‘Kayıtlı İstihdam’ Farkındalığı Oluşturuldu
‘Kayıtlı İstihdam’ Farkındalığı Oluşturuldu
OKA’nın Türkiye’ye Örnek Olan Projesi Sonuçlandırıldı
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), geçtiğimiz yıl Temmuz ayında başlattığı “Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor 2” Projesini tamamladı.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından yürütülen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Daire Başkanlığı İnsan Kaynakları Geliştirilmesi Operasyonel Programı’nın mali desteğiyle geçtiğimiz yıl Temmuz ayında başlatılan “Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor 2 Projesi” tamamlandı.
Dün Katipler Konağı’nda düzenlenen kahvaltılı basın toplantısıyla proje kapsamında yürütülen faaliyetlerle birlikte oluşan sonuçlar da kamuoyuyla paylaşıldı. Toplantıya, OKA Planlama Birim Başkanı İbrahim Ethem Şahin, Çorum Koordinatörü Özgür Yalçın ve Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Ediyor 2 Projesi’nin Genel Koordinatörü Kübra Yalçın katıldı.
TR83 bölgesinde farklı hedef ve kitlelere ulaşarak düzenlenen etkinlik ve yenilikçi uygulamalar sayesinde konunun tarafları arasında kayıt dışı istihdam konusunda farkındalık oluşturulması, kurumsal alt yapının güçlendirilmesi ile kayıtlı istihdamın artırılması ve bölge ölçeğinde illerin ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında, kayıt dışı çalışanlara, işveren ve işveren temsilcilerine, işçi sendikalarına, ilkokul ve lisans düzeyindeki öğrencilere yönelik eğitimler, paneller, resim, kısa film yarışması düzenlendi.
Ayrıca proje kapsamında kayıt dışı istihdamın ülkemize açtığı zararın daha iyi anlatılabilmesi için 6 bin 250 adet afiş, 4 bin broşür bastırılarak dağıtıldı.
Kayıt dışı istihdamın önlenmesine katkı sağlayan projeyle birlikte Çorum, Samsun, Tokat ve Amasya olmak üzere toplam 4 ilde paydaş görüşmeleri gerçekleştirilerek 4 toplantıda 44 kişiye ulaşıldı. Yine 4 ilde öğrencilere yönelik gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 1908 ilkokul öğrencisine ve 648 üniversite öğrencisine kayıt dışı istihdamla ilgili eğitimler verildi. İlkokul düzeyindeki öğrencilere çizgi filmler yardımıyla bu eğitimler verildiği belirtildi.
Ajansın sorumluluğunda yer alan illerde işletmelere yönelik farkındalık eğitimleri ve tanıtım etkinlikleri kapsamında 8 toplantı yapılarak 167 işletme temsilcisi bilgilendirildi.
Yetişkinlere yönelik bilgilendirme etkinlikleri kapsamında 4 adet etkinlik gerçekleştirilerek 96’sı öğretmen, imam ve muhtar, 226’sı Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanan vatandaşlar olmak üzere toplamda 322 kişiye kayıtlı istihdamın önemi aktarıldı.
Yine 4 ilde işçi sendikalarına yönelik eğitim çalışması kapsamında 60 sendika temsilcisine lobicilik ve medya iletişimi anlatıldı.
Proje kapsamında işletmelere yönelik “Koçluk” hizmeti de sunuldu. İşletmelerin alanlarına göre konunun uzmanları her ilden 5 işletme olmak üzere toplam 20 işletmeye “Koçluk” desteği sağlandı. Yine 4 ilde işletme yöneticilerine yönelik 400 saatlik danışmanlık hizmeti sağlandı.
Kayıtlı istihdamın çocuklara küçük yaşta aşılanması, öneminin anlatılması maksadıyla “Kayıtlı İstihdam” konulu resim yarışması düzenlendi. Başvuru yapan 267 resimden 60 tanesi dereceye girerken, dereceye giren resimler 4 ilde alışveriş merkezlerinde gerçekleştirilen İstihdam Şenlikleri’nde vatandaşların beğenisine sunuldu.
Kayıtlı İstihdam konulu kısa film yarışması düzenlendi. 7 filmin katıldığı yarışmada 3 tanesi dereceye girerken, film sahipleri de ödüllendirildi.
