İşsizlik Oranı Hızla Artıyor
İşsizlikle savaşılan Türkiye’de iş açığı yüzde 3.3’e ulaştı
İşsizlikle savaşılan Türkiye’de iş açığı yüzde 3.3’e ulaştı.
Türkiye’de çeşitli tedbirlerle azaltılmaya çalışılan işsizlik yüzde 9.1 seviyesinde bulunurken, eleman açığı da yüzde 3.3’e kadar yükseldi.
Birçok işletme, aradığı nitelikte eleman bulamadığı için düşük kapasitede çalışmak zorunda kalıyor.
Geçtiğimiz günlerce mermer sektörünün ‘ithal işçi’ getirmek için teşebbüste bulunmasının ardından dün de İŞKUR, hangi sektörlerde eleman açığı bulunduğuna dair bir araştırma sonucunu yayınladı.
Türkiye Gazetesinin araştırmadan derlediği bilgilere göre; birçok sektörde eleman açığı bulunurken, işletme sahipleri çalışan bilgi ve becerisinin yeterli olmadığından, çalışmak isteyenler de ücretlerin çok düşük olmasından şikayet ediyor.
53 BİN İŞYERİNDE ARAŞTIRMA YAPILDI
Hem eleman açığının hem işsizliğin azaltılması için çalışma yapan İŞKUR’un Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı’nın “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kapsamlı İşgücü Piyasası Talep Araştırmasını tamamladık” dediği araştırma kapsamında 53 bin iş yeri ziyaret edildi.
Araştırmada, çalışanların mesleki dağılımı, ihtiyaç duyulan meslek, eğitim ve beceri durumları, işgücü piyasasındaki beklentiler derlendi. Buna göre her 100 işletmeden 15’inde açık iş olduğu, 2012 yılında her 100 iş yerinden 20’sinde eleman temiminde güçlük çekildiği belirtildi, 215 bin iş açığı tespit edildi.
ADAYLAR ÜCRETİ AZ BULUYOR
İşverenler, eleman temininde güçlük çekilmesinin sebeplerini, yüzde 54 oranında ‘yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamaması’ olduğunu belirtirken, yüzde 27 oranında ‘teklif edilen ücretin beğenilmemesi’ olarak ifade etti.
EN ÇOK İŞÇİ İHİTİYACI OLAN SEKTÖR: İNŞAAT
Yüzde 26’sı de çalışma ortamının beğenilmemesini eleman açığının sebebi olarak gösterdi. Dr. Yazıcı’nın verdiği bilgiye göre, sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 6.1 ile inşaat sektöründe bulunuyor.
İŞÇİ İHTİYACI OLAN MESLEKLER
Açık işlerin en fazla olduğu meslekler de beden işçisi (genel), makineci (dikiş), inşaat elemanı, satış ve pazarlama elemanı, güvenlik görevlisi, soğuk demirci, garson, temizlik görevlisi, madenci, mermer işçisi, çağrı merkezi görevlisi, gaz altı kaynakçısı ve hemşire olarak sıralandı. Kurum, ihtiyaç duyulan mesleklerle ilgili kurs ve eğitim programlarına ağırlık verecek.
İŞSİZLİĞİ HÜKÜMET DEĞİL ASLINDA SEN YAPIYORSUN İŞÇİ KARDEŞİM.
Fabrikaları yabancılara satan da sensin… Bankaları şakır şakır elaleme veren de…
Dolayısıyla Kurunun yanında yanan yaşları tenzih ediyorum., hem AKP ye oy verip hem işsizsen, dost acı söyler, lafım sana…
Seni meslek sahibi yapsın diye üniversitelerde ders veren profesörlerin içeriye tıkılmasına sevinip, ÖSS de bilgisayar mühendisliğini kazanmak için Zuhurat baba’ya gidersen, olacağı budur..
Çorum’a 11 yıldır devlet yatırımı geldi mi?
Muhabir – Peki başka nedir planlar projeler nedir Çoruma yatırım olarak bakıldığında neler getirmeyi planlıyorsunuz? Hem parti olarak hem de vekil olarak işsizliğin az olduğunu Türkiye geneline göre söylediniz.
Salim USLU cevabında
– – % 11.5 Türkiye genelinde % 6.3 Çorum genelinde bu rakam ortada. Buna rağmen işsizlik sorunu en önemli önceliklerimizin arasında geliyor. Onun içinde ekonomik istikrarın devam etmesi gerekiyor. İstikrar huzuru getirir kalkınma refahı getirir. Bu ilkeden hareketle Çorum halkı istikrarı sürdürmeye kararı tabi ki biz de bu istikrarın hakkını ve gereğini yerine getirmeye devam edeceğiz mecburuz. Bunun dışında Çorumun bir yatırım üstü haline getirilmesi gibi bir hedefimiz var.