İlk Dönem Fragman, Yeni Dönem Ustalık
İlk Dönem Fragman, Yeni Dönem Ustalık
Çorum Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Belediye Başkan Adayı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Kesin Karar Gazetesi ve Çorum Radyo Televizyonu’nun da içerisinde yer aldığı 30 farklı basın kuruluşunun sosyal medya hesabından ortak yayınlanan programa katıldı. Moderatörlüğünü Mehmet Güley’in yaptığı programda Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Taner Şimşek ve Rota Çorum Genel Yayın Yönetmeni Elvan Yılmaz’ın sorularını yanıtladı.
Programda 2019 yılından bugüne kadar yaptığı çalışmaları anlatan Başkan Aşgın, yeni dönemde hayata geçirmeyi planladıkları projelerin bazılarından bahsetti.
Başkan Aşgın programda Gazi Caddesi’ne alt geçit yapmayı planladıklarını, Çimento Arazisi’ne yapılacak Kongre ve Kültür Merkezi projesinin de 2025 yılında temelinin atılacağını söyledi.
Ulaşılabilir kent vizyonu kapsamında yeni dönemde şehir etrafında ringler oluşturacaklarını ifade eden Başkan Aşgın, “Bu fragmandı birinci dönemimiz. Vurucu eserlerimizi yeni dönemde hayata geçireceğiz” dedi.
Başkan Aşgın, 31 Mart’ta seçimlerle ilgili ise yaptırdıkları anket çalışmalarına ilişkin bilgiler verdi. Açık ara önde olduklarını vurgulayan Aşgın, “Bu seçimin en iddialı adayı Halil İbrahim Aşgın’dır” dedi.
“GERİDEN HİÇBİR İŞİMİZ KALMADAN İŞİMİZE DEVAM EDECEĞİZ”
Başkan Aşgın’ın programda yaptığı konuşmadan öne çıkan başlıklar şöyle:
“Göreve geldiğimizden birkaç ay sonra pandemi patladı. 100 yılda bir insanoğlunun başına gelen bir süreci hep beraber yaşadık. 2 yıla aşkın bir süre büyüklerimizin ellerini öpmeye gidemedik. Daha sonrasında 6 Şubat 2023 depremi yaşandı. O da 100 yılda bir gelecek asrın felaketini yaşadık. Hepimizi etkileyen bir süreç oldu. Ama bu beş yıl hamdolsun tevazuyla, samimiyetle ve gayretle geçti. Halkımızla gönül köprüleri kurma noktasında başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Tüm hemşehrilerimizin kalplerine, gönüllerine dokunmaya çalıştık. 32 vaadimizi gerçekleştirmeye çalışarak geçti.
Başlangıçta mali problemleri çok olan bir belediyemiz vardı. Ama bunların tamamını beş yıl içerisinde geride bıraktık. Yarım kalan tüm çalışmaları tamamladık. Sadece bir tane Gülabibey Mahallesi’nde bir Kur’an kursu kaldı. Onu da 25 Mart’ta ihale ediliyoruz. Orayı da tamamlanmasıyla birlikte geriden hiçbir işimiz kalmadan işimize devam edeceğiz.
ADALET, LİYAKAT, İSTİŞAREYLE ALİ OLARAK DEVAM EDECEĞİZ
ALİ ifadesini beni bağlasın, herkes bunu bana sorabilsin diye söylemiştim. Bu ifadeyi bir cemevinde duydum. Biz hesaba çekilmeden önce, ölmeden önce kendimizi hesaba çeken bir anlayıştan geliyoruz. Ben bunu sürekli kullandım. Yarın bir gün yanlış bir işim olursa mahcubiyet duyacaksam duyalım, ahirete bu işi bırakmayalım dedim. Ondan sonra da her türlü toplantıda sordum. ‘Halil İbrahim Aşgın, ALİ olacağım demişti, ALİ oldum mu’ diye sorduğumda ‘ALİ oldunuz’ dediler. Tekrar 31 Mart’ta bu şehrin tekrar hizmetkarı olursam ALİ olmaya devam edeceğim. Göreve geldiğimizde ilk asfaltı CHP’li belediye olan bir Mecitözü’ne döktük. Vazifesi, sorumluluğu olmadığı halde böyle bir şey yapan var mıdır bilmiyorum ama ben bunu onurla, gururla yaptık ve söylüyorum. Adalet, liyakat, istişareyle ALİ olarak devam edeceğiz.
