‘Gittim, Yendim, Aldım, Geldim’
‘Gittim, Yendim, Aldım, Geldim’
Bir dünya şampiyonluğu hikayesi, yaşadığı sakatlık sonrası 10 yıl ara verdi, ancak yılmadı. Antrenörünün tavsiyesiyle tekrar Tekvandoya dönen Doğan Gür, beş yıl boyunca yaptığı hazırlığın karşılığını altın madalya olarak aldı. Çorumlu Tekvando antrenörü Doğan Gür, Asya Pasific Master Game 2023’te dünya şampiyonluğuna uzandı. Yaklaşık beş yıllık serüvenini ise gazetemiz muhabirine anlattı.
Çorumlu Tekvando antrenörü Doğan Gür, Asya Pasific Master Game 2023’te dünya şampiyonu olarak altın madalyayı kazandı. Madalyasını Kahramanmaraş ve bölgesinde meydana gelen deprem felaketinden etkilenen vatandaşlara armağan eden Doğan Gür, şampiyonluk hikayesini gazetemiz muhabirine anlattı. Gür, önümüzdeki turnuvalar için tüm Çorum’dan destek beklediğini ifade etti.
İki yılda bir düzenlenen Asya Pasific Master Game 2023, Güney Kore’de gerçekleştirildi. Şampiyonada Türkiye’yi Çorumlu tekvando antrenörü Doğan Gür temsil etti. Kendi imkanları ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Çorum Milletvekili Vahit Kayrıcı’nın desteğiyle şampiyonaya katılan Doğan Gür, turnuvadan altın madalyayla dönmeyi başardı.
35 ülkeden 10 binden fazla sporcunun katıldığı turnuvada Doğan Gür, 40 yaş 68 kiloda ter döktü. Kendi kategorisinde sekiz sporcu yer aldı.
Turnuvada toplam iki maç yapan Doğan Gür, ilk maçında Güney Koreli rakibini, finalde de Çin Halk Cumhuriyeti’nden gelen rakibini mağlup ederek altın madalyaya ulaştı.
“10 Yıl Ara Verdim, Antrenörümün Tavsiyesiyle Tekrar Döndüm”
Gazetemiz muhabirine beş yıllık hazırlık sürecini anlatan Dünya Şampiyonu Doğan Gür, yaşadığı sakatlık sonrası 10 yıl spora ara verdiğini, antrenörünün tavsiyesiyle tekrar tekvando yapmaya başladığını söyledi. Süreci anlatan Gür, “Bileğimden ciddi bir sakatlık geçirdim. Kalçamdan bileğime kemik koyuldu. 10 yıl spor yapamadım. Kariyerim bitti diye düşündüm. O bilekle bir maça girdim. İkinci maçta dayanılmayacak bir şekilde ağrı yaptı ve bende bıraktım. Zaman geçti, İstanbul’da ikamet ederken Ahmet hocam ile tanıştım kendisi bir efsanenin öğrencisi. Yine zaman geçti Ali hocamın tavsiyeleriyle tekrar başladık. Salon bulamayacağız diye korktuk ama Kağıthane, Çağlayan tarafında Ahmet bey ile tanıştık. Kendisi bana salonu açtı ve burada antrenmanlara başladık. Ahmet hocam bir enkazı aldı tekrar toparladı. Yine işim gereği Malatya’ya taşındım ve orada Nedim hocamın salonunda çalışmalarıma devam ettim. Nedim hocam tıpkı Ahmet hocam gibi her türlü imkanı bana sağladı antrenman partnerlerimin hepsi ya milli ya milli adayı çakı gibi gençler hatta yeri geldi kendisi bana antrenman partneri oldu. Nedim hocamın yardımcısı Çağdaş hocam da aynı şekilde yeri geldi kendisi partnerim oldu. Benim stilimi aldı, inceledi, bana uygun bir teknik ortaya çıkardı. Teknik çıkışlarıma resmen ince ayar yaptı. Antrenman partnerlerim Emir Bayan, Ali Hamza, Serdar, Samet, Mert, Orhan ve nice ismini saymakla bitiremeyeceğim insanlar bana çok şey kattı. Deprem sonrası Çorum’a geldik. Cafer hocam bize salonun kapılarını açtı. Genç arkadaşlarımız da burada yeri geldi partnerimiz oldu” diye konuştu.
“Birçok Sakatlık Yaşadım”
Beş yıl boyunca bu şampiyona için hazırlandığını vurgulayan Gür, “Bu şampiyona için 5 yıl hazırlandım. Bu süreçte birçok sakatlık yaşadım. Parmaklarım çatladı, kırıldı, artık öyle bir duruma gelmiştim ki bir şey olduğunda dondurma çubuğuyla sabitleyip antrenmanlara devam ediyordum. Günde üç antrenman yaptım. Hafta içi, hafta sonu, dinlemeden günlük üç antrenman yaptık. Buradaki bir spor salonunda Anıl hocam var o da salonun kapılarını bizim için açtı. İstediğim kadar orada da antrenman yapma fırsatı buldum” dedi.
