DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çorum °C
Çorum
°C
°C
°C
°C
°C

Eczacı Odası’ndan ‘EczAdım’ Projesi

Eczacı Odası’ndan ‘EczAdım’ Projesi
Özden Gazetesi Yayınları
17.11.2024
190
A+
A-

Eczacı Odası’ndan ‘EczAdım’ Projesi

Çorum Eczacı Odası Başkanı Erol Afacan, eczacılık mesleğinin geleceğini güvence altına almayı hedefleyen “EczAdım” projesini kamuoyuna tanıttı.

Afacan, “Eczacılık mesleği, ülkemizin sağlık sisteminde önemli bir yere sahiptir. Ancak, son yıllarda eczacılık fakültelerinin sayısındaki kontrolsüz artış ve mezun sayısındaki hızlı yükseliş, istihdam sorunlarına yol açabilir. Çorum Eczacı Odası olarak hazırladığımız EczAdım Projesi, sürdürülebilir ve planlı bir istihdam politikası oluşturmayı amaçlamaktadır.” dedi.

Eczadım: Eczacılığın Yol Haritası

“EczAdım” projesinin, Çorum Eczacı Odası’nın daha önce hazırladığı “Eczacılığın Yol Haritası” projesinin bir alt katmanı olduğunu belirten Afacan, “‘Eczacılığın Yol Haritası’, mesleğin gelecekteki 5, 10 ve 25 yıllık süreçte nasıl şekilleneceğine dair stratejik bir çerçeve sunarken, ‘EczAdım’ projesi bu vizyonun istihdam ve eğitim politikalarıyla ilgili ayağını oluşturmaktadır.” şeklinde konuştu.

Afacan, “EczAdım” projesinin; eczacıların iş gücü planlamasında uzmanlaşma temelli yaklaşımlar önermeyi, eğitim reformu ve branşlaşma sistemiyle mesleğin gelecekteki ihtiyaçlarını karşılamayı, Yerli ve milli ilaç üretiminde eczacılık mesleğinin daha etkin rol almasını sağlamayı, ulusal düzeyde bir istihdam stratejik planı hazırlanmasını desteklemeyi hedeflediğini belirtti.

Fakülte Artışı ve İşsizlik Tehlikesi

Türkiye’de eczacılık fakültelerinin sayısındaki artışın her yıl binlerce yeni mezunun sağlık sektörüne katılmasına yol açtığını belirten Afacan, plansız açılan fakültelerin eğitim kalitesini düşürdüğünü ve mezunların işsiz kalma riskiyle karşı karşıya kalmasına neden olduğunu vurguladı.

Çözüm Önerileri

Afacan, eczacılık fakültelerinde verilen eğitimin güncel ihtiyaçlara uygun olarak köklü bir değişime uğraması gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu:

Branş Bazında Eğitim Sistemi: Eczacılık eğitimi, acil tıp eczacılığı, antienfektif eczacılığı, adli tıp eczacılığı gibi belirli branşlara ayrılmalı ve her eczacı kendi uzmanlık alanında eğitim almalıdır.

Kontenjan Planlaması: Akredite olmayan fakülteler, devletin belirlediği istihdam planına göre kontenjan açana kadar eğitim faaliyetlerine ara vermelidir. Akredite olan fakültelerde ise branş kontenjanları, bilimsel bir heyetin önerileri doğrultusunda düzenlenmelidir.

Stratejik İstihdam Planı: Eczacılık mesleğinin geleceğini güvence altına almak adına, 25 yıllık orta ve uzun vadeli bir stratejik plan oluşturulmalıdır.

Yerli ve Milli İlaç Üretimi: Eczacılık fakülteleri, ülkemizin yerli ve milli ilaç üretimi hamlesine katkı sunacak şekilde konumlandırılmalıdır.

Akredite Olmayan Fakültelerin Dönüştürülmesi: Akredite olmayan eczacılık fakülteleri, devletin ihtiyaçları doğrultusunda meslek yüksekokullarına veya branş bazlı teknisyen eğitimi veren kurumlara dönüştürülebilir.

Afacan, Çorum Eczacı Odası olarak “EczAdım” projesiyle mesleğin sürdürülebilirliği için çalıştıklarını ve “Eczacılığın Yol Haritası” projesini tamamlayıcı bir rol üstlendiklerini kaydetti.

Arena Game Center
YORUMLAR

24 − = 22

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.