‘Ek İstihdam Desteği İçin Beş Sigortalı Şart’
‘Ek İstihdam Desteği İçin Beş Sigortalı Şart’
İŞKUR İl Müdürü Levent Tuzcu, Kesin Karar Gazetesi’ni ziyaret etti. Ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ek istihdam paketine ilişkin detayları paylaşan Tuzcu, programa katılabilmek için işverenlerin en az beş sigortalı işçisinin bulunması gerektiğini hatırlattı.
İŞKUR İl Müdürü Levent Tuzcu, Kesin Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aykanat’ı ziyaret etti. Ziyarette Kesin Karar Gazetesi Kurucusu Halil İbrahim Söylemez de hazır bulundu.
Ziyarette Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı ek istihdam destek paketine ilişkin bilgiler veren Levent Tuzcu, “İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, işverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak, emekli olmamak, programa başladığı tarihten önceki bir yıl içerisinde program düzenlenecek işverene ait vergi numarası altında yer alan işyerlerinde sigortalı olmamak, iş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak olarak belirlendi” dedi.
“En Az Beş Sigortalı”
Destek almak isteyen işverenlerin en az beş sigortalı çalışana sahip olması gerektiğini belirten Tuz, “İşbaşı Eğitim Programı’na işveren olarak başvurabilmek için ise en az 5 sigortalı çalışana sahip olunması, İŞKUR’a kayıtlı olunması ve katılımcıların en az yüzde 70’ini 60 günden az olmamak üzere program süresinin en az üç katı süreyle istihdam etme taahhüt edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bilişim Ve İmalatta 6, Diğer Sektörlerde 3 Ay
Program süresinin bilişim ve imalat sektörlerinde 6 ay, diğer sektörlerde 3 ay olduğunu vurgulayan Tuz, “İşverenler aynı ilde ve aynı vergi numarası altında yer alan işyerlerinde çalıştırdıkları Sigortalı sayılarının yüzde 30’una kadar katılımcı talep edebilecekler. Ayrıca, Türk Meslekler Sözlüğünde meslek ana grubu nitelik gerektirmeyen meslekler olarak belirlenen meslekler dışındaki mesleklerde de program düzenlenebilecek. Program süresi bilişim ve imalat sektörlerindeki işyerleri ve mesleklerde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak belirlendi. Program günde en az 5 en fazla 8 saat olmak üzere ve haftada 6 günü aşmamak kaydıyla haftalık 45 saati geçmeyecek şekilde planlanabilecek” diye konuştu.
Katılımcılara Cep Harçlığı
Tuzcu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İşbaşı eğitim programına katılan katılımcılara, programa fiilen katıldıkları gün üzerinden, iş arayan statüsündeki katılımcılara günlük 163,59 lira, öğrencilere 122,69 lira, işsizlik ödeneği alanlara günlük 81,80 lira, geleceğin meslekleri olarak belirlenen mesleklerde düzenlenen programlarda katılımcılara günlük 179,95 lira cep harçlığı ödenecek.
Genel sağlık sigortası ile iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ise program süresince karşılanıyor. Ayrıca, programa katılan kişilere İŞKUR’un yaptığı ödemeler dışında programın düzenlendiği işveren tarafından yapılan ve aylık brüt asgari ücretin yarısını geçmeyen fiili ödemelerin gelir vergisi kanunu gereğince vergi matrahından indirilmesi imkanı da bulunuyor.”
İşbaşı Eğitimde Şartlar Değişti, Başvurular Online
Öte yandan İşbaşı Eğitim Programı’nda (İEP) başvuruların sadece online olarak alınacağını vurgulayan Tuzcu, İşyerlerinin İşbaşı Eğitim Programından yararlanması için oluşturulan sistem (portal) üzerinden başvuru yapmaları zorunlu olup sistem(portal)dışında başvuru alınmayacaktır. Programdan yararlanmak isteyen işyerlerinden Kurumumuza kaydı olmayanların öncelikle işveren kaydı yaptırması https://esube.iskur.gov.tr işveren kaydı yaptıran işyerlerinin sistemimizi kullanabilmesi için işyeri yetkilisine Müdürlüğümüzce kullanıcı rol ataması yapılması gerekmektedir. İşveren, işveren vekilleri tarafından İEP Başvuru Ekranı Kılavuzunun titizlikle incelenerek başvuruların yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kesin Karar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ayhan Aykanat ise çalışmalarında Tuzcu’ya ve ekibine başarılar diledi.