DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çorum °C
Çorum
°C
°C
°C
°C
°C

Hitit Mirasına İlgi Artıyor

Hitit Mirasına İlgi Artıyor
Özden Gazetesi Yayınları
06.09.2024
142
A+
A-

Hitit Mirasına İlgi Artıyor

Çorum, 2023 yılında müze ve ören yerlerine gelen ziyaretçi sayısıyla dikkat çekti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Çorum Müzesi, Alacahöyük Ören Yeri ve Müzesi ile Boğazköy Müzesi ve Hattuşa Ören Yeri’ni toplamda 117 bin 389 turist ziyaret etti. Ziyaretçi sayılarında 2022 yılına göre önemli bir artış yaşandığı görülüyor

TÜİK, kültürel miras istatistikleri’ni açıkladı. Buna göre Türkiye genelinde müze sayısı 2023 yılında önceki yıla göre %7,1 artarak 606 oldu. Müzelerdeki eser sayısı önceki yıla göre %2,9 azalarak 3 milyon 900 bin 331 oldu.

Ziyaretçi sayısı, 2023 yılında %6,2 artarak 55 milyon 752 bin 208 oldu, ziyaretçilerin %54,7’si Bakanlığa bağlı müze ve ören yerlerini ziyaret etti.

 

ÇORUM’DA DURUM

Çorum’da ise müze ve ören yerlerini 2022 yılında 104 bin 980 kişi ziyaret ederken, 2023 yılında bu sayı 117 bin 389’a yükseldi. Bu da Çorum’un tarihi ve kültürel zenginliklerine olan ilginin arttığını gösteriyor. Özellikle Hattuşa Ören Yeri, 56 bin 833 ziyaretçi ile en çok ilgi gören ören yeri oldu.

 

2024’TE ARTIŞ DEVAM EDİYOR

2024 yılının ilk 7 ayında da Çorum’a olan ilgi devam etti. Bu dönemde Çorum Müzesi’ni 16 bin 698, Alacahöyük’ü 22 bin 567 ve Hattuşa’yı 43 bin 996 olmak üzere toplam 83 bin 261 turist ziyaret etti. Bu rakamlar, 2023 yılının aynı dönemine kıyasla bir artış olduğunu gösteriyor.

 

29 BİN 509 ESER SERGİLENİYOR

Çorum’daki Bakanlığa bağlı müzelerde 2023 yılı sonu itibarıyla toplam 29 bin 509 eser bulunuyor. Bu eserler arasında arkeolojik materyaller, etnografik materyaller, sikkeler, tabletler, mühürler ve mühür baskıları yer alıyor.

Yine TÜİK bilgilerine göre kentte 325 taşınmaz kültür varlığı ve 202 sit alanı ile tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkıyor. Bu sit alanlarının 199’u arkeolojik, 3’ü ise kentsel arkeolojik sit alanı olarak sınıflandırılıyor.

Çorum’da bakanlığa bağlı müzelerin yanı sıra 2 özel müze de bulunuyor. Bu müzelerde toplam 71 eser sergilenirken, bu müzeler 2023 yılında 18 bin 50 kişi tarafından ziyaret edildi.

Arena Game Center
YORUMLAR

− 1 = 5

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.