GDO Kaosu, Osmancıklıları Tedirgin Ediyor
… Mersin Limanı’nda ele geçirilen ve GDO’lu olduğu öne sürülen pirinçlere Osmancık’tan tepki geldi
Pirinç piyasasında yaşanan GDO kaosu, Osmancık ilçesindeki üreticileri tedirgin ediyor.
Mersin Limanı’nda ele geçirilen ve GDO’lu olduğu öne sürülen pirinçlerle ilgili Osmancık’tan tepki eldi.
İnsan sağlığı açısından vatandaşlardan yerli pirinç tüketmelerini isteyen ilçe yöneticileri ve üretici birlikleri, sektörde yaşanan krizin pirinç fiyatlarını olumsuz yönde etkilemeyeceğini ifade ettiler.
Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, vatandaşlardan iyi görünüşlü veya gösterişli ürün yerine kaliteli, doğal ve sağlıklı ürüne yönelmelerini istedi. Osmancık denince ilk akla Osmancık pirincinin geldiğini dile getiren Yazıcı, ilçede yetişen Osmancık pirincini tadanların başka pirinci tercih etmediğini söyledi.
Vatandaşların sağlıklı beslenmesi için pirinç tüketiminde yerli ürünü tercih etmesi gerektiğini savunan Yazıcı, yerli pirinçte ülke genelinin yüzde 80’inde Osmancık97 pirincinin yetiştirildiğini açıkladı.
İlçede üretimi yapılan Osmancık97 pirincinde GDO bulunmadığının altını çizen Ziraat Odası Başkanı Mustafa Çalışkan ise, şu anda Türkiye pirinç piyasasında yaşanan kaosa rağmen vatandaşlara Osmancık97 pirinci tüketmelerini tavsiye etti.
Gündemde olan GDO’lu pirinçle ilgili pirinç tüketicilerinin tedirginlik içinde olduğunu belirten pirinç fabrikası sahibi Erkan Kanıtemiz de, “Osmancık’ta yetişen Osmacık97 pirincinin bünyesinde kesinlikle GDO yoktur. Vatandaşımız gönül rahatlığı ile tüketebilirler” dedi.
Kendimizi sanayi ülkesi olduk diye tarım üreticilerine şaşı bakar olduk.Liberal ekonomistler aldığı kararlarda çiftçinin sorunlarını çözmeyi angarya saydı.Çok daha ucuza tarım ürünleni ithal ettik,gücümüzü ve emeğimizi sanayiye odakladık.Ucuz tarım ürünlerini bedavaya getirdiğimizi sandık.Köylü-çiftçi madem çok ucuza gidiyor ürünlerimiz,bari şehire göçelim,dedi.Şehirde kümelenmekle şehirli oluverdik.Hazır yeyici toplum olduk.Tarım üretimini bıraktık.Şimdi Amerikalıların genetiği ile oynadıkları ve zehirli oldukları için imha ettikleri pirinçleri içimizdeki bazı açıkgözler Türkiye’ye sokunca ve çaresiz kalınca iki derede,bir arada kalıverdik.
(T.C)
Genetiği değiştirilmiş gıdalarla her çeşit kalıtımsal hastalıklar da artıyor. Otizm son on yılda on kat arttı, alerjik hastalıklar, kanser ve deri hastalıkları daha sık görülmeye başlandı.
Gıda ve tohumlar bir ülkenin ulusal güvenlik meselesidir. Tohum üretimine hâkim olanlar istedikleri ülkenin insanlarını aç bırakabilirler. Tohumların çoğu ABD ve İsrail’den geliyor.