Kaya: Avukatlık Stajı Yapmak Kolaylaştırılıyor
AK Parti Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Av. Oğuzhan Kaya, TBMM’de konuştu.
Kaya: Avukatlık Stajı Yapmak Kolaylaştırılıyor
AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya, Avukatlık Kanunu’nda değişiklik öngören teklifle kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanların, avukatlık stajını yapmasının kolaylaştırıldığını söyledi.
TBMM Genel Kurulu’nda, Avukatlık Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin tümü üzerinde söz alan İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, adaletin toplumun oksijeni olduğunu, adalet olmazsa toplumun nefes alamayacağını ifade etti.
Avukatların cübbelerinde cep ya da düğme bulunmadığını anımsatan Erel, avukatlık faaliyetinin menfaatlere göre şekillenemeyeceğini belirtti.
Siyasi iradenin çoklu baro sisteminden umduğunu bulamadığını ileri süren Erel, “Sadece İstanbul’da ve Ankara’da ikinci baro kurulabildi. Demokratik hukuk devleti, adaletin tüm sınıflar için uygulandığı ölçüde mümkün olabilir. Adaletin yasama, yürütme ve yargı eliyle etkin bir şekilde ve tüm bireylerin özel durumlarına uygun olarak sağlanması gerekir. Adaletli olmak, tüm bireylerin sahip olması gereken her şeyden önce insani bir erdemdir.” dedi.
“İş, Avukatlık Stajına Engel Olmayacak”
AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya, kanun teklifiyle avukat stajyerlerinin sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmasının, fiilen avukatlık stajının yapılmasına engel oluşturmayacağının hükme bağlanacağını dile getirdi.
İşin, avukatlık stajının fiilen yapılmasına engel olmaması gerektiğini belirten Kaya, “Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanların avukatlık stajını yapabilmesi kolaylaştırılmakta ve bu kapsamda bu kişilere avukatlık stajı boyunca aylıksız veya ücretsiz izin verilmesi hüküm altına alınmaktadır. Bu kişiler staj süresince de yıllık izin haklarını kullanabilecektir.” dedi.
Kaya, birden fazla baronun bulunduğu illerde vatandaşlara adli yardım hizmetinin daha kaliteli sunulabilmesi amacıyla yönetimleri ve işleyişleri birbirinden farklı, bağımsız olmak üzere her bir baronun adli yardım bürosunu oluşturabilmesine imkan sağlandığını kaydetti.
Kaya, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Teklif, yürürlük ve yürütme maddesiyle birlikte 5 maddeden oluşmaktadır. Maddelerden kısaca bahsetmek istersek: 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 16’ncı maddesine eklenen ikinci fıkrayla avukat stajyerlerinin sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmasının fiilen avukatlık stajının yapılmasına engel oluşturmayacağı açıkça hükme bağlanmaktadır. Bu kapsamda, işin, avukatlık stajının fiilen yapılmasına engel olmaması gerekmektedir.
Yine, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 16’ncı maddesine eklenen üçüncü fıkrayla kamu kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyonlarında görev yapanların avukatlık stajını yapabilmeleri kolaylaştırılmakta ve bu kapsamda bu kişilere avukatlık stajı süresince, boyunca aylıksız veya ücretsiz izin verilmesi özel olarak hüküm altına alınmaktadır. Bu kişiler staj süresince de yıllık izin haklarını da kullanabileceklerdir.
Yine, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 177’nci maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişiklikle 1’den fazla baronun bulunduğu illerde vatandaşlara adli yardım hizmetinin daha kaliteli sunulabilmesi amacıyla yönetimleri ve işleyişleri birbirinden farklı, bağımsız olmak üzere her bir baronun adli yardım bürosunun oluşturulabilmesine imkân sağlanmaktadır. Ayrıca, yargı mercilerinin talebi üzerine yapılacak görevlendirmelerin Türkiye Barolar Birliği tarafından oluşturulacak elektronik bilişim sistemi üzerinden ve o ildeki avukatlar arasında eşitlik gözetilerek yapılacağı hükme bağlanmaktadır. Böylece yapılacak görevlendirmeler elektronik ortamda tek noktada bir araya getirilerek avukatlar arasındaki eşitliğin sağlanması noktasında olası hatalar önlenebilecektir.
Yine, 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 180’inci maddesinin dördüncü fıkrasına eklenen cümleyle münhasıran adli yardım hizmetleri için kullanılmak üzere Maliye Bakanlığı tarafından Türkiye Barolar Birliğine gönderilen ödenek ve bunun barolar arasındaki dağıtımı ne şekilde olacak, bu hükme bağlanmaktadır. Buna göre, ödenekten gönderilen paraların barolar arasında dağıtımında puanlama esasları alınacak. Puanlamada öncelikle her baroya 5 temel puan verilecek ve bu temel puanlamaya, 5 puana ilaveten 2 temel usul esas alınarak, başka bir ifadeyle barolara üye sayıları ve il nüfusları baz alınarak bu para dağıtılacaktır. Bu hâlde baroya kayıtlı olan her 50 üye avukat için 1 puan, il nüfusu esas alınarak 5 bin nüfus için 1 puan verilecek ve bu baroların puanına eklenecektir. Birden fazla baronun bulunduğu illerde ise her 5 bin nüfus için tespit edilecek toplam puanın yüzde 40’ı her 2 baroya da eşit olarak dağıtılacak. Kalan puan ise ilde levhaya kayıtlı toplam avukat sayısına bölündükten sonra elde edilen rakam her baronun üye sayısı çarpımı elde edilecek puana göre dağıtılacaktır.
Son yıllarda avukatlar avukatlık mesleğine ilişkin birçok yasal düzenleme ve avukatların lehine düzenleme yapıldı. Bunlardan da bahsedecek olursak Pasaport Kanunu’nun 14’üncü maddesinde yapılan düzenlemeyle ve avukatlara da özel damgalı, hususi damgalı pasaport edinme hakkı tanıdık. Yine, Avukatlık Kanunu’nun 59’uncu maddesinde yapılan düzenlemeyle Türkiye Barolar Birliği ya da baroların organlarında görev yapan avukatların görevleri nedeniyle işlediği suçlardan yargılanmalarında Yargıtay temiz yolunu getirdik. Yine, 4249 sayılı Kanun’un 12’nci maddesiyle 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun baro keseneği başlıklı fıkrasına ekleme yaparak avukatlığa yeni başlayanların beş yıl süreyle yarı oranında baro keseneği ödemesini getirdik.
Yine, Avukatlık Kanunu’nda yapılan değişikle avukatlık mesleğine başlamak için “kovuşturma altında bulunması” ibaresi “…dolayı hakkında kamu davası açılmış olması” ibaresi şeklinde değiştirdik, dolayısıyla avukatlık mesleğine başlamayı da bu anlamda kolaylaştırmış olduk.
Yine, Avukatlık Kanunu’nda birtakım işlerde KDV oranlarını düzenledik, yüzde 18’den yüzde 8’e düşürdük. İş uyuşmazlıklarında, tüketici uyuşmazlıklarında, aile mahkemelerinde, vesayet davalarında, ilamlı icralarda ve bunun yanında birçok değişikliği, yine, avukatlık sınavıyla ve hukuk fakültelerine girişteki yüzdelik dilimi düşünerek avukatlık mesleğinin geleceğine ilişkin çalışmalar yaptık.
Ben bu kanun teklifinin de hayırlı olmasını diliyor, yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.”
Maddelere dair bilgi veren Kaya, teklifin hayırlı olması temennisinde bulundu.