Proje kapsamında son olarak 4 adet kamu spotunun çekimi yapıldı ve kamuoyuyla paylaşıldı. Ayrıca 8 farklı televizyon kanalında kayıtlı istihdamın önemi anlatıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Planlama Birim Başkanı İbrahim Ethem Şahin yaptı. Orta Karadeniz Ajansı’nın Türkiye’de kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi konusunda en başarılı ajanslar arasında yer aldığına dikkat çeken Şahin, Avrupa Birliği projelerini uygulama konusunda ajansın büyük başarıya imza attığını ifade etti. Ajansın 8 yıl önce kurulduğunu hatırlatan Şahin, bu süreç içerisinde toplamda 11 adet Avrupa Birliği destekli proje yürüttüklerini, bu projelerin toplam hibe miktarının 60 milyon Euro (250 Milyon TL) olduğunu bildirdi. Bu projelerle birlikte gayri safi milli hasıladan alınan bütçenin yanı sıra Avrupa Birliği projeleriyle de bölgenin ekonomisine katkı sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Şahin, projeye destek veren herkese teşekkür etti.
Şahin’in konuşmasının ardından İl Koordinatörü Özgür Yalçın da bir konuşma yaptı. Çorum’da OKA tarafından yürütülen projeler hakkında bilgiler veren Yalçın, projeye destek verenlere teşekkür etti.
Toplantı, Proje Koordinatörü Özlem Yalçın’ın proje sonuçlarıyla ilgili sunumuyla devam etti.
Projenin tamamlandığını ve proje süresince istedikleri hedeflere ulaştıklarını belirten Yalçın, şunları söyledi:
“Proje kapsamında birçok alanda kayıt dışı istihdamın olumsuz yanlarını anlattık. Bu projedeki hedeflerimiz çok genişti. Normalde hedef grupları dar seçilir ancak bizim projemiz bir farkındalık projesi olduğu için hedef gruplarını geniş tutmayı tercih ettik. Her kesimden insana dokunmayı hedefledik. Projemizde ortaokul, lise, üniversite öğrencilerine yönelik geniş kapsamlı eğitimler verdik. 2 bin tane ilkokul öğrencisine çizgi film izleterek kayıtlı istihdamı küçük yaşta çocuklarımıza aşılamaya çalıştık. Onlar evlerine gidip ailelerine, ‘Anne, baba senin sigortan var mı?’ diye sordular. Hatta Çorum Milli Eğitim Müdürlüğü’nden bize telefon geldi, ‘Siz bu öğrencilere neler anlattınız, eve gittiklerinde soru soruyorlarmış’ diye. Ağaç yaşken eğilir deyiminden yola çıkarak 2 binin üzerinde çocuğa kayıtlı istihdamın önemini anlattık.
Yine Hitit Üniversitesi’nde 2 konferans düzenleyip 150’den daha fazla öğrenciye ulaştık. Bölgemizde de 600’ün üzerinde öğrenciye ulaşıp kayıt dışı istihdamı anlattık.
Bölgemizdeki 60 tane sendika temsilcimize çalışan hakları, medya iletişimi ve savunuculuk eğitimleri verdik. Bu eğitimler de başarıyla tamamlandı. Sendika temsilcilerimizden güzel geri dönüşler aldık. Bilgilerini güncellediler.
Proje kapsamında diğer faaliyetlerden en önemlisi de 20 tane işletmemize işletme koçluğu desteği verdik. Daha öncesinde de 147 işyeri temsilcimizle görüşerek onlara hem kayıt dışı istihdamı, hem de devletin teşvik ve hibelerini anlattık. Her ilden 5 tane olmak üzere 20 adet işletmeye bu eğitimleri sağladık. Bu eğitimler toplamda 400 saat sürdü. Bunun da güzel sonuçları oldu.
Her ilimizde istihdam şenliği düzenledik. Çorum’da da AHL Park’ta gerçekleştirdik. Çorum’daki etkinliğimiz çok güzel geçti. Projemiz kapsamında resim yarışması düzenlemiştik. Bu yarışmada dereceye giren 60 resmi 3 gün AHL Park’ta sergiledik. 1 gün de stand up şeklinde tüm halkın anlayabileceği bir dilde kayıt dışı istihdamı anlattık. Orada da çok sayıda insana ulaştık. Toplam 4 ilde alışveriş merkezlerinde bulunan insanlara ulaştık.
Bölgesel olarak kayıt dışı istihdam %30’lar civarında. Çorum özelini net olarak bilmiyoruz.”
Toplantı, proje kapsamında oluşturulan kamu spotlarının basın mensuplarına tanıtılmasıyla sona erdi.