Dershanelerin Kapatılmasında Son Aşama
SBS ve YGS’de de büyük değişiklikler
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Dershaneler kapanacak” sözleri üzerine başlayan çalışma son aşamaya geldi.
2014’e kadar dershaneleri özel okula dönüştürmeyi planlayan hükümet, hem devlet okullarında eğitim kalitesini artıracak hem de dershane sahiplerine teşvik verecek.
Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi için arsa ve vergi muafiyeti gibi teşvikler verilecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Stratejik Planına göre, Dershane sahiplerine verilecek teşvikler arasında arsa tahsisi, vergi muafiyeti yer alırken, çocukları hem devlet okuluna hem de dershaneye giden velilerin çocuklarını özel okullara göndermeleri için teşvik edilmesi de öngörüldü.
Yeni sistemle birlikte okullarda esnek eğitim modeline geçildi. İsteyen öğrenci seçmeli derslerinde fen, sosyal bilimler, matematik gibi ekstra derslerden eğitim alarak kendini geliştirebilecek.
Öğrenciler dershanelere gerek duymadan bulunduğu okullarda Anadolu ya da fen lisesi düzeyinde eğitim alabilecek.
Dershanelerin özel okula dönüştürülme çalışmaları sırasında sınavlar öncelikle ele alınacak. Sınavlar, dershanelere ihtiyaç kalmadan yeniden şekillendirilecek. Seviye Belirleme Sınavı da kaldırılıyor. Böylece öğrenciler okullara girmek için dershanelere ihtiyaç duymayacak. SBS sınavı sadece Türkiye’nin eğitim seviyesini ölçmek için kullanılacak.
Yükseköğretime Geçiş Sınavı da kaldırılacak. Yerine olgunluk sınavı getirilecek. Burada öğrencilerin lise öğrenimleri boyunca aldıkları eğitime ilişkin sorular sorulacak.
Plana göre dershanelerin kalkmasıyla birlikte özel okullara teşvik sağlanacak. Dershanelerini kapatarak bunun yerine üniversite, özel okul, kolej, anasınıfı, anaokulu ve kreş açan eğitim işletmelerine büyük kolaylıklar tanınacak.
İlk olarak bina, bahçe, kitaplık, derslik, uygulama sınıfı, konferans salonu gibi özellikleri ile okul standartlarına uygun dershaneler özel okula dönüştürülecek.
Geriye kalan dershaneler için arsa tahsisi, vergi muafiyeti gibi teşvikler verilerek özel okul yatırımı yapmaları sağlanacak.
Çocuğunu hem devlet okuluna hem dershaneye gönderen veliler çocuklarını özel okullara göndermeleri için teşvik edilecek.
Bu okullara burslu, yarı burslu öğrenci okutma zorunluluğu getirilecek. Özel okullar da öğrencisiz bırakılmayacak.
Uygulamayla on binlerce derslik öğrencilerle buluşurken, devlet okullarındaki yığılmaların bitirilmesi hedefleniyor