Keleşer: Türkiye’de Dünyanın Bin Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Bor Rezervi Var
Keleşer: Türkiye’de Dünyanın Bin Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Bor Rezervi Var
Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer, Hitit Üniversitesi tarafından Gençlik Sohbetleri konulu konferansa katıldı.
Meslek Yüksekokulları Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programda Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer “Bor’un Geleceğini Tasarlamaktan Bor ile Geleceği Tasarlamaya” konulu bir sunum yaptı.
Konferansa, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Selamlama konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, “Enerjisi, donanımı, birikimi ve konunun hassasiyeti ile çok ilgi çekecek belki de bugünü tarzı, yaklaşımı ve tecrübeleriyle çok özel kılacak bir misafirimiz var burada. Misafirimiz bugün 4. gençlik sohbetleri kapsamında aramızda bulunmakta. Bugün konu itibariyle çok önemli geleceğimize dair siz gençleri ve sizlere emanet edilmiş olan bu ülkenin, milletimizin, devletimizin ve nice mazlum toplumlarında arkasında duracak şekilde elimizi taşın altına koyabileceğimiz, imkanlarımızı daha iyi nasıl değerlendireceğimize dair sizler için çalışıyoruz. Gençlik Sohbetlerimiz nice konuklarımız ile devam edecek İnşallah. Eti Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer’e Konferansımıza katılarak renk verdiği için çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konferansın başında öğrencilere kısa bir hayat dersi veren Serkan Keleşer “Bir kişi tüm dünyayı değiştirebilir. İşte siz de o kadar önemlisiniz. Kendinizi önemsiz hissetmeyin. Bugünlerin kaderini değiştirecek olacak olan sizlersiniz” ifadelerini kullandı.
“Türkiye’de Dünyanın Bin Yıllık İhtiyacını Karşılayacak Bor Rezervi Var”
Dünyada 4,5 milyar ton bor rezervi bulunduğunu kaydeden Keleşer, “Ülkemizde 3,3 milyar ton bor rezervi var. Bu dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 73’üne denk geliyor. 1,2 milyar bor rezervin yüzde 6’sı Amerika Birleşik Devletlerinde, yüzde 6’sı Rusya’da yüzde 5 Çin’de, geri kalan rezervler ise Bolivya, Şili, Arjantin’de bulunuyor. Dünyada yaklaşık 4 milyon ton bor kullanılıyor. Bu rakamlara bakarsanız Türkiye olarak biz dünyanın yaklaşık bin yıllık bor rezervini karşılarız. Türkiye’de hiç bor olmazsa diğer ülkeler yaklaşık 300-400 yıl dünyaya bor verebilir” şeklinde konuştu.
“Tek Amacımız Borun Pazarını Artırmak”
“Tek amacımız borun pazarını artırmak” diyen Keleşer, borun kullanım alanları hakkında da bilgiler verdi. Keleşer “Bor yancı bir üründür. Girdiği her yere yancı girer. Borun mutlaka olması gereken üretim bantları var. Borsuz da üretim olabilir. Bor kullanılırken borsuz üretime de geçilebilir. Bor’un böyle bir sıkıntısı da var. Bazı sektörlerde olmazsa olmaz. Bazı sektörlerde olmasa da olur. Bizim için niye önemli? Ne yapacağız bu kadar boru. Satsak bitmiyor. Satmamız lazım. Paraya ve katma değere çevirmemiz lazım. Bunun için üretim çeşitliğini artırmamız lazım. Onun için borun girdiği alanları artırmamız lazım. Bu çok önemli. Bunun için AR-GE yapalım. Bunun için borlu katma değer ürünlere geçelim. Borun kullanım alanlarını artıralım diye çabalıyoruz. Tek amacımız borun pazarını artırmak. Borun kullanım alanlarına gelecek olursak bor yüzde 50 cam sektöründe kullanılıyor. İlk defa bu yıl gübre üretiminin yüzde 16’sında kullanıldı. Seramik üretiminde yüzde 15 bor kullanılırken ilk kez gübredeki kullanım oranı seramiği geride bıraktı ve yüzde 21 oranında diğer sektörlerde kullanılıyor” şeklinde konuştu.
“Pazardaki Payımız Rezervimiz Kadar Olsun”
Serkan Keleşer, Eti Maden’in yapmış olduğu çalışmalar doğrultusunda tarihinde ilk defa geçen yıl 2 milyon 630 bin ton bor ürünü sattığını açıklayarak, “Dünyadaki pazar payımız yüzde 63. Sahip olduğumuz rezerv oranı ne kadar? Yüzde 73. Hedefimiz pazardaki payımızı sahip olduğumuz rezerv seviyesine çıkarmak” dedi.
2020 yılında bor tüketiminin miktarının yıl 4.5 milyon ton üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini açıklayan Keleşer, “Bundan sonra borun tüketiminin artış trendine girdiğini göreceğiz. Eti Maden’in yapmış olduğu çalışmalar doğrultusunda tarihinde ilk defa Eti Maden geçen yıl 2 milyon 630 bin ton bor ürünü sattı. Dünyada yaklaşık 4.1 milyon ton civarında bor kullanıldı. Bu yaklaşık yüzde 63’e denk geliyor. Pazarımız kaç? Yüzde 63. Sahip olduğumuz rezerv oranı yüzde 73. Amerika Birleşik Devletleri’nin rezervi ne yüzde 6. Pazar payında 24. Amerika’nın pazar payı rezervinin 4 katı. Bizim rezerv ne kadar yüzde 73, pazarımız yüzde 63. Onun için bizim hedefimiz ney rezervimiz kadar pazar. Pazardaki payımız rezervimiz kadar olsun” ifadelerini kullandı.