İrtikap Davasında İkinci Duruşma
Tanıklar dinlendi, iddialar soruldu. Kim neyle suçlandı, ne cevap verdi ? İşte gündemindeki davanın ayrıntıları
“İrtikap ve İhaleye Fesat Karıştırma” iddiasıyla, aralarında Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün de bulunduğu 9 kişi hakkında açılan davada ikinci duruşma Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirildi.
Ağır Ceza Mahkemesi’nde Hakim Yılmaz Şengül başkanlığında yapılan duruşmada, Mustafa Köse, Enver Şen, Fahri Yandık, Satılmış Gülenoğlu, Murat Erdem, Halil İbrahim Kaya ve Faruk Özkader tanık olarak dinlendi.
İlk duruşmaya mazeretleri gerekçesiyle katılmayan Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir ve Belediye Destek Hizmetleri Müdürü Leyla Sayın’da bugünkü duruşmada haklarındaki suçlamalarla ilgili savunmalarını yaptı.
İlk duruşmada savunmasını yapan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Belediye Meclis üyeleri Ahmet Özler, Abdülaziz Layık, Çorum Belediyesi İhale komisyonu üyeleri Ömer Maz, Köksal Çöldaş, Miktat Yıldırım ve Eşref Bodur ise bugünkü duruşmaya katılmadı.
Öte yandan mazeretlerinden dolayı ilk duruşmaya katılmayan müteahhit Hasan Çalış’ta bugünkü duruşmada yer aldı. Duruşmayı CHP İl Başkanı Cengiz Atlas, CHP Belediye Meclis Üyesi Dinçer Solmaz ve gazeteciler de izledi.
Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Yılmaz Şengül, yapılan kimlik tespitinin ardından iddianameyi okudu ve sanıkların sözlü savunmasını aldı. İlk savunmayı Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir yaptı.
Alper Zahir, iddianameye konu olan Akşemsettin Caddesi’nin tretuar ihalesiyle ilgili olarak, ihale komisyonunun işi en düşük teklif veren firmaya vermesine rağmen, 80 bin TL daha yüksek teklif veren Bestaş firmasının kamu ihale kurumuna itirazda bulunarak işi aldığını söyledi. Zahir bu ihalede 80 bin TL’lik fark oluştuğunu ancak bu farkın kendilerine ödenmesi konusunda bir talepte bulunmadıklarını öne sürdü. Alper Zahir 20 Bin TL’lik çek aldıkları, daha sonra bu çekin Murat Erdem tarafından tekrar iade edildiği yönündeki suçlamaları da reddetti.
Çek konusunda adı geçen Özel Kalem Müdürü Murat Erdem ise iki adet 10 bin TL’lik çeki tekrar Halil İbrahim Çalış’a kendisi tarafından iade edildiği iddialarının doğru olmadığını söyledi. Murat Erdem “Halil İbrahim Çalış ile hiçbir görüşme yapmadım” dedi.
Halil İbrahim Çalış ise Murat Erdem’in kendisini cep telefonu ile aradığını iddia ederek, telefon görüşmesi kayıtlarının çıkarılmasını istedi. Çalış, Murat Erdem tarafından kendisine 2 adet çekin zarf içerisinde teslim edildiğini iddia etti.
Yine iddianamede yer alan ifadelere göre, Halil İbrahim Çalış’tan ihaleyi 80 bin TL daha fazla parayla aldığı için bu ücretin bir bölümünün iadesi isteniyordu. Halil İbrahim Çalış’ın önce bu talebi kabul etmediği sonraki gelişinde yine pazarlık konusu olan bu konuşmaları tep telefonu ile kayıt ettiği iddia ediliyordu.
Savcılığa verilen bu ses kayıtları Ankara kriminal polis laboratuarında incelenmiş ve CD’deki ses kayıtları ile sanıkların orijinal sesleri arasında karşılaştırma yapılmıştı.
