Kaya: 2002’den Bugüne Hakim ve Savcı Sayısı Yüzde 144 Arttı
Kaya: 2002’den Bugüne Hakim ve Savcı Sayısı Yüzde 144 Arttı
AK Parti Çorum Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Av. Oğuzhan Kaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) söz aldı.
AK Parti Çorum Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Av. Oğuzhan Kaya, Hakim ve Savcılar Kurulu Kurulunun 2022 yılı bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına söz aldı. Kaya, 2002 itibarıyla 9 bin 349 olan hakim ve savcı sayısının yüzde 144 artışla 22 bin 823’e yükseldiğini bildirdi.
Kaya, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bölünmesin diye millet, baki kalsın diye devlet, Pençe-Yıldırım Harekâtı’nda şehit olan kahramanlarımızı rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum.
Hâkimler ve Savcılar Kurulu, adil, bağımsız, tarafsız, güvenilir ve etkin yargının teminatıdır. Hâkimler ve Savcılar Kurulunun 4 üyesi milletimizin yüzde 50’den fazla çoğunluğuyla seçtiği Cumhurbaşkanımız tarafından, 7 üyesi de milletin iradesinin tecelligâhı olan Gazi Meclisimiz tarafından seçilmektedir. Böylelikle, Hâkimler ve Savcılar Kurulunda millet iradesi tam anlamıyla temsil edilmekte, bağımsız mahkemeler aziz millet adına yargılama yapıp karar verirken HSK de millet iradesinin tam temsiliyle adil yargıyı tesis etmek üzere, hâkimler ve savcılarla ilgili işlemleri; hukukun üstünlüğü, mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hâkimlik ve savcılık işlemleri teminatı esaslarına göre yerine getirmektedir.
HSK; hukukun üstünlüğünü, mahkemelerin bağımsızlığını ve tarafsızlığını sağlamak için 11 Mart 2019 tarihinde Türk Yargı Etiği Bildirgesi’ni kamuoyuna ilan etmiştir. Türk Yargı Etiği Bildirgesi kapsamında sosyal medya kullanımlarına dair rehberi hazırlamıştır.
Ayrıca HSK, yargılama sürecinde ihtisaslaşmaya çok büyük önem vermekte, ihtisas mahkemelerinin kurulmasını sağlamaktadır. Bu kapsamda, finans, sendika, imar, kamulaştırma, elektronik para ve kuruluşları ile vergi ve bilişim suçları bakımından ihtisas mahkemeleri belirlenmiştir. 22/05/1930 tarihli 1632 sayılı Askeri Ceza Kanunu’nda düzenlenen suçlar ile terörizmin finansmanına ilişkin davaların uzmanlık gerektirmesi sebebiyle ihtisas mahkemeleri belirlenmiştir. Aile içi şiddetle etkin mücadele kapsamında ihtisaslaşmayı sağlamak üzere tedbir mahkemeleri kurulmuş, cumhuriyet başsavcılıklarında aile içi şiddet büroları yaygınlaştırılmıştır.
Ayrıca HSK, hâkim ve savcıların terfilerinde de yeni düzenlemelere ve kriterlere gitmiştir. Hâkim ve savcıların Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesince yapılan incelemelerde ihlal kararlarına sebebiyet verip vermediklerine, neden oldukları ihlalin niteliği ve ağırlığına, ilgililerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa’yla teminat altına alınan hakların korunması konusundaki gayretlerine terfi kriteri olarak ekte bulunulmuştur. Hâkim ve savcıların tercih ve denetimleri, hedef süreye uyum, yeterli gerekçe ve karar isabet oranı gibi objektif performans kriterleri getirilmiştir. HSK bünyesinde, hedef sürelere uyum oranının UYAP üzerinden takip ve analizi görevlerini yürüten yargının etkinliği bürosu kurulmuştur. Kişisel verilerin koruması kaydıyla Hâkimler ve Savcılar Kurulu 2. Dairesinin hâkim ve savcılar hakkında verdiği disiplin kararlarının bazıları 2012 yılından bu tarafa internet sitesi üzerinden yayınlanmaktadır. Ayrıca, güncel olarak yayınlanmasından fayda görülen kararlar da burada yayınlanmaktadır.
Diğer yandan, millet adına yargılama yapan mahkemelerin yargılama genel görünümü şöyledir: 2002 yılı itibarıyla 9.349 olan hâkim ve savcı sayısı yüzde 144 oranında artırılarak 22.823 olmuştur. 15 Temmuzdan bu yana meslekten çıkarılan hâkim, savcı sayısı 3.979’dur. 2002 yılında 1.847 olan kadın hâkim ve cumhuriyet savcısı sayısı yüzde 350 artırılarak 8.308 olmuştur. Aynı dönemde erkek hâkim, savcıların sayısında da yüzde 94’lük bir artış olmuş. Hâlihazırda, Türkiye’de hâkim ve savcılar arasında kadınların oranı yüzde 46’ya gelmiştir.
2002 yılında adli yargıda 3.581 olan mahkeme sayısı bugün itibarıyla 6.836; idari yargıda 146 olan mahkeme sayısı da 207’ye çıkarılmıştır.
Son on dokuz yılda mahkeme sayılarındaki artış yüzde 89’dur. Bölge adliye mahkemeleri sayısı 15’e ulaşmıştır, bölge idare mahkemelerinin sayısı da 9’a ulaşmıştır. Hâkimler ve Savcılar Kurulunun 2021 yılı bütçesi 103 milyon 209 bin TL iken bu, yüzde 31 oranla artış yapılarak bu yıl 135 milyon 980 bin liraya yükselmiştir.”