SÜREKLİ HALKIN DENETİMİ ÜZERİMİZDE OLACAK
Biz seçmenlerimize projelerimiz üzerinden ulaşmak istiyoruz. Yeni dönem için 41 projemiz var. Hemşehrilerimize projelerimizi bir broşürle tanıtacağız ve halkımız yapıp yapmadığımızı görebilecek. Sürekli halkın denetimi üzerimizde olacak. Yaklaşımımız beş yıl önce de böyleydi, bu dönem için de böyle.
PROJELERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU TAMAMLANDI
Projelerimizin büyük bir kısmını yapmış olmanın mutluluğu ve huzuruyla hemşehrilerimizin önüne geliyorum. Gönül istedi ki 32 projemizin 32’sini de tamamlayalım. Bazı projelerden biz vazgeçtik. Örneğin Seyirtepesi Projesi’nden vazgeçtik. Aslında bu projeyi hazırladık. Tam projeyi yaptığımız günlerde pandemi patladı. Panoramik Müze demiştik. Deprem oldu. Depremle mi mücadele edeceğiz, Panoramik Müze mi yapacağız? Yeni dönemde de bu projelerimizi çıkardık ve koymadık. Bunlar çok elzem projeleri değil. Bir önceki projelerimizde belediyeye dışarıdan aday olan bir kişiydim. Belediyenin imkanlarını, kentin ihtiyaçlarını tam manasıyla bilmem mümkün değildi. Şehrin acil ihtiyaçlarını şuan bildiğim kadar bilemezdim.
BİYOLOJİK ATIK SU ARITMA TESİSİ
Yapamayıp da yapmayı düşündüğümüz Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla görüşüyoruz. Bunu yeni dönemde şehre mutlaka yapmamız gerekiyor. Bu 35-40 milyon Euro’luk proje. Destek alamazsak da bu projeyi yapacağız.
SPOR TESİSLERİ
Cumhuriyet tarihi boyunca son beş yıla kadar Çorum’a ne kadar spor tesisi yapılmışsa biz bunun üç katını beş yılda yaptık. Stadyumdan spor salonuna, semt sahalarından nizami sentetik sahalarına kadar.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kentsel dönüşüm meselesi Türkiye’deki yerel yönetimlerin en önemli gündem maddelerinden birisi. Tüm Türkiye’de bu tartışılıyor. Çünkü çok acı dolu anlar yaşadık. Kendi ellerimizle kurduğumuz şehirler bizim için mezar olmamalı. Bu şehirleri depreme ve diğer doğal afetlere dirençli şehirler haline getirmemiz gerekiyor.
Kale, Mimar Sinan ve Gülabibey kentsel dönüşüm meselelerini depremden önce açıkladık. Mimar Sinan’da 420 bin metrekarelik bir alanda kentsel dönüşüm. Depreme ve afetlere dayanıklılık anlamında en sorunlu yerlerden birisi. Biz burayı önce TOKİ’ye teklif ettik. TOKİ de ‘Çorum’a 1500 konut yapıyoruz, yeni bir proje yapamayız’ dedi. Biz de bunu müteahhitler aracılığıyla çözmek istedik. Yapılaşmaya cazip bir alan haline getirelim dedik. Müteahhitlerle oradaki hak sahipleri anlaşsın ve dönüşebilsin. İstişarelerimizi yaptık. Zemini incelettik ve sağlam olduğunu gördük. Katı sekiz kat yaptık ve isteyenler de altına dükkan yapılabilir notu düştük.
Şuana kadar anlaşmalar gerçekleşir ve kentsel dönüşüm başlar diye düşünmüştük. Bir şekilde taraflar masaya oturup anlaşıp kazma vuramadı. Yeni dönemle ilgili yeni bir karar aldık. Doğal süreç içerisinde yapılamıyorsa belediye olarak bu işe müdahil olacağız ve belediyede bir kentsel dönüşüm birimi oluşturacağız. Kentsel dönüşüm ihtiyacı olanlar burada ihtiyaçlarını giderecek. Belediye kendi şirketi marifetiyle oraya girecek. Belediyeyi bu süreç içerisine bizzat bir aktör olarak katacağız.
