Hava Kirliliğinin Önüne Geçirilecek
Çorum Valiliği İl Mahalli Çevre Kurulu, havanın iyileştirilmesi için çalışma başlattı.
İl Mahalli Çevre Kurulu, Vali Yardımcısı Recep Yüksel başkanlığında Valilik Toplantı Salonu’nda toplandı. Toplantıda 2019 yılı için Çorum’da bulunan sağlık kuruluşlarının ilgili belediyelere ödeyeceği tıbbi atık bertaraf ücretlerinin belirlenmesi, kentteki “Sıfır Atık Projesi” uygulama programının belirlenmesi, Çorum İlinde 2018-2019 Kış Döneminde Hava Kalitesinin Korunması ve Hava Kirliliği ile mücadele gayesiyle alınacak tedbirler ve uygulanacak yakıt programı konuları görüşüldü.
Toplantıda özellikle hava kirliliğinin önlenmesi için alınacak tedbirler görüşüldü. Bu kapsamda vatandaşların bilgilendirilmesi için hava kirliliği değerleri her gün kentteki ekranlarda yayınlanacak. Ayrıca yine bilgilendirmek amacıyla eğitim programları düzenlenecek.
Konuyla ilgili kurulca alınan kararlar ise şöyle
“Halkın duyarlılığının arttırılması için hava kirliliği ölçüm sonuçlarına saatlik olarak www.havaizleme.gov.tr/Default.htm internet adresinden ulaşıldığının halka duyurulması,
Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde alınması gereken önlemler konusunda hassasiyet gösterilmesi için halkın bilgilendirilmesi,
Halkın duyarlılığının artırılması için hava kirliliği ölçüm sonuçları ile ilgili güncel bilgileri günlük olarak; bilgisayar ağı, bilgi ekranları/ilan panoları, basın yayın organları ve diğer kolay ulaşılabilir medya aracılığıyla düzenli olarak kamuoyuna, çevre kuruluşları, tüketici kuruluşları ve belirli hassas nüfus grupları ve diğer ilgili sağlık mercileri gibi ilgili kuruluşlara sunmaları,
Özellikle kritik meteorolojik şartların (inversiyon, düşük rüzgar hızı vs.) oluştuğu veya hava kirliliğinin artış göstermesinin beklendiği durumlarda halkın önceden bilgilendirilmesi,
Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde öğrencilerin açık alanda tören yapmalarının önlenmesi,
Kış gelmeden önce binalarda ısı kaçağının önlenmesi, pencerelerin çift camlı olması ve binalarda özellikle dıştan yalıtım yapılması hususlarının yakıt tasarrufuna katkıları konularında halkın bilgilendirilmesi,
Okullarda ve resmi binalarda değiştirilmesi gereken pencerelerin ısı camlı pencerelerle değiştirilmesi ve kaloriferli okullarda radyatörlerde termostatlı vana kullanılması,
Resmi kurumlar, lojmanlar ve yerleşim yeri içerisinde yer alan sosyal tesislerde ısı yalıtımına öncelik verilmesi,
Okullarda ve resmi binalarda giriş kapısının kendiliğinden kapanabilir ve hava sızdırmaz yapılması,
Hava kirliliği ile ilgili eğitici programların düzenlenmesi,
Tüketicilerin Yönetmelik ve bu genelgede belirtilen özelliklerdeki yakıtları kullanmaları,
Kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılması, kazan bakımı işlerinde çalışacaklar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile “Hava Kirliliğini Önleme ve Havayı Kirletmeden Kalorifer yakma Teknikleri” konulu eğitim programları düzenlenmesi ve halkın bilgilendirilmesinin sağlanması önem arz etmektedir.
İl Merkezinde zaruri kömür ve odun kullanan iş merkezleri, fırınlar, pideciler, lokanta vb. gibi işyerlerinin bacalarına, sulu filtre sisteminin kurdurulmasına karar verilmiştir.”
