Gelecek Partisi: Çiftçiye Kulak Verin
Gelecek Partisi: Çiftçiye Kulak Verin
Gelecek Partisi Tarım Politikaları Kurulu “Türk Çiftçisi Nereye Kadar Dayanabilir” başlığı altında “Ekim sezonu karşılaştırma” raporunun sonuçlarını açıkladı.
Gelecek Partisi Tarım Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr Ali Akmaz tarafından açıklanan raporda, çiftçinin hububat satış fiyatları ileüretimde maliyeti oluşturan ürünlerin fiyatları karşılaştırıldı. Karşılaştırmada tüm veriler tablolaştırıldı.
Fiyat artışları genelde olduğu gibi bu sezonda, çiftçinin ürettiği ürünlerde sınırlı kalmıştır. Üretim için gerekli, ürünlerin teminindeki maliyet fiyatları ise, çiftçiden alınan fiyatlara nazaran katlamalı artmıştır ifadelerinin kullanıldığı raporda, hububat ürünlerindeki ve maliyeti oluşturan kalemlerdeki fiyatlar ve değerlendirmeler alt başlıklar halinde özet olarak yer aldı. Rapordaki karşılaştırmalarda 2021/2020 Eylül fiyatlarınınbazalındığı belirtildi.
Hububat Alım Fiyatları
Gelecek Partisi Tarım Politikaları Kurulu’nun çalışmasında yer alan Türkiye’de yetiştirilen hububat türleri ve bu ürünlerdeki hükümetin açıkladığı yıllık alım fiyatları karşılaştırmasına göre, alım fiyatlarındaki yıllık artışlar; beş farklı buğday çeşidinde ortalama 38,5 olurken, arpada artış yüzde 37,2 gerçekleşti.
Hububat Tohum Fiyatları
Gelecek Partisi Tarım Politikaları Kuruluraporunda TİGEM (Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünce belirlenen, 2020 ve 2021 yılı tohum fiyatlarının da artışlarını karşılatırdı.
Karşılaştırmaya göre 2020-2021 ekim dönemlerinde buğday tohumu fiyatı yüzde 41.7 oranında artarken, arpa tohumunda artış yüzde 62.5 olarak, yulaf, çavdar ve tritikalede ortalama artışın yüzde 55.95 olarak gerçekleştiği ifade edildi.
Gübre fiyatları, mazot ve çiftçinin kullandığı tarımsal ilaçların maliyetlerinin de yıllık bazda karşılaştırmasının yapıldığı Gelecek Partisi Tarım Politikaları Kurulu raporunun sonuç bölümünde Şu ifadelere yer verildi;
“Türkiye iklimine göre içinde bulunduğumuz aylar (Eylül-Ekim) çiftçi hububat ekim sezonudur. Geçtiğimiz günlerde hububat tohum fiyatları ve gübre fiyatlarında yeni açıklamalarda bulunuldu. Bu nedenle ekim sezonu itibarı ile Türk çiftçisinin hububat ekimindeki planlamayı belirleyecek verilerin yeniden değerlendirmesi uygun görülmüştür.
Her bir başlık altında ayrı ayrı değerlendirildiği gibi çiftçinin ürettiği ürünlerin fiyat artışları ortalamaları; maliyeti oluşturan 3 kalemden (tohum, gübre, ilaç), önemli ölçüde düşük kalmıştır.
Bu şartlar altında çiftçi üretimi ne kadar sürdürebilir. Kaldı ki Türkiye’de belirtilen ürünlerin hepsinde arz açığı söz konusu. Gerekli önlem alınmazsa, ülkemizde üretilen temel ürünlerimizde bile arz açığı ve ithalat girdilerimiz giderek artacak. Bu durum pandemi sürecinde daha fazla önem taşımaktadır.
Gelecek Partisi Tarım Politikaları Kurulu olarak, çiftçinin feryadına kulak verilmesini ve dertlerine çare bulunmasını talep ediyoruz. Bunun için; Çiftçilerde girdi maliyetlerini düşürecek, çiftçinin üretimini arttıracak, havza bazlı, alım garantili, yeni destek ve teşvik politikalarının geliştirilmesi şarttır.”