‘Her Yıl 3 Bin Hasta Organ Nakli Beklerken Hayatını Kaybediyor’
‘Her Yıl 3 Bin Hasta Organ Nakli Beklerken Hayatını Kaybediyor’
Hitit Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güvenç Doğan, “Türkiye’de 33 bin hasta organ bekliyor. Her yıl da 3 bin hasta organ nakli beklerken hayatını kaybediyor” dedi.
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle hastanede düzenlenen programda konuşan Hitit Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güvenç Doğan, organ bağışının Türkiye’deki son durumuna ilişkin bilgiler verdi. Her yıl 3 bin hastanın organ nakli beklerken vefat ettiğini belirten Güvenç Doğan, “Beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan tüm organ ve dokuları alabiliyoruz. Türkiye’de 33 bin hasta organ bekliyor. Her yıl da 3 bin hasta organ nakli beklerken hayatını kaybediyor. Organ nakli için hayatını kaybeden kişinin ailesinden herhangi birinin “tamam” demesi yeterli ancak biz oybirliğine önem veriyoruz. Herhangi biri hayır derse onun da tamam demesini bekliyoruz” diye konuştu.
Vefat eden kişinin yakınlarının organ bağışını genellikle “dini” nedenler nedeniyle reddettiğini belirten
Doğan, “Türkiye, neden organ bağışını reddediyor? Kültürel tutumlar çok önemli. Genelde insanlar vücut bütünlüğünün korunmasına çok önem veriyorlar. Burada geleneksel inançlar çok önemli. Güvensizlik ve şüpheler var. Sağlık sistemine güvenmeyen bir kesim var. Organın nereye gideceğini merak ediyorlar. Kişisel tercihler ve kararsızlık var. Öteki tarafın belirsizliğini bize soruyorlar. Beyin ölümü kavramını tam olarak bilmiyorlar. Türkiye organ nakli konusunda çok iyi durumda ama bağışımız az. Pazarlıklarımız bitmiyor. Hastalar organ almak için iyi bakılmadığını düşünüyorlar. Böyle bir algı var. Bunu yıkamıyoruz. Burada biraz zorlanıyoruz. Cenazeyi geç alma endişesi de bu. Şimdiye kadar anlattığım tüm sebepler organ bağışı yapılmamasıyla ilgili yüzde 7’lik kısmı kapsıyor. Kalan kısmın tamamını dini inançlar ve yanlış algılar” ifadelerini kullandı.