KALE KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ SORUNU
Kale Mahallesi ile ilgili olarak TOKİ buraya bir büro açtı ve hak sahipleriyle görüşmeye başladı. 1,5 yıl içerisinde sadece yüzde 24 civarında bir anlaşma oranı sağlandı. Bu arada da deprem oldu ve TOKİ oraya yoğunlaştı. O büro merkeze çekildi. Hemen bir hafta sonra Ankara’ya gittim ve görüştüm. Aldığımız geri dönüşte burada anlaşma oranının çok düşük olduğu, en az yüzde 50 veya 60 oranında olması gerektiği ve çalışmalara böyle başlanabileceği ifade edildi. Ancak Cumhurbaşkanımız tarafından bu bölgenin riskli alan ilan edilmesi nedeniyle bu çalışma yapılacak. TOKİ yetkilileri tekrar kente gelecek ve belediye bünyesinde irtibat bürosunu oluşturacağız. Yüzde 24 olan anlaşma oranını yüzde 50’lere taşıdığımızda buradaki çalışmalar başlayacak. Projenin iptal edilmesiyle ilgili bir durum asla söz konusu değildir.
AFET RİSK KOMİSYONU ÇALIŞMALARI
Şehrimizin yüzde 60’ı, 70’i deprem yönetmeliğinden sonra yapılan yapılardan oluşuyor. Bu risk azaltıcı bir unsur. Yeni alanlardaki yapılaşma bizim için bir avantaj. Ama eski yapılarımız var. Depremden önce bu dönüşümün yapılması lazım. Sadece binalar boyutundan da bakmamak lazım. Eğitim önemli. İnsanların depreme hazır hale getirilmesi gerekiyor.
11 ilde deprem olduğunda kamu binalarının çöktüğünü, ilk yardımda kullanılacak tüm malzemelerin göçük altında olduğunu gördük. Biz bunu düşünerek mevcut itfaiye binamızın arka tarafına birçok konteynır, ilk yardım araçlarımız, arama-kurtarma ekipmanlarımız var. Gidecek ekibin yanında göndereceğimiz birçok farklı alanda tedbirlerimiz var.
ÇİMENTO ARAZİSİ
Böyle bir araziyi belediyemize kazandırmak aklımızdan geçiyordu. Gündemimizde olan bir konu değildi. Satılmak istendiğini duyduğumuzda kasaya baktım, araziye baktım olmaz dedik. Birkaç ay sonra bütçemiz düzelip bir şeyler yapabileceğimizi gördüğümüzde sorduk ve satın aldık. Çetin Başaranhıncal başkanımıza teşekkür ediyorum. Onunla da bir istişaremiz oldu. 102 milyon 500 bin TL gibi bir bedelle 1 milyon 500 bin metrekarelik bir arazi aldık. Muazzam bir alanı şehrimize kazandırmış olduk.
Buraya istişareyle bir proje oluşturduk. Tüm toplumun kesimleriyle görüştük. Not ettik. Notlarımızı önce fikre, sonra projeye dönüştürdük ve açıkladık. Muazzam bir proje oldu. 10 bin 12 bin nüfusun olacağı, yüzde 75’i ormanlar ve sosyal donatı alanlarının olduğu, sadece yüzde 25’inde konut ticareti olan muazzam bir projeyi hayata geçirdik. Meclisten geçmesi gerekiyordu. CHP ile ilgili bir mahkeme süreci var. Haklı konular olabilir. Şuan parselasyon ve tapu aşamasındayız. Şuan kadastro aşamasından büyük bir kısmı çıktı. Tapu aşamasına geçildi. Burasının tapularını belediyemize tek tek verilecek ve süreci başlatacağız.