Şengül, kriminal laboratuarında, kayıttaki sesin muhtemelen Alper Zahir’e ait olduğu yönünde bir rapor verildiğini söyledi.
Alper Zahir ise sesin kendisine ait olmadığını iddia ederek “Ankara Kriminal Polis Laboratuarının raporunu kabul etmiyorum” dedi.
Mahkeme Başkanı Şengül ayrıca Rüstem Eren Parkı ihalesinde itiraz eden Halil İbrahim Çalış’ın “ihaleye itiraz edersen seni batırırım” şeklinde sözlerle çek ve para vermeye zorlandığı iddialarını sordu. Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir ise Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve Müteahhit Halil İbrahim Çalış arasında böyle bir görüşmenin olmadığını söyledi. Alper Zahir “Öyle bir çeki ne gördüm, ne aldım” dedi.
Alper Zahir, istenen çek ve parayı kendilerine vermediği için huzurevi yapımı sırasında müteahhide zorluk çıkarttıkları ve elektriği kestirdikleri yönündeki iddiaları da kabul etmedi.
Mahkemede Müteahhit Halil İbrahim Çalış’ın babası olan BESTAŞ firmasının sahibi Hasan Çalış’ta müşteki sıfatıyla ifade verdi. Hasan Çalış, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü hakkındaki suçlamalarıyla ilgili daha önceden Savcılıya verdiği ifadelerinin arkasında olduğunu ancak şikâyetinden vazgeçtiğini söyledi.
Hasan Çalış, “Alper Zahir oğlumdan 80 bin TL’lik çek veya nakit istemiş. Tehdit ve zorlama ile para istendiğini oğlum bana söyledi” dedi.
Bu olaylardan sonra müteahhitlik işlerinde kendilerine zorluk çıkarıldığını ve zarar etmeye zorlandıklarını söyleyen Çalış, “Ahmet Özler’i aradım iş yapamıyoruz Belediye ile aramızı bul dedim. Başkan, Hasan Çalış 40 bin TL’lik çek veya para verirse bu iş olur demiş. Bunun üzerine 4 adet 10 bin TL’lik çeki Ahmet Özler’e verdim. Bu çeklerle Abdülaziz Layık adına bankadan alınan kredi borcunun ödendiğini öğrendim. 40 bin TL’lik çeki Çorumspor’a verdik dediler ben araştırdım paranın Çorumspor’a aktarıldığına dair bir belge bulamadım. Savcılığa da verdiğim bu ifadeler doğrudur” dedi.
Hasan Çalış genelde resmi işler yapan bir müteahhit olduğunu ve ilk defa böyle bir olayla karşılaştığını söyleyerek bu dava yüzünden oğlu Halil İbrahim Çalış ile de arasının bozulduğunu söyledi. “Hayatımda yalan söylemedim. Oğlum da söylemedi. Taktir yüce mahkemenindir” diyen Hasan Çalış artık bu davayı takip etmek itemediğini belirterek, şikayetçi olmadığını söyledi.
Mahkemede mağdur sıfatıyla dinlenen oto galerici Abdulkadir Şimşek’te, Belediye’den şikâyetçi olarak davaya katılma talebinde bulundu.
Çorum Oto Galericiler Derneği başkanlığı yaptığı dönemde yeni oto galericiler sitesine inşat ruhsatı almak için Belediye’ye gittiklerini söyleyen Kadir Şimşek, inşaat ruhsat ücretinin 330 bin TL çıkması üzerine bu ücreti ödeyemeyecekleri için Belediye Başkanına gittiklerini ve ruhsat ücretinde kolaylık yapılmasını istediklerini söyledi.
Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün Çorumspor’a 125 Bin TL bağış yapılması karşılığında inşaat ruhsatı ve altyapı ücreti alınmayacağını söylediğini iddia eden Şimşek bunun üzerine dernek olarak aldıkları karar ile bu bağışı Çorumspor’a yaptıklarını söyledi. Şimşek “Bizim bu parayı Çorumspor’a bağışlamamızın amacı ruhsat alabilmekti. Yoksa neden Çorumspor’a bağış yapalım. Bu bağışı yaptıktan sonra da bizden 330 bin TL altyapı parası istendi. Biz Çorumspor’a bağış olarak vermiştik. 330 bin TL nerden çıktı anlamıyorum. Öde öde bitmiyor. 4 yıldır dükkânlarımızın ruhsatını alamadık. Bize zorluk çıkarıldığı için şikâyetçiyim” dedi.
Oto galericiler sitesi hakkındaki iddiayla ilgili tanık olarak dinlenen dönemin Çorumspor yöneticisi Mustafa Köse’de 125 bin TL’nin bağış olarak Çorumspor tarafından alındığını söyledi. Köse bu paranın futbolculara dağıtıldığını belirtti.
Tanıkların dinlenmesinden sonra mahkemeye 2 saat ara verildi. Öğleden sonrada Fahri Yandık, Enver Şen, Satılmış Gülenoğlu ve Halil İbrahim Kaya tanık olarak dinlendi.
Mahkemede bazı sanık avukatları İrtikap iddiası ve ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla ilgili dosyaların birbirinden ayrılarak, ayrı davalar halinde görüşülmesini talep etti. Bu talebi kabul eden mahkeme heyeti Huzurevi ihalesiyle ilgili, İhaleye fesat karıştırma suçunu içeren iddiaların ana davadan ayrılmasına karar verdi.
Savcılığın 12 Haziran 2012 tarihli iddianamesinde, irtikâp suçunu 3 ihalede, 3 kez işlediği iddia edilen Külcü’nün bu suçlardan 15 yıldan 30 yıla, ihaleye fesat karıştırma suçundan da 5 yıldan 12 yıla kadar hapsi istemiyle açılan davada 3. duruşma 11 Ocak 2013’te yapılacak.
3. duruşmada Bahri Kulucan, Nazım Arslan, Mevlana Çavdar’ın ifadeleri alınacak.
Böyle bir davda mahkemenin ilk yapması gereken şey, sanıkların ve 2. dereceye kadar olan yakınlarının ekonomik durumlarının araştırılmasıdır. Ancak bu davada bu yapılmamaktadır. Bu da kamuoyunun adalete güvenini zedelemektedir. Benzer iddiaların yarısı ve mevcut delillerin 1/3 MHP li yada CHP li bir başkan hakkında olsaydı, derhal tutuklanırlardı..
hep aynı kişi yorum yapmış ne iş…
Sana öyle geliyor.Aklın yolu bir.
SN BAŞKANIMA KİMSE SORMUYOR MU GÖREVE GELMEDEN ÖNCE MADDİ DURUMUNUN SIKINTIDA OILDUĞU HATTA İCRALIK DAVALARI OLDUĞUNU BAŞKAN OLDUKTAN SONRA HAYATINDA NE DEĞİŞTİDE BU KADAR BORCU ÖDEYİP BİRDE ÜSTÜNE DURUMUNUN ÇOK DÜZELDİĞİNİ VARSA BİR İKSİ BİZEDE SÖYLESİN
belediye başkanı olmadan önce maaşı hacizli bir kişinin bugün yapmış oldugu servet ne kadar biliniyormu ?
yüce türk adaleti ne diyecek bakalım acaba şuan chp li bir belediye başkanı o koltukta otursaydı durum ne olurdu ?
Bu ne Çorumspormuş arkadaş habire Çorumspora diye alınış yarısının kaydı var yarısının kaydı yok.Hesabı verilemeyen paraların hepsi Çorumspora alındı deniyor.Kara delik gibi.
İşte bu kadaaarr.Bunlar Külcü’nün İrtikap suçunu işlediğinin kuvvetli delili son kararı Yüce Türk Adaletii verecek,ancak şu söz unutulmamalı; Geciken adalet adalet değildir.