KÖMÜR YERİNE DOĞALGAZ TEŞVİK EDİLECEK
Öte yandan toplantıda şehirde hava kirliliğini önemli ölçüde artıran kömür kullanımına yönelik önlemler de alındı. Bu kapsamda ev, işyerleri ve sanayi kuruluşları gibi mekanlarda kömür yerine doğalgaz kullanımı teşvik edilecek.
Bu konuyla ilgili alınan kararlar da şöyle oluştu:
“İlimiz Merkez İlçe Sınırları İçerisinde, ısınma amaçlı olarak 2018-2019 yılı kış sezonunda Sınır Değerlerin Aşıldığı (I.Grup) İl ve İlçeler için belirlenen özellikleri sağlayan yerli kömürler kullanılabilecektir.
Merkez İlçe dışındaki diğer İlçeler, belde ve köylerde ısınma amaçlı olarak 2018-2019 yılı kış sezonunda Sınır Değerlerin Aşılmadığı (II. Grup) İl ve İlçeler için belirlenen özellikleri sağlayan yerli kömürler kullanılabilecektir.
İlimizde hava kalitesinin korunup, iyileştirilmesi, insan ve çevre sağlığının korunması amacıyla katı ve sıvı yakıtlara göre daha temiz bir yakıt türü olan doğalgazın konutlarda, işyerlerinde ve sanayide kullanımının özendirilmesi ve teşvik edilmesi çalışmalarının yapılması,
İlimiz sınırları içerisinde, ısınma amaçlı olarak kullanılacak yerli, ithal, briket kömürler ile biyokütle briketleri iyileştirme ve paketleme işlemine tabi tutulduktan sonra halkın tüketimine sunulacaktır.
İlimizde kok kömürler ısınma amacıyla kullanılmayacaktır.
Petrol kokunun İlimiz sınırları içerisinde ısınma amacıyla konutlarda, işyerlerinde ve sanayi tesislerinde bulundurulması, yakılması ve depolanması kesinlikle yasaktır.
Sanayi amaçlı ithal edilen petrol kokunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca izin verilen çimento ve modern teknoloji ile donatılmış kireç fabrikaları dışındaki diğer sanayilerde kullanılması yasaktır.
İlimizde petrol koku, toz kömür ve kok kömürün ısınma amaçlı olarak açıkta ve /veya torbalı olarak toptan veya perakende satışını yapan, bulunduran işyerleri ve kullanıcılar hakkında herhangi bir uyarıya gerek kalmaksızın yasal işlem yapılacak olup, ilgililer hakkında hem Çevre Kanunu gereğince yasal işlem uygulanacak, hem de savcılığa suç duyurusunda bulunulacaktır, ayrıca tespit edilen petrol koku ve diğer kömürlere el konulacaktır.
Diğer taraftan, fakir ailelere kömür yardımı yapılmasına ilişkin 2012/2858 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde kömürler vatandaşa dağıtılırken; hava kirliliği ile mücadelede başarı ve uygulamada birlikteliğin sağlanması amacıyla başta il ve ilçelerin kirlilik derecelerine göre özellikleri belirlenmiş kalitedeki kömürlerin dağıtılması, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği’nde belirlenen hususlara uyulması gerekmektedir.
Isınmada kullanacak yakıtların yanma verimini arttırmak ve buna paralel olarak yakıt tüketimi ve bacadan atılan kirletici emisyonlarının azaltılması için kış dönemi öncesi,
Kalorifer yakıcıları için Halk Eğitim Müdürlüğü’nce “Kalorifer Ateşçisi Kursları”na devam edilmesi
Soba ve kalorifer kazanları ile bacalarının periyodik temizlenmesi,
Kalorifer tesisatlarının izole edilerek ısı kayıplarının önlenmesi,
Tüm ısıtma tesisatının bakımı ve temizliğinin gereği gibi yapılması,
Kazan dairelerinin yeterince havalandırılması ve işletme talimatlarına uygun olarak işletilmesi,
Soba ve kalorifer kazanlarının kabul edilen standartlara uygun olması,
Kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılması,
Halkın bilgilendirilmesinin sağlanması önem arz etmektedir.”
Bedava kömür dağıtımı yapılsın sonra hava kirliliği deyin