Erken Seçim İçin Referanduma Gidebilir
Meclis 367’ye Ulaşamadı
MECLİS 367’YE ULAŞAMADI
AK Parti ve MHP’nin yerel seçimlerin erkene alınması için birlikte hazırladığı Anayasa değişiklik teklifi oylamasında sürpriz bir sonuç çıktı. Anayasa değişikliği için gerekli olan 367 kabul oyuna ulaşılamadığı için referandum seçeneği ortaya çıktı.
TBMM Genel Kurulu’nda, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013’te yapılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi, 72 ret oyuna karşın 360 oyla kabul edildi. Anayasa değişikliği için gerekli olan 367 oya ulaşılamadığı için, Genel Kurul’da, AK Parti ve MHP’nin işbirliğine rağmen sürpriz bir şekilde referandum seçeneği ortaya çıkmış oldu. Anayasa’ya göre, teklif Cumhurbaşkanı tarafından Meclis’e iade edilmezse, halk oyuna sunulacak.
Oylamanın AK Parti ve MHP için şaşırtıcı sonucu ortaya çıkar çıkmaz, AK Parti Grup Başkanvekilleri Meclis’te acil bir toplantıda bir araya geldi. Toplantıdan önce ilk değerlendirmeyi yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Referanduma gidiyoruz, hayırlı olsun” dedi.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da, “Cumhurbaşkanı ya referanduma götürecek ya da iade edecek. Çabuk iade ederse yeniden görüşürüz” değerlendirmesini yaptı.
Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya da, MHP’nin desteğine atıfta bulunarak, “Bence Anayasa oylamalarında gizli oy kaldırılmalı, herkes taahhütlerine bağlı kalsın” diye konuştu.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de, “Referandum konusunda takdir Cumhurbaşkanındadır” ifadesini kullandı.
Yerel seçimlerin 27 Ekimde yapılmasına ilişkin Anayasa değişiklik teklifinin tümü üzerinde bugün yapılan oylamada 360 kabul oyu çıktığı için, referandum seçeneği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanının onaylaması halinde teklif halkoyuna sunulacak. Onaylamaması durumunda ise Meclis teklifi yeniden görüşecek.
Bahçeli: Fire bizden değil
Seçimlerin öne alınmasını öngören anayasa değişiklik teklifinin 8 fireyle ‘referandum eşiğini’ aşamadan kabul edilmesinin ardından açıklama yapan MHP lideri Bahçeli, ‘daha önceki irade beyanına paralel hareket ettiklerini’ söyledi.
Yerel seçim tarihinin 5 ay öne alınmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin sürpriz bir şekilde 360 oyla geçmesi ‘referandum’ ihtimalini doğurdu.
Konuyla ilglili açıklama yapan MHP lideri Devlet Bahçeli, oylamada yaşanan firenin kendilerinden kaynaklanmadığını söyledi.
MHP’li vekillerin AK Parti’yle ortaya konulan iradeye uygun hareket ettiğini kaydeden Bahçeli şunları söyledi:
”İnancım odur ki TBMM’de bulunan arkadaşlar daha önceki irade beyanına paralel hareket ederek kabul oyunu vermişlerdir diye düşünmekteyim. Böyle bir durum karşısında MHP, sayın Cumhurbaşkanı tekrar Meclis’e gönderirse, referandum yolu itibariyle, o zaman MHP Meclis’te var olan iradesini devam ettirir.
Ama Cumhurbaşkanı’nın tasarrufu ne olursa olsun, geri çevirmedi; o zaman seçimlerin bundan böyle zamanında yapılması noktasında MHP yoluna devam eder. 29 Mart 2014 tarihinde seçimlerin yapılması konusunda da herhangi kendisine göre bir sakıncası yoktur. MHP 27 Ekim’e de, 29 Mart’a da hazır.”
8 FİRE VAR
Teklifi hazırlayan AK Parti ve MHP’nin Meclis’teki toplam sandalye sayısı 377 bulunuyor. Mazeretli odukları gerekçesiyle AK Part’de 4; Meclis’te 51 sandalyesi olan MHP’de de 5 milletvekili oylamaya katılamadı. Bu durumda iki partide oylamaya katılan 368 kişiden 8’inin teklife ‘hayır’ oyu verdiği ortaya çıkıyor.
AK Partili yetkililer, gizli oy nedeniyle firenin nereden kaynaklandığını tespit şanslarının bulunmadığını vurguladı.