Çorum’un “Sarı Altını”nın Sırrını Ustaları Anlattı
Çorum’un “Sarı Altını”nın Sırrını Ustaları Anlattı
Çorum’un ‘Sarı altını’, Meşhur Leblebisi. Çorum’un, leblebi ile adını duyurması yılların tecrübe bikrimi ile geliyor. Leblebi ustaları “Leblebiye lezzet katan emek ve alın teridir” diyor.
Leblebi işletmecisi ve 57 yıllık leblebi ustası olan Yaşar Bodur, mesleğini babasından öğrenenlerden. Nohudu üreticiden alan ve leblebi olana kadar bütün evrelerde emeği olan 65 yaşındaki Yaşar Bodur, leblebinin sırrını anlattı. Mesleğinin çok sevdiğinin söyleyen Bodur “Zor ve sabır isteyen bir meslektir” dedi.
Her nohuttan leblebi olmayacağını da ifade eden Bodur, kaliteli ürün elde edebilmek için, en iyi hammaddeyi elde etmek gerektiğini söyledi.
Çorum leblebisini en meşhur yapan özelliğin lezzet olduğunu belirten Leblebi ustası Yaşar Bodur, Çorum’a rakip çıkan illerin Çorum lezzetini tutturamayacaklarını iddia etti.
Leblebi sindirim ve mide hastalıklarının da ilacı olarak sunuluyor. Leblebi diyarı Çorum’da, 57 yıldır faaliyet gösteren Yaşar Bodur, doktorların mide hastalıklarına karşı leblebiyi önerdiğini belirtti.
Çorumlu Leblebici esnafı ve eski Leblebiciler Odası Başkanı Mahmu Ahıskalı’da leblebinin tarihçesini ve günümüzdeki gelişimini anlattı. Bu işin pirinin Seyyh Ahmedi Sever olduğunu belirten Ahıskalı, “Seyyah Ahmedi Sever bu sanatı 19’uncu asrın ortalarında Çorum’da bulmuştur” dedi. Leblebiciliğin o günden bu günlere kadar gelişerek devam ettiğini dile getiren günümüzde 60’a yakın leblebi çeşidinin üretildiğini açıkladı.
Leblebi üretiminin Çorum’un kendini kanıtladığını belirten “Herkse kaşık yapar ama sapını takamaz” diyerek Çorumdaki leblebi ustaların bu konudaki başarısına vurgu yaptı.
Çorum’da leblebi imalatı yapan işyeri sayısının oldukça az olduğunu da belirten Ahıskalı, çoğu leblebicinin imalat yapmadığını, hazır aldıkları leblebiyi ısıtıp sattıklarını söyledi.