Hıdırlık Geleneğinden Vazgeçmiyoruz
İl Müftüsü Mehmet Aşık, türbe ziyaretlerinde kılık ve kıyafetlere dikkat edilmesini istedi
Önce Türbeye, Sonra Nikaha
Çorum’da 100 yılı aşkın süredir devam eden “Hıdırlık” geleneği günümüzde yaşatılıyor.
Kerebi-i Gazi, Ubeydi Gazi ve Suheyb-i Rumi’ye ait türbelerin bulunduğu Hıdırlık yaz mevsiminin gelmesi ile en yoğun günlerini yaşıyor.
Çorum’da yenin evlenenlerin ilk durağı Hıdırlık oluyor. Şehirde neredeyse tüm gelin ve sünnet konvoyları Hıdırlığa uğramadan geçmiyor.
Çorum’da evliliklerin ilk adımı, vazgeçilmez bir gelenek haline gelen Hıdırlık ziyareti ile başlıyor.
Yeni evlenenler, sünnet olanlar Hıdırlık olarak adlandırılan cami ve türbelerin bulunduğu Hıdırlık ziyaretini eksik etmiyor.
Yeni evlenen çiftçiler mutlu ve huzurlu bir yuva kurmak için buradaki türbelerde dua ediyor. Gelin ve damadın yakınları ve gelin alma konvoyuna katılanlarda bu ziyarete ve duaya katılıyor.
Yaz mevsimi ile birlikte düğün sezonunu açıldığı bu günlerde Hıdırlıkta yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşanıyor. Bazen iki ayrı gelin konvoyunun aynı anda ziyaret için türbeye geldiği oluyor.
Hıdırlık ziyareti Çorum’un artık vazgeçilmez bir geleneği haline gelirken, türbe ziyaretlerinde de bazı kurallara uyulması isteniyor. Başı açık, minik etekli ve abdestsiz olarak türbelerin ziyaret edilmesine izin verilmiyor.
Çorum İl Müftüsü Mehmet Aşık, türbe ziyaretlerinde kılık ve kıyafetlere dikkat edilmesini istedi. Aşık “İnsanlarımız oraya giderek, dua edip manevi yönden deşarj oluyorlar. Ebetteki insanlarımız bu ziyaretleri yaparken kılık kıyafetlerine dikkat etmeleri gerekir. Kısacası insanlarımız Kuran ölçülerine göre hareket etmelidirler” dedi.
Müftü Aşık ayrıca türbelerde dilek ve temennilerde bulunurken, taş yapıştırma, çaput bağlama gibi hurafe hareketlerden de kaçınılması gerektiğini belirtti.