‘Kaybolan Çocuklarımız, Kaybolan Yarınlarımız’
‘Kaybolan Çocuklarımız, Kaybolan Yarınlarımız’
Saadet Partisi Kadın Kolları tarafından parti binası önünde, “Bir Çocuk, Bin Dünya” başlığıyla bir etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte Türkiye’de çocukların yaşadığı zorluklara ve çocuk hakları ihlâllerine dikkat çekildi.
Saadet Partisi Çorum İl Kadın Kolları Başkanı Meliha Karaca, etkinlikte yaptığı konuşmada Türkiye’de yaşanan çocuk istismarı, kayıp çocuk vakaları, erken yaşta evlilik ve çocuk işçiliği gibi temel sorunların çözümü için yeni yasal düzenlemelerle birlikte caydırıcı cezaların ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Birleşmiş Milletlerin Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre çocukların korunması ve onların sağlıklı gelişimi için gerekli tedbirlerin alınması hususunda devletlerin sorumluluğu olduğunu hatırlatan Karaca, “Ancak ne yazık ki şiddetin hâkim olduğu, güvenliğin sağlanamadığı ve yoksulluğun derinleştiği ülkemizde en ağır bedeli çocuklarımız ödüyor” dedi.
Türkiye’de çocukların maruz kaldığı istismar ve şiddet vakalarının kaygı verici boyutlara ulaştığını vurgulayan Meliha Karaca, son üç yılda cinsel istismar mağduru çocuk sayısının 85 bini aştığını dile getirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemizde yılda ortalama 10 bin, günde ise 32 çocuğun kaybolduğunun altını çizen Karaca, kayıp çocukların, insan kaçakçılığı ve istismar riskiyle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.
Çocuklara sağlıklı, güvenli ve eşit fırsatlara sahip bir ortam sağlanmasının önemine değinen Saadet Partisi İl Kadın Kolları Başkanı Meliha Karaca, çözüm önerilerini şöyle aktardı:
“Çocuk istismarı, kayıp çocuk vakaları, erken yaşta evlilik ve çocuk işçiliği gibi temel sorunların çözümü için çocuk haklarını esas alan bütüncül bir yaklaşım benimsenmelidir. Çocukların kaliteli eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak ve yoksulluk döngüsünü kıracak aile destek programları geliştirilirken, dezavantajlı bölgelerde eğitim ve sağlık altyapısı güçlendirilmelidir.
Kayıt dışı çocuk işçiliğiyle mücadelede, sıkı denetimler ve ağır yaptırımlar uygulanmalıdır. İstismar ve erken evliliklere karşı hukukî düzenlemeler hızlıca hayata geçirilmelidir. Kayıp çocuk vakalarının önüne geçmek için de öncelikle acil uyarı sistemleri ve ulusal bir veri tabanı oluşturulmalı, öte yandan toplumsal farkındalık kampanyalarıyla aileler ve çocuklar bilinçlendirilmelidir.
Çocuk cinayetleri ve cinsel istismarla sınırlı kalmak üzere idam cezasının getirilmesi de yararlı olacaktır. Ülkemizin en önemli gücü, genç ve dinamik nüfusudur. Kaybolan çocuklarımız, yarınlarımızın da kaybolması demektir.”
Konuşmasının sonunda Filistin’de zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren çocuklara selam gönderen Meliha Karaca, barışın egemen olduğu özgür ve müreffeh bir dünya dileğinde bulundu.