HİTÜ’den “15 Temmuz Paneli”
HİTÜ’den “15 Temmuz Paneli”
Hitit Üniversitesi (HİTÜ) 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü anma etkinlikleri kapsamında bir panel düzenledi.
Yönetimini Hitit Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Uçar’ın yaptığı “Demokrasi Tarihimiz ve 15 Temmuz” konulu panel, çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
Panele Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Oğuzhan Yanarışık ile HİTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Toman konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Beriş: 15 Temmuz’da Hak Demokrasiyi İçselleştirdiğini Gösterdi
Panel’de konuşan Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş“Halkın ve milletin topyekun şekilde darbecilere tepki göstermesinin, sokaklara dökülüp darbeyi engellemesinin tarihte çok örneği yok” ifadesini kullanarak Demokrasinin, herkesin her türlü talebinin yanıt bulduğu siyasi sistem olmadığını, demokratik model içerisinde halkta hoşnutsuzluk yaratacak bir takım uygulamalar ve politikaların da olabileceğini ancak yanlış politikaların cezasının seçim zamanında halk tarafından verilmesi gerektiğini vurguladı
Konuşmasında “15 Temmuz tecrübesi, halkın demokrasi fikrini artık içselleştirdiğini gösterdi” diyen Prof. Dr. Beriş, 15 Temmuz darbe girişimi ortaya çıktığında, ilk F-16’ların, Ankara’da havalandığında pek çok insanın, darbe ihtimalini düşünemediğini belirterek, “Siz darbe konusunda adım atmazsanız yapanın yanına kar kalırsa bir süre sonra kendileri için ödenecek bedel olamadığını anladıklarında yeni darbe girişiminde bulunabilirler dedi.
Dr. Öğr. Üyesi Yanarışık: Medya Darbeye Karşı Sağlam Duruş Sergiledi
Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Oğuzhan Yanarışık Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen “Demokrasi Tarihimiz ve 15 Temmuz” konulu panelde yaptığı sunumda 15 Temmuz öncesi ve sırasında geleneksel ve sosyal medyanın durumunun analizini yaptı.
Dr. Öğretim Üyesi Oğuzhan Yanarışık sunumunda “Sosyal medyayı sadece darbeciler değil darbeyi engelleyen halk da çok kullandı. Geleneksel medya, göreceli olarak iyi sınav verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın telefonla bağlanarak yaptığı çağrı, birkaç kanalda yayınlandı. Televizyon kanallarının, dolayısıyla geleneksel medyanın sağlam duruş sergilemesi önemliydi. Cumhurbaşkanının hesapları ve resmi hesaplardan da darbeye direnilmesi yönünde paylaşımlar yapıldı. Halk aynı zamanda Facebook ve Periscope kullanarak anlık durumu yansıttı” ifadelerini kullandı.
Dr. Öğretim Üyesi Yanarışık sunumunda ayrıca “15 Temmuz darbe girişimi tamamen bitmiş vaka değil, etkileri günümüzde de devam etmektedir. FETÖ pes etmiş değil ve bugün sizlerin düzenlediği bu paneller hafızanın tazelenmesi açısından çok büyük önem arz ediyor” ifadelerini de kullandı.
Panelde HİTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Murat Toman da “Darbeler Tarihi” konulu sunum yaptı.