Gür, hazırlık sürecinde kendisini en çok kaynak sorununun yorduğunu vurguladı. Her çaldığı kapıdan boş döndüğünü ifade eden Doğan Gür, “En büyük sorunu mental olarak yaşadım. Çünkü kaynak bulmakta çok zorlandım. Hazırlanıyoruz, her şey güzel gidiyor ama kaynak olmadan şampiyonaya katılmamın imkanı yok. Normal şartlar altında benim bir sponsorum vardı ancak sponsoruma deprem şartların kendisinden bu ücreti deprem bölgesine göndermesini rica ettim. Orada büyük bir yıkım vardı. Benden çok orasının ihtiyacı olduğunu düşündüm. Tüm kamu kurumlarıyla görüştüm. Kurumun birisi çok harika bir cevap verdi. Durumu anlattık, kurum yetkilisi ‘Biz hallederiz, 10 gün sonra arayın’ dedi. 10 gün sonra kuruma gittik ve kendisinin sekreterini aradık. Kendisi yanımızdan geçti ancak sekreter bize ‘Saha denetlemeye gitti’ dedi. Tabi benim moralim çok bozuldu. Bazı ukalalar, ‘Ne yapacaksın orada?’, ‘Bir getirisi var mı?’ diyorlar. Bunlar da bizim moralimizi bozan etkenler oldu” ifadelerini kullandı.
Vahit Kayrıcı’dan Büyük Destek
Aradığı kaynağı MHP Çorum Milletvekili Vahit Kayrıcı’dan bulduğunu belirten Gür, şunları söyledi:
“Kaynak için Cafer hocam çok çaba sarf etti. Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Milletvekili Vahit Kayrıcı bize destek oldu. Bu başarımızda bize büyük imkan sağladı. Yarama çok büyük bir merhem sürdü. Bunun haricinde Çorum içerisinden hiçbir destek alamadım.
Çorum Belediyesinden Hiçbir Destek Almadım
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bir eşofman olsa dahi bana destek verdi. Ama ben Çorumluyum, Çorum Belediyesinden hiçbir destek alamadım. Demek ki ben İstanbul’da olsaydım belki de İBB benim her şeyimi karşılayacaktı. Ben hazırlığım süresince kimseye yük olmadım.”
“Açılış Seremonisine Katılmaya Utandım”
Gür, Güney Kore’de kendini çok yalnız hissettiğini kaydetti. Bu durumu özellikle açılış seremonisinde yaşadığını ifade eden Gür, o anları şu sözlerle anlattı:
“Turnuvada yalnızlık nedir iliklerime kadar hissettim. Açılış seremonisine katılamadım. Aslında katılmadım utandım diğer ülkeler ordu gibi gelmişler ben tek başıma. Hindistan, ABD, yüzlerce sporcuyla oradaydı. Japonya’dan gelen arkadaşımla birlikte gidip antrenman yaptık. O kalabalıkları görünce Japon arkadaşım Kazuyuki Sogabe ile otururken birbirimize bakıp saçma bir şekilde güldük antrenman yapalım dedik ve saatlerce antrenman yaptık.
Maçta çok isterdim bir tribünde 10 kişi olsaydık. Amerikalılar, Japonlar, Moğollar, Brezilyalılar, Hindistanlılar bana tezahürat yaptılar. Onları ‘Türkiye Türkiye’ diye bağırtmak nasıl bir duygu anlatamam sizlere bu duygu sadece yaşanır.”
Gittim, Yendim, Aldım, Geldim
Tek başıma gittim. Gittim, yendim, madalyayı aldım ve geri geldim. Bu madalyanın Türkiye’de eşi yok. Sadece bende var. Bunu da büyük fedakarlıklar yaparak kazandım. Kendimden o kadar çok ödün verdim ki hep benden gitti. Sosyal hayatımda işler iyi gitmedi. Her şeyi buna kanalize ettim. Hem maddi hem manevi olarak büyük zorluklar çektim. Madalya, metalden değil terden yapılıyor. Madalya terdir, kandır, istek ve arzudur.
Destek Talebi
Önümüzdeki yıllarda yurt dışında yapılacak turnuvalara da hazırlandığın dile getiren Gür, Çorum kamuoyundan destek istedi. Gür, “Önümüzde turnuvalar var, 2024 USA, 2025 Taipei, 2026 Dubai, 2027 Japonya. Kaynağın dışında vize işlemleri de büyük sorun. Ancak ilk olarak kaynak sorunumu çözmem lazım. Umudum hep var. Ben hazırlıklarıma devam ediyorum. Spor sadece futboldan ibaret değil. Ben Çorum’dan destek istiyorum. Kentimizdeki kurumlara, STK’lara, büyüklerimize sesleniyorum, destek istiyorum” şeklinde konuştu.
Madalyasını Depremzedelere Armağan Etti
Gür, altın madalyasını 6 Şubat’ta Kahramanmaraş ve bölgesinde meydana gelen deprem felaketinden etkilenen afetzedelere armağan ettiğini söyledi. Gür, “Türkiye’de bir deprem felaketi yaşadık. Belki depremzedeler için maddi bir destek sağlayamam ancak yüreklerine dokunabilirim diye düşündüm. Şampiyon olup madalyayı deprem bölgesine ithaf etmek istedim. Nedim hocamın kardeşi Tolga Adil Türk depremde hayatını kaybetti. Madalyayı aldım ve bu madalyayı deprem bölgesine armağan ediyorum” ifadelerini kullandı.