Oyunda insanların esaret altına girmeme uğruna verdikleri kahramanlık hikayeleri yer alıyor
Çorum’da geçtiğimiz hafta perdelerini Aziz Nesin ile açan Devlet Tiyatroları bu hafta da Nazım Hikmet’in Cumhuriyet Bayramına uygun bir oyunla Çorumlu tiyatro severler için perdelerini açacak.
Oyunda sıradan hayatın içindeki insanların esaret altına girmeme uğruna verdikleri kahramanlık hikayeleri yer almaktadır.
Nazım Hikmet’in yazdığı Erzurum Devlet Tiyatrosu’nun sahnelediği oyun, savaşa karşı direnen ve mücadele eden halkı şiir dili ile anlatacak.
Tek perdeden oluşan ve 1 saat 20 dakika sürecek olan oyunun yönetmeni Sedat Şenoğlu.
Kutay Sungur, Levent Aras, Burcu Aksakal ve Salih Bayraktar’ın yanı sıra dokuz oyunca daha rol alacak.
Kuva-i Milliye 28 Ekim Cuma akşam 8’de, Cumartesi günü gündüz 2’de ve yine aynı gün akşam 8’de izleyenlerinin karşısına çıkacak.
DEĞERLİ MİLLİYECİLERİMİZ!
İşiniz bitti. Vedalaşma vakti geldiğinde verdiğimiz söz gereği, bir teşekkür bile beklemeden köyümüzün yolunu tutunuz ve sabana yapıştınız. Siz savaşırken bazılarınızın köyü yakılmış, eviniz yağmalanmış, aileniz kayba uğramıştır. Tevekkülle karşıladınız. Daha da acısı belki bazı hainleri zengin hatta mevki sahibi olduğunu gördünüz. Bu gün, hizmetlerinizi küçümseyenler bile çıkabiliyor. Bütün bunları egemenliğimiz ve ülkemizin bölünmez bütünlüğü için ölüme meydan okumuşların vakarı ile seyretiniz. Sadece vatanın kurtuluşunda payı olanların duyabileceği o engin hazzı, hiçbir şeye değimediniz.. Bu hazzı vatanın kurtuluşunda payı olanlardan başka hiç kimse duyamaz. Minnettarız.
Cumhuriyet’i yıkabilmenin ön şartının Atatürk saygısını, sevgisini yok etmek, Milli mücadele’yi küçültmek, önemsememek, benimsememek olduğunu düşündüler..
Bu amaçla, Atatürk ve Milli Mücadele karşıtı, baştan sona yalanlarla, iftiralarla, saptırma ve çarpıtmalarla dolu cahilce, insafsızca yazılar, kitaplar yayımladılar. Genç insanların kulaklarında bu yalanları, iftiraları fısıldadılar, saptırma ve çarpıtmaları gerçekmiş gibi benimsetmeye çabaladılar.
Yurtdışına kaçanların bir bölümü kinlerini, hainliklerini sürdürdüler, Cumhuriyet’e karşı çeteler, cepheler kurdular, gazeteler çıkardılar, yalan ve iftira dolu kitaplar yayımladılar. Memlekette kalanlar da susup yeraltına çekildiler. Fırsat kolladılar.
Milli mücadele’ye hainlikleri ya da gafletleri nedeniyle karşı çıkanların büyük bölümü Cumhuriyet’i benimsemiş, Osmanlı Devleti’nin külünden tam bağımsız, yepyeni bir devlet çıkaran Atatürk’e saygı ve minnet duymuşlardır.