ULAŞILABİLİR ŞEHİR
Ulaşılabilir şehir çok önemli. Bütün şehirlerde hızlı ulaşımla ilgili çalışmalar var. Sanayi’ye bağlantı yolları yaptık. Recep Tayyip Erdoğan Cadde’mizi açtık. Birçok çalışma yaptık. Akpınar Caddesi, Kahraman Çavuş Caddesi, Garip Dede Sokak. Birçok farklı noktada yeni yollar, kavşaklar açtık. Çevre yolu içerisinde bir yolumuz var. Yeni bir çevre yoluna ihtiyacımız var. O kadar çok yol açtık ki.
23 Nisan Kavşağı, Tuzcular Kavşağı, Hıdırlık’a dönen kavşak, Rüstem Eren Parkı’nın oradaki kavşak. Bu kavşakları ilk 23 Nisan Kavşağı’nda kaldırdık. Bunu kaldırdığımızda bir sitem vardı. Ama o günden bugüne neredeyse oralarda hiçbir kaza olmadı ve trafik akışına katkı verdi.
ŞEHİR ÇEVRESİNE RİNGLER PLANLIYORUZ
Biz şehrimiz etrafında ringler planlıyoruz. Onların bir kısmını tamamlamak nasip oldu. Birçok ring yolunu tamamladık. Daha şehir içerisindeki yollarımıza daha çeperlerden hiç trafiğe girmeden yeni ringler ilave edelim istiyoruz. Burada teknik çalışıyoruz. Bazen hemşehrilerimiz eleştiriyor. Bunların hepsine saygı duyuyorum. Ama teknik konularda danışmadan, bir mühendislik hizmeti almadan adım atmıyoruz.
ÇORBİS VE BİSİKLET YOLLARI
Bu şehir düz bir şehir. ÇORBİS’i kurduk. Şuanda ÇORBİS’e 40-45 bin üyemiz var. 8 istasyonla başladık, 13 istasyonumuz var. Bisiklet yoluyla ilgili çalışmalar sürüyor. Mümkün olduğunca artırılmasını hedefliyoruz. Araçların yoğun olduğu yerlerde sürüş güvenliği tehlikeye giriyor ve mümkün olduğunca bisiklet kullananların bisiklet yolu kullanması gerekiyor. Ben göreve geldiğimde 8 bin metre bisiklet yolu vardı, şuan 18 bin metre civarında bisiklet yolu var. Yeni yolların tamamında bisiklet yolumuz var.
TARİHİ MEYDANA NEDEN YER ALTI OTOPARKI YAPILMADI?
Tarihi meydana neden yer altı otopark yapmadığımız soruluyor. Birincisi orada tarihi eserler yer alıyor ve Anıtlar Kurulu’ndan buradan izin almak mümkün değil. İkinci neden orada yer altı suları yer alıyor. Yine teknik anlamda mümkün değil. Ancak açıklayacağız buradaki otopark sorununu yakın bir yere yapacağımız çok katlı otoparkla çözeceğiz.
BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANI
Şuanda barajlarımızın doluluk oranı yüzde 30 ila 35’lerde ama alternatifimiz olduğu için, kuyulardan su da alabildiğimiz için bu yıl özelinde su problemi yaşamayacağımızı düşünüyorum. Mevcut su potansiyelimiz önümüzdeki yıl da dahil olmak üzere suyla ilgili problem yaşamayacağız. Burada su yönetimimizin aktif ve hızlı olmasının önemli payı var.
BEN BEŞ YIL ÖNCE MİLLET NEREDE SELFİE ÇEKİYORDU BİLMİYORUM
Ben beş yıl önce millet nerede selfie (öz çekim) çekiyordu bilmiyorum. Saat Kulesi aydınlatması bile yoktu. Cephe sağlıklaştırma yoktu. Dünyanın en dar arastasıyla övünüyoruz biz ama bundan beş yıl önce bir ucundan bir ucuna örümcek ağları nedeniyle geçemezdiniz. Veli Paşa Konağı, Veli Paşa Cami’si. Tarihi Kültür Yolu içerisinde orada esnafımız orada bir yol olduğunun bile farkında değildi.
