Hititoloji Kongresi Başladı
20 ülkeden 200 bilim adamı katıldı
HİTİTOLOJİ KONGRESİ BAŞLADI
20 ülkeden 200 bilim adamı katıldı
Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen 9. Uluslararası Hititoloji Kongresi, 20 ülkeden 200 bilim adamının katılımı ile başladı.
Hitit uygarlığının ve Anadolu medeniyetlerinin bilimsel olarak tartışılması amacıyla ilk kez 1990 yılında Çorum’da gerçekleştirilen ve daha sonra 3 yılda bir olmak üzere çeşitli ülkelerde yapılan Uluslararası Hititoloji Kongresi’nin 9’uncusu, Hitit Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.
Rektörlük konferans salonunda yapılan kongre açılış konuşmaları ile başladı.
Hititoloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. Aygül Süel yaptığı konuşmada, çeşitli ülkelerinden katılımcıların, dünyadaki en önemli uygarlıklardan biri olan Hitit Medeniyetini konuşmak ve bilimsel araştırmaları paylaşmak üzere bir araya geldiklerini söyledi.
Hitit Medeniyeti’nin başkentini sınırları içerisinde barındıran Çorum’un, bugüne kadar 5 kez Hititoloji Kongresi’ne ev sahipliği yaptığını dile getiren Süel, bu kongrede de Hititlerin her yönüyle tartışılacağını ifade etti.
Kongreye Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Zülküf Yılmaz’da katıldı. Yılmaz kongrenin açılışında yaptığı konuşmada Türk toplumunun farkında olarak ya da olmayarak Hititlere karşı bir sempati ve sevgisi bulunduğunu söyledi.
Vali Sabri Başköy’de, Hitit Medeniyeti denilince Çorum’un ön plana çıktığını belirterek, Çorum’un, tarih boyunca Hititlerin yanı sıra birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına dikkati çekti.
Konuşmaların ardından İtalyan akademisyen Prof. Dr. Alfonso Archi’nin başkanlığını yaptığı kongrenin ilk oturumu gerçekleştirildi.
Pazar gününe kadar sürecek kongreye Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İtalya, Amerika, İngiltere, Rusya, Fransa, Japonya, Hollanda, Arjantin, İspanya ve İsrail’in de aralarında bulunduğu 23 ülkeden 116’sı yabancı 196 akademisyen ve araştırmacı katılıyor. İngilizce dilinde 36 oturumun yapılacağı kongrede sunulan bildirilerin daha sonra kitaplaştırılacağı öğrenildi.