DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çorum °C
Çorum
°C
°C
°C
°C
°C

Demirer: Ankara, Sonsuza Dek Başkent Olmaya Devam Edecek

Demirer: Ankara, Sonsuza Dek Başkent Olmaya Devam Edecek
Özden Gazetesi Yayınları
28.12.2022
500
A+
A-

Demirer: Ankara, Sonsuza Dek Başkent Olmaya Devam Edecek

Atatürkçü Düşünce Derneği Çorum Şube Başkanı Uğur Demirer, Ankara’nın sonsuza dek başkent olmaya devam edeceğini bildirerek, cumhuriyet ve aydınlanma devrimlerinin kahramanlarını minnetle, şükranla, saygıyla andıklarını bildirdi.

Demirer, Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 103. Yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaparak, Ankara’nın başkent oluşu hakkında bilgiler verdi.

ADD Şube Başkanı Uğur Demirer’in konuyla ilgili basın açıklaması şöyle:

“Mustafa Kemal Paşa Kurtuluş Savaşını yönetmek üzere 103 yıl önce bugün Ankara’ya geldi.

Mondros Mütarekesi’ne, orduların terhis ve silahların işgalcilere teslim edilmesine şiddetle karşı çıkan, emrindeki birlikleri Toroslar’ın kuzeyine çekmeyi başaran Mustafa Kemal, Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı’nın lağv edilmesi üzerine 13 Kasım 1918’de İstanbul’a dönmüş, boğazdaki İtilaf Devletleri donanmasını gördüğünde “geldikleri gibi giderler” demişti. Demişti demesine de, elbette kendiliklerinden gidecek değillerdi. Zorla gönderilmeleri gerekiyordu. O da bunu yapmak kararındaydı.

Emperyalist işgal altındaki İstanbul’ da milli mücadeleyi örgütlemek olanaksızdı. Ne yapılacaksa Anadolu’da yapılacaktı. Bu amaçla 6 aylık İstanbul görüşmelerinin ardından 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkacak, önce Havza’ya, oradan Amasya’ya geçecek, amacını Amasya Genelgesi ile ilan edecek, tüm vali, komutan ve mutasarrıflara gönderdiği emirlerle elde kalan güçleri direnişe yöneltecek, halkla yaptığı görüşmelerle milletin azim ve kararını harekete geçirmeye çalışacak, bu çalışmaları nedeniyle padişah tarafından geri çağrılacak, kabul etmeyince görevden alınması üzerine askerlikten istifa edip “bir ferd-i mücahit” olarak kutlu yolculuğuna devam edecek, “Ya İstiklâl Ya Ölüm” şiarını karar altına aldırdığı Erzurum ve Sivas Kongreleri ile mücadelesinin hukuki meşruiyetini oluşturacak, Ankara’da bir ulusal meclis toplayacak ve o meclisten asla vazgeçmeyecekti.

Vahdettin ve hükümetinin işbirlikçi tutumlarını iyi bilen, teslimiyetçi politikalarını değerlendiren, emperyalist işgalcilerle birlikte nasıl engeller çıkaracaklarını, ne tür tuzaklar kuracaklarını şaşmaz bir isabetle öngören Mustafa Kemal, onların ulaşmasının güç ve fakat Anadolu’nun tam ortasında, ikmal yolları üzerinde, cephelere çok uzak olmayan stratejik bir mevki, özellikle de ilk günden itibaren Müftü Börekçizade Mehmet Rıfat Efendi (4 Nisan 1924’den vefat ettiği 5 Mart 1941 tarihine kadar Cumhuriyetin ilk Diyanet İşleri Başkanı) öncülüğünde Kuvayı Milliye’yi destekleyen bir kasaba olduğu için milli mücadelenin yönetim merkezi olarak Ankara’yı seçmişti.

16 Mart 1920’de işgal edilen Mütareke İstanbul’u ihanetin ve teslimiyetin adıydı. Ankara ise yoksuldu belki, ama namuslu ve inançlıydı. Türk ulusunun kalbi artık Ankara’da atacaktı.

Para yoktu, bulundu. Ordu yoktu, kuruldu. Silah yoktu, alındı. Meclis yoktu, açıldı. Hain çoktu, ezildi. Millet yılgın ve yorgundu, ayağa kaldırıldı, Gazi’sinin çağrısıyla nesi var nesi yok askerine gönderdi, kadın, erkek ve çocuk 3 yıl 3 ay 22 gün tarihin en haklı, en onurlu savaşını verdi, 9 Eylül 1922’de işgalcileri ve işbirlikçi hainleri İzmir’ de denize döktü, bağımsızlığını kazandı.

O yoksul Ankara, Atatürk’ün gelişinden 4 yıl sonra ve Cumhuriyet’in ilanından 16 gün önce, 13 Ekim 1923’de sonsuza dek Türkiye’nin Başkenti oldu.

Emperyalistler ve ihanet İstanbul’unun işbirlikçi çevreleri Mustafa Kemal’i de, Ankara’nın Başkent oluşunu da, cumhuriyeti de kabul etmek istemediler. 1923’de Lloyd George’un, 1924’de Amiral Francis Sinclair’in küstah sözlerine bel bağlayıp “Kemal’in çömez Cumhuriyeti’ni 2 yılda yıkma” hayalleri kurdular. Elçiliklerini yıllarca Ankara’ya taşımadılar. Ancak Kemalist Cumhuriyet gelişip güçlenerek dünyanın en saygın ülkelerinden biri, Başkenti Ankara da hızla çağdaş bir kente dönüşerek aydınlanma devrimleri ile çağ atlayan Türkiye’nin bilim, kültür ve sanat merkezi oldu.

Atatürkçü Düşünce Derneği olarak; büyük Atatürk’ü, kuvayı milliye kahramanlarımızı, Kemalist devrimcileri, bu toprakları kanları ve canlarıyla vatan yapan aziz şehit ve gazilerimizi minnetle, şükranla, saygıyla anıyoruz.

Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 103. yılı kutlu olsun.”

Arena Game Center
YORUMLAR

4 + 5 =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.