Gergedan Fosili Bulundu
Gergedan Fosili Bulundu
Sungurlu’da 30 Milyon Yıllık Fosil Gün Yüzüne Çıkıyor
Sungurlu ilçesinde bir çobanın ihbarı sonucu günümüzden yaklaşık 30 milyon yıl öncesine ait bir gergedan fosil bulundu.
Bilim dünyasında büyük bir heyecan uyandıran dev gergedan fosilinin gün yüzüne çıkarılması için Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü ekiplerince titiz bir çalışma yürütülüyor.
Yapılan incelemelerde omuz yüksekliği 5 metre olan dev gergedanın ağırlığının 10 tonun üzerinde olduğu belirtildi.
Boynuzsuz dev gergedan iskeletinin hemen hemen tamamına yakını bulunurken, fosilin yanında ayrıca yanında yavru bir dev gergedanın kafasına ve dişlerine de rastlandı.
Soyu tükenmiş en büyük kara memelisi olan dev gergedan fosilinin Anadolu’da bulunması hayvanın göç yollarının tespiti açısından büyük önem taşıyor. Ayrıca bu fosil, Anadolu ile Asya arasında bir kara köprüsünün oluştuğuna dair çok önemli bir kanıt oluşturuyor.
Dev gergedanın fosilinin parçalarını birleştirme çalışmaları MTA’da Tabiat Müzesi uzmanları tarafından yapılıyor. 30 milyon yıllık fosilin birleştirip MTA’da müzesinde sergilenmesi amaçlanırken, bunun için en az 2 yıl gerekli olduğu ifade ediliyor.
Dev gergedan fosiliyle ilgili açıklama yapan Jeoloji Yüksek Mühendisi Neşe Oyal, “Buluntular ve eşlik eden diğer memeli fosilleri Anadolu’nun Oligosen’de Asya ile Avrupa arasında bir köprü görevi gördüğünü ve Asya’nın orta ve güney bölgeleri ile bağlantılı olup, benzer ortamda ve iklim koşullarını taşıdığını göstermektedir” dedi.