Güvenli Eğitim Masaya Yatırıldı
Güvenli Eğitim Masaya Yatırıldı
Çorum’da okulların açılmasına az bir süre kala “Okul Güvenliği Toplantısı” gerçekleştirildi.
2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı, Pazartesi günü başlayacak. Çorum’da da 493 okulda 93 bin öğrenci eğitim görecek. Bu kapsamda Çorum Valiliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından “Okul Güvenliği Toplantısı” yapıldı.
Buhara Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya, Vali Mustafa Çiftçi, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, İl Jandarma Komutanı Albay İlhan Uzunoğlu, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yılmaz, AFAD İl Müdürü Elvan Kaya ile bazı daire müdürleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, okul müdürleri ile okul aile birliği başkanları katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yılmaz, bir sunum yaptı. Çorum’da bu yıl 493 okulda 93 bin öğrencinin eğitim göreceğini kaydeden Yılmaz, “Bu yıl okullarımızda 93 bin öğrencimiz eğitim görecek. Okullarımızda güvenlik görevlilerimiz bulunuyor. Belediyemizden görevlendirilen 4, okul aile birliği ile çalışan 1, sabit okul kolluk görevlisi 4, İl Jandarma Komutanlığı Güvenli Eğitim Koordinatörü 104, okulların giriş ve çıkış saatlerinde görevli 34 okulumuzda 13, İl Emniyet Müdürlüğü koordinasyon görevlisi 62’dir” dedi.
162 OKULDA GÜVENLİK KAMERASI SİSTEMİ
Okullarda güvenli eğitim için alınan tedbirlere ilişkin bilgiler veren Yılmaz, şunları söyledi:
36 okulumuzda Kent Güvenlik Sistemine entegre kamera sistemlerimiz var. KGYS’ye entegrasyon çalışmaları bakanlık talimatları doğrultusunda oluşturulan komisyonla yürütülüyor. Merkezde özel okullarla birlikte 173 okulda 162 okulumuzda kamera sistemleri bulunuyor. 22 okulumuzda güvenlik kamerası bulunmuyor.
2413 ARAÇ DENETLENDİ
Müdürlüğümüz, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından servis araçları periyodik olarak denetleniyor. Yönetmeliğe uygun olmayan durumlarda cezai işlem uygulanıyor. 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında 1990 araç denetlendi. 75 araç için işlem yapıldı. 15 bin 654 TL cezai işlem uygulandı. İl Jandarma Komutanlığı tarafından 423 araç denetlendi. 35 araç için işlem yapılarak 6 bin 560 TL’lik cezai işlem uygulandı.
GÜVENLİ OKULLAR İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Okul güvenliği paydaşları, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın okula gitmek için evlerinden ayrılmasından başlayarak evlerine dönünceye kadarki zaman içerisinde güvenli bir eğitim ve öğrenim hayatı geçirmelerini, muhtemel şiddet olayları ile madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklardan korunmalarını, çağın gerektirdiği güvenli eğitim ortamlarını sağlayarak ülkemize yararlı bireylerin yetişmelerini sağlamak için çalışıyor.”
Milli Eğitim Müdürü Ömer Yılmaz’ın ardından Vali Mustafa Çiftçi de bir konuşma yaptı. Eğitimin insan hayatında sürekli devam etmesi gerektiğini vurgulayan Çiftçi, öğrencilerin sadece okullarda değil aile içinde de eğitim aldığına dikkat çekti.
‘EĞİTİM TOPYEKUN BİR SEFERBERLİKTİR’
Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, geleceğin teminatı çocukların eğitimlerinde sadece okulların ve öğretmenlerin rolünün olmadığını hatırlatarak, “Eğitim topyekun bir seferberliktir” dedi.
Çiftçi, eğitimin sadece okul ve öğretmenden oluşmadığına dikkat çekti. Eğitimde hem toplumun hem de ailelerin büyük rolünün olduğunu belirten Vali Çiftçi, “Bu yıl 493 okulda 4 bin 949 derslikte 6 bin 961 öğretmenimizle 93 bin öğrencimizle eğitim ve öğretim sezonuna başlıyoruz. İnsanoğlu her aşamasında, hayatının her bölümünde eğitime ihtiyaç duyar. Bizim inancımız da beşikten mezara kadar ilim öğrenmemiz gerektiğini öğütlüyor. Beşikten mezara kadar hepimiz ilim öğrenmekle, kendimizi geliştirmekle yükümlüyüz. Konfüçyus, ‘Öğrenmek akıntıya karşı yüzmeye benzer, eğer ilerlemezseniz gerilersiniz’ diyor. Dolayısıyla hepimiz hayat boyu öğrenmekle, bilgilerimizi tazelemekle mükellefiz. Bütün bu gerekçelerle geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı daha donanımlı yetiştirebilmek, onları hayata daha güvenli bir şekilde hazırlayabilmek için sürekli eğitime ihtiyaç duyuyoruz. Eğitim sadece okulda verilmiyor. Eğitim sadece okulla sınırlı olan bir faaliyet değildir. Aile ortamından başlayarak arkadaş çevresi, günümüzde internet, sosyal medya gibi mecralar artık eğitimin önemli bir faktörü haline gelmiştir. Günümüzde internetle sosyal medyanın ağırlık kazanmasıyla beraber eğitim daha çok bu alanlarda yapılmaktadır. Ama bu okulun önemini azaltmamıştır” dedi.
“GÖRDÜĞÜNÜZ OLUMSUZLUKLARI BİZLERE BİLDİRİN”
Eğitimin topyekun bir seferberlik olduğunu vurgulayan Vali Çiftçi, toplantıya katılanlardan eğitimde gördükleri aksaklıkları kendilerine ulaştırmalarını istedi. Çiftçi, “Çocuklarımızın hakka riayet etmeyi, adil olmayı, insanlara insan gibi davranmayı öğrenmek zorunda. Eğitim topyekün bir seferberliktir. Bunda sadece okulun, öğretmenlerin görevi yoktur. Bütün toplumun bir görevi vardır. Hepimiz bu işten toplum olarak sorumluyuz. Çocuklarımızın okulda güvenli bir şekilde eğitim görebilmesi çok önemlidir. Okul etrafında eğitim bozmaya yönelik bir takım olumsuzluklar olabilir. Her türlü uyuşturucuyla, bağımlılıkla mücadele ediyoruz. Bunlar da dahil olmak üzere güvenli okulun içerisinde yer alıyor. Sizlerden de bir isteğim var. Önümüzdeki hafta eğitim ve öğretim yılı başlıyor. Eğitim ve öğretimi etkileyen olumsuz faktörleri bizlere bildirin. Tespit ettiğiniz olumsuzluklarını bizlere, milli eğitim camiasına iletin. Bizler de gidermek konusunda elimizden geleni yaparız” ifadelerini kullandı.