“İstiklal Marşı Diriliş ve Şahlanış Destanıdır”
“İstiklal Marşı Diriliş ve Şahlanış Destanıdır”
Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Çorum İl Başkanı İlyas Gül, İstiklal Marşı’nın ‘hastalandı, öldü’ denilen büyük Türk Milleti’nin yeniden diriliş ve şahlanışının özeti olan büyük bir destan olduğunu belirtti.
İstiklal Marşı’nın TBMM’de kabulünün 100. yıldönümü ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü nedeniyle bir açıklama yapan İlyas Gül “Türk Milleti’nin adını; tarihimizin altın sayfalarına yazdırdığı İstiklal Savaşımızın destanını, vatan ve millet sevgisini, bağımsızlık ve var olma mücadelemizi en güzel şekilde anlatan İstiklal Marşımızın kabulünün 100. Kabul yıldönümünde Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u bir kez daha rahmetle anıyoruz” ifadesine yer verdi.
İlyas Gül’ün konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:
Bugün; ömrünü vatanına ve milletine adamış olan İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Yüce Türk Milletinin bağımsızlık ve kutsal değerler uğruna verdiği mücadeleyi destansı bir şekilde anlattığı İstiklal Marşımızın, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilişinin 100. yıl dönümünü kutluyoruz.
İstiklâl Marşı’nın şiiri, Mehmet Âkif Ersoy tarafından yazılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın büyük bir mücadeleye dönüştüğü yıllarda yazılan bu şiir, 12 Mart 1921’de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.
Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif Ersoy’a 5 Şubat 1921 tarihli davet mektubu gönderdi ve İstiklal Marşı’nın şiirini yazmasını istedi. Bunun üzerine Mehmet Akif, Ankara’daki Taceddin Dergahı’nda kaleme aldığı ve Türk Ordusuna hitap ettiği şiiri bakanlığa teslim etti.
Yarışmaya katılan 724 şiir, Maarif Vekâletince kurulan bir komisyon tarafından değerlendirilmiş ve seçilen altı şiir meclis matbaasında bastırılarak vekillere dağıtılmıştır. Bunların içinde Mehmet Akif Ersoy’un yazmış olduğu şiir okununca mecliste büyük takdir toplamış ve oybirliği ile milli marşımız olarak kabul edilmiştir.
İstiklal Marşı; hastalandı, öldü denilen büyük Türk Milleti’nin yeniden diriliş ve şahlanışının özeti olan büyük bir destandır. Türk Milleti’nin adını; tarihimizin altın sayfalarına yazdırdığı İstiklal Savaş’ımızın destanını, vatan ve millet sevgisini, bağımsızlık ve var olma mücadelemizi en güzel şekilde anlatan İstiklal Marş’ımızın kabulünün 100. Kabul yıldönümünde Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u bir kez daha rahmetle anıyor, Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına, bayrağımız ve vatanımız uğruna şehit düşen tüm kahramanlarımıza Cenab-ı Haktan rahmet dileyerek, minnet ve şükranlarımı sunuyorum.
Allah bu millete bir daha İstiklal marşı yazdırmasın.