksi takdirde verilen zammın alım gücünü daha da düşüreceğini ifade etti. Başaranhıncal, “Çalışanların geçim derdinin farkındayız. Bir orta yol bulunmalı. En büyük problem burada. Tek mücadelemizin enflasyon olması lazım. Enflasyonu durduramazsak yeni zamlar alım gücünü yine düşürecek” ifadelerini kullandı.
“Kıdem Tazminatı Yükü İşverenden Alınmalı”
Başaranhıncal, asgari ücretle birlikte artan kıdem tazminatı detayının işveren için büyük yük olduğunu belirtti. Bu yükün işverenin üzerinden alınması gerektiğini vurgulayan Çetin Başaranhıncal, şunları söyledi:
“Bizim için en önemli olan kıdem tazminatı. Kıdem tazminatı asgari ücretten hesaplanır. Kıdem tazminatı fonu çıkmalı ve işverenden bu yük kalkmalı. Asgari ücretle birlikte artıyor. Yani kıdem tazminatı, işçinin emekli olduğu yılın asgari ücretine göre hesaplanıyor. Geriye dönük mal satan firma bir anda zamla birlikte artıyor. Bu yük ağır bir yük.”
İşverene Maliyeti 11 Bin 759 Lira
Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının paylaştığı verilere brüt 10 bin 8 lira olan asgari ücretin 8 bin 506 lira 80 kuruşunu net asgari ücret, 1401 lira 12 kuruşunu SGK Primi ve 100 lira 8 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturdu.
Yeni asgari ücretin işverene aylık maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş oldu. Bu rakamın 10 bin 8 lirası brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşu SGK Primi (işveren payı), 200 lira 16 kuruşu işveren işsizlik sigorta primi kalemlerinden oluştu.
Kıdem Tazminatı
Ayrıca, Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 10008 lira olacak. Asgari ücretle 5 yıldır aynı işyerinde çalışanın kıdem tazminatı şu an 32 bin 355 lira olarak hesaplanıyor. 5 yıl süreyle bir işyerinde çalışan asgari ücretli yeni yıldan itibaren 50 bin 40 TL kıdem tazminatı alacak.
Kıdem tazminat tavanı tutarı ise asgari ücrete göre belirlenmiyor. Kıdem tazminatının yıllık miktarı, en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenen emeklilik ikramiyesini aşamayacağı yasayla belirlenmiş durumda. Kıdem tazminatı tavanı halen 15 bin 371 lira olarak uygulanıyor. Bu rakam ocak ayında yeniden belirlenecek.