EN ÇOK MUTLU OLDUĞUM PROJE TARİHİ MEYDAN VE TARİHİ KÜLTÜR YOLU PROJELERİMİZ
Bütün yaptığımız işlerin içerisinde en çok mutlu olduğum proje Tarihi Meydan ve Tarihi Kültür Yolu projelerimiz. Tarihi mekanlarıyla şehir kendine gelmeye başladı.
SOKAK HAYVANLARI KONUSU
Bu sadece Türkiye’nin meselesi değil. Bazen Avrupa örnek gösteriliyor. Bir tane hayvan yok ama uyutuyorlar. Bir ay süre veriliyor. Bizim medeniyetimiz buna uygun değil. Bu sorunun çözümüyle ilgili tüm Türkiye’de hızlı hareket eden Çorum’dur. Belediye sınırları içerisinde yapacağımız mücadeleyle bu sorunu çözemeyiz. Burada Şanlıurfa’da küpesi basılmış sokak hayvanları buluyoruz. Bu sadece belediye sınırları içerisindeki mücadeleyle çözülecek bir sorunu değildi. Çorum sınırları içerisinde bir birlik kurduk ve 14 ilçe bir belde doğal üyesi. Birliğin başkanı valimiz oldu. Birliğin bütçesini şöyle oluşturduk; bir önceki yılın gelir bütçesinin binde beşi birliğe aktarılacak. En çok bütçesi olan belediyemiz ve bu birliğin bütçesinin yüzde 50’si Çorum Belediyesi olarak karşılıyoruz. Doğal Yaşam Alanları oluşturacağız. Her türlü ihtiyaçlarını doğal yaşam alanlarında gidermemiz lazım. Sokaktan aldık sağlık problemlerini çözüp Doğal Yaşam Alanı’na bırakacağız. Birkaç hafta içerisinde birlik olarak startı veriyoruz ve tüm Türkiye’ye örnek bir şekilde bakacağız.
NEDEN SEÇİMLERE CUMHUR İTTİFAKI İLE GİRİYORSUNUZ?
Cumhur İttifakı devletimizin bekası için yeni kapı ruhuyla kurulmuş olan bir ittifak. Üç partinin beni ittifakla aday göstermesi benim için onur ve şereftir. Bazen CHP’li arkadaşlara takılıyorum. Keşke Türkiye’ye örnek olsaydık ve CHP de diğer partiler de ‘Halil İbrahim Aşgın’ deseydi diyorum. İttifakın kuruluş aşamasında bizlere soruldu. Liderlerimiz hemfikirlerse benim için bir onurdur dedim. Bu çevrede hiçbir ilde ittifak yok. Biz mecliste de MHP grubumuzla çok yakında çalıştık. Şehrimiz için de bir kazanç. Bu ittifak bize rekor oy ihtimalini sağlayacak. Şuana kadar AK Parti adaylarının aldığından daha yüksek bir oyu alacağım. Bu rekoru kıracağım.
AÇIK ARA ÖNDEYİZ
Ben çok sık anket yaptıran birisiyim. Elimde de yeni anketler var. Açıklamayı uygun bulmuyorum. Seçmenimiz rehavete kapılsın istemiyorum. Ama açık yüreklilikle ifade edeyim, açık ara öndeyiz. Bu seçimin en iddialı partisi ya da adayı Halil İbrahim Aşgın’dır. Şehrimizde bir karşılığı vardır. Rekor oyun olmaması için hiçbir neden yok.
BİRİNCİ DÖNEM FRAGMANDI
Şuanki aklım olsa ilk proje olarak Çoruminia’yı yapmazdım. Projeyi tabi ki yapardık ama daha sonra olurdu. Onu da neden yaptık söyleyeyim. Kasada para yok. Borç yükü o yılkı bütçesinin üç katı olan bir belediye. Bir şeyler yapalım dedik. OKA destek verdi ve 3-4 milyonluk bir projeyle yaptık. Güzel bir proje oldu. Yine şuanki olgunlukla gazetecilerin sorularına cevap vermediğim zamanlar oldu. 5 yıl içerisinde edindiğimiz tecrübeyi yeni dönemimize yansıtacağız. Bu fragmandı birinci dönemimiz. Vurucu eserlerimizi yeni dönemde hayata geçireceğiz.”