Evcil Hayvanı Olanlar Dikkat Başvuru Yapana Ceza Yok!
Evcil Hayvanı Olanlar Dikkat Başvuru Yapana Ceza Yok!
Evcil hayvanı olan kişileri ilgilendiren çip taktırma işlemi için son tarih kapıda. 31 Aralık itibariyle evcil hayvanlarına çip taktırmayanlara 3 bin 642 lira para cezası uygulanacak. Ancak Tarım ve Orman Müdürlüğü ile veterinerlerde çip kalmadı. Bakanlık süreyi uzatmayı tercih etmedi. Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilerinden edindiğimiz bilgilere göre evcil hayvan sahipleri, Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuru yaparsa para cezasını ödemek zorunda kalmayacak.
Evcil hayvanlara mikroçip taktırma teknolojisi dünya genelinde vahşi veya evcil hayvanların takibini sağlamak için de kullanılıyor. Türkiye’de evcil hayvanların istenmeyen olaylara karışmasını önlemek amacıyla evde bakılan kediler, köpekler ve gelinciklere mikroçip uygulaması hayata geçirildi. Mikropçip uygulaması ülkemizde de yılsonuna kadar takılması zorunlu tutuluyor.
Çip Kalmadı
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve özel veteriner kliniklerinden edindiğimiz bilgilere göre Çorum’da çip kalmadı. Özel veterinerler, çip bulunan başka meslektaşlarına evcil hayvan sahiplerini yönlendirirken, Tarım ve Orman Müdürlüğü de başvuru alıyor. Muhabirimizin Tarım ve Orman Müdürlüğünden edindiği bilgilere göre yeni çipler geldikçe hayvanlara işlemler yapılacak. Yeni çiplerin ise yılbaşından sonra gelmesi bekleniyor.
Ceza Yememek İçin Başvuru Şart
Yine edindiğimiz bilgilere göre evcil hayvan sahipleri il, ilçe tarım müdürlüklerine ya da yetki verilen kurum, kuruluş, gerçek veya tüzel kişilere ilgili beyannameyle başvuru yaparak, hayvanlarını kayıt altına aldırabiliyor.
3 Bin 642 Lira Cezası Var
31 Aralık 2022 tarihine kadar hayvanlarına çip taktırmayanlara 5199 Sayılı Kanun kapsamında 3 bin 642 lira para cezası uygulanacak.
Son Gün Bugün
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” gereği, ev hayvanı sahiplerinin, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2022 tarihine kadar kimliklendirerek Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’nde (PETVET) kayıt altına aldırmaları gerekiyor. 6 aylık yaşa kadar sahipli ev hayvanları takip eden süreçte de kimliklendirilerek kayıt altına alınabilecek.
Ücreti Ne Kadar?
Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde işlem ücreti için 55 lira talep edilirken, özel veteriner kliniklerinde bu rakam 150 ile 200 liraya kadar çıkabiliyor.