Kene İçin Yeni Çözüm Yolu
Çorum’da kırmızı karıncalar ormana bırakılacak
Yaz geliyor, gündemde yine keneler var. Keneye Kırmızı Karıncalı Çözüm aranıyor. Amasya’da Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kene ile mücadele için kırmızı karıncalar ormana bırakıldı.
Amasya’nın Taşova İlçesi Boraboy mevkiindeki ormanlık alanlara bırakılan toplam 500 bin adet kırmızı orman karıncası açılan çukurlara yerleştirildi. Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları Mücadele Şube Müdürü Sefer Cengiz küresel ısınmanın, dünyadaki biyolojik dengeyi olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, “Bu dengeyi sağlamak için gerekli oksijeni üreten tek kaynak olan ormanlarımızın korunması ve geliştirilmesi hayatı önem taşımaktadır. Çeşitli zararlı böcekler çoğalmakta ve ormanlarımızın tahribine sebep olmaktadır. Böcek tahribatları çoğu zaman yangınlardan daha fazla zarar verebilmektedir” diye konuştu.
Sefer Cengiz amaçlarının zararlı böcek popülasyonunu en aza indirmek, orman ve ağaçlandırma sahalarında sağlıklı orman ürünü çeşitleri oluşturmak olduğunu kaydederek, “Hedefimiz biyolojik dengeyi sağlayabilmektir. Biyolojik mücadelede, insan, hayvan, bitki ve faydalı organizmalarda herhangi bir zarara yol açmamaktadır. Bugün burada başlattığımız mücadele Orman Bölge Müdürlüğümüze bağlı olan Samsun, Sinop, Çorum ve Sivas’ta ki ormanlarımızda da devam edecektir” dedi.
Karıncaların yuvalarının seksen metre etrafındaki her türlü ergin böcek, tırtıl, yumurta, pupa ve çeşitli bitki ve bitlerini yediğini söyleyen Sefer Cengiz, “Kırmızı orman karıncası etobur bir canlıdır. Püskürttüğü formik asitle önce avını etkisiz hale getirir sonra parçalayıp yer. Karıncaların keneler ile beslendikleri de bilinir” dedi.