Kanalizasyondan Bin Yıllık Tünel Çıktı!
Osmancık İlçesi’nde kanalizasyon kazıları sırasında yaklaşık bin yıllık olduğu sanılan tünel bulundu
Çorum’un Osmancık İlçesi’nde kanalizasyon kazıları sırasında yaklaşık bin yıllık olduğu sanılan tünel bulundu.
Çorum’un Osmancık ilçesinin tarihi sorunu olan alt yapı çalışmalarının sürdürüldüğü bölgelerde, kanalizasyon kazıları yapılırken ortaya çıkan tünelin tarihi eser niteliği taşıdığı belirlenince kazı çalışmaları durduruldu.
Önceki gün yapılan kanalizasyon kazısında ortaya çıkan, tarihi Koyunbaba Köprüsü ile Osmancık kalesi arasında yer alan tarihi tünel kazı yapan kepçenin darbelerine maruz kaldı. Bu gelişme üzerine yapılan ihbarını değerlendiren Çorum Müze müdürlüğü ekipleri yaptıkları incelemelerin ardından, kanalizasyon borularının döşenmesi için açılan kanalın geçtiği alanın sit alanı olduğunu ve ortaya çıkan tünelin ise tarihi özelliğinin olduğunu belirterek çalışmaların durdurulmasını istedi.
Duruma müdahale eden Çorum Müze Müdürlüğü ekipleri, bölgede sürdürülen alt yapı çalışmalarını durdurarak, Belediye’ye yapmaları gereken yasal durumu izah ettiklerini belirterek, belediyenin de yasal duruma göre çalışmalarını yapacaklarını dile getirdiler.
Yapılan altyapı çalışmaları sırasında ortaya çıkan tünelin yaklaşık 40 sene yapılan başka bir çalışma esnasında tahrip edilmiş olabileceğini kaydeden Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, “Yapmış olduğumuz çalışmalarda kaleden köprüye uzanan bir tünel mevcut olduğunu tespit ettik. Ama 1974 yılında döşenen büzden de görüleceği gibi o gün ki yapılan çalışmada birazcık tahrip edildiğini anlaşılıyor. Biz hemen çalışmalarımızı durdurduk. Bu durdurmuş olduğumuz çalışma akabinde müze müdürlüğüne müracaat ettik, oradan arkeolog bir arkadaş geldi, incelemesini yaptı raporunu tutup, bize çalışmaların hangi şekilde devam edeceğini bildirecekler. Tabi bu görünüşte bizim için bir sıkıntı ama biz sıkıntıyı fırsata dönüştürmek istiyoruz. Bizim arkadaşlardan ikinci bir talebemiz oldu daha önce sürekli söylenen ama görülmeyen biz bu yeri arkeologlar tarafından temizlik yapılmasının ardından kaleden köprüye inilip çıkılmasını sağlayacak bir şekilde yapılması talebinde bulunduk. Arkadaşlarımız bu talebimizin değerlendirileceği, müze tarafından görevlendirilecek arkeologların burayı temizleyebileceğini, buranın hem ilçe hem de ülke turizmine kazandırılabileceğini ifade ettiler. Bu da bizim için büyük bir nimet. Biz ilçemizin en büyük zenginliği olan tarihinin ülke ve ilçe turizmine kazandırılmasını arzu ediyoruz. Bu da inşallah bu yapılacak çalışmalarla gerçekleştirilecektir” dedi.