Göktekin: Yeni Projelerle Tarımsal Verimliliği Artıracağız
Göktekin: Yeni Projelerle Tarımsal Verimliliği Artıracağız
Çorum Tarım ve Orman İl Müdürü Hayrullah Göktekin, hayata geçirecekleri yeni projelerle kentteki tarımsal verimliliği artıracaklarını söyledi.
Çorum’da, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) desteğiyle temin edilen kombine silaj rulo balya makinesi ve zirai insansız hava aracı, Çorum Ziraat Odası ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine teslim edildi. Törende konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Hayrullah Göktekin, projelerin önemine değinerek, “İlimizin arazi varlığı 551 bin hektar olup bunun yaklaşık 39 bin hektarında yem bitkisi üretimi gerçekleştirilmektedir. İlimiz hayvan yetiştiriciliğinde de önemli bir yere sahip. Toplamda 206 bin 755 adet büyükbaş, 285 bin 427 adet küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Yem sektörü sadece hayvanların besin ihtiyaçlarını karşılamakla kalmaz aynı zamanda süt, yumurta ve diğer hayvansal ürünlerin kalitesini doğrudan etkiler. Bu amaçla maliyeti 11 milyon lira olan, yüzde 70’i DOKAP, yüzde 30’u Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği katkısıyla ‘Yemde Birlik Gücü Projesi’ni gerçekleştiriyoruz” dedi.
Hayvancılıkta en önemli girdinin kaba yem olduğunu belirten Göktekin, “İlimizde yem bitkileri ekiliş alanları her yıl artmakta ancak ülke bazında kaba yem açığımız devam etmektedir. Bu durum hayvansal üretimi ve hayvansal ürün maliyetini etkilemektedir. Ayrıca kaba yem açığı hayvanların yeterli beslenmesini zorlaştırmakta, yetersiz beslenen hayvanlarda et ve süt kalitesi düşmektedir. Pazarda rekabet gücünü azaltmakta ve ihracat potansiyelini olumsuz etkilemektedir.” şeklinde konuştu.
Göktekin, “İlimizde çeltik üreticilerinin daha az maliyetle ilaçlama yapabilmeleri, tarla ve bahçe üretimi yapan üreticilerimizin daha az maliyetle gübreleme yapabilmesi, tarımsal ürün yetiştirilen alanlarda bitki sağlığının kontrol altında tutulabilmesi oldukça önemlidir. Tarımda zirai insansız hava araçlarının kullanımı ile zamandan yüzde 80’e varan tasarruf sağlanırken, yabancı ot, hastalık ve zararlılarla mücadele sağlanacak, bitki sağlığı besin sağlığı kontrol altında tutulmuş olacaktır. Bu amaçla toplamda 1 milyon 868 bin TL olan, yüzde 60’ı DOKAP desteğiyle ‘Zirai Mücadelede İHA Kullanım Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Proje kapsamında 40 litre drone kullanımı ile daha hassas ve zirai çözümler üretebilecek, üretimi pozitif anlamda etkileyecektir. Bu projelerimizin çiftçilere hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.