DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Çorum °C
Çorum
°C
°C
°C
°C
°C

Çorum’daki yüzlerce projeye milyarlarca liralık hibe

12.01.2024
283
A+
A-

Çorum’daki yüzlerce projeye milyarlarca liralık hibe

Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çorum İl Koordinatörlüğünü ziyaret etti. Ziyarette kurumun çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Vali Dağlı, bugüne kadar 1232 projeye 1,3 milyar lira hibe ödendiğini söyledi.

Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Çorum İl Koordinatörlüğünü ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.

TKDK Çorum İl Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer’den il koordinatörlüğünün çalışmaları, tamamlanan ve uygulaması devam eden projeler hakkında brifing alan Vali Dağlı, ziyaret sonunda açıklamalarda bulundu.

 

1,3 MİLYAR LİRALIK HİBE

2013 yılından bugüne kadar 1,3 milyar lira hibe verildiğini belirten Vali Dağlı, “TKDK Çorum İl Koordinatörlüğümüz, ilk hibe ödemesi yaptığı 2013 yılından günümüze kadar geçen süreçte yatırım tutarı 638 milyon lira olan 1232 projeye; 299 milyon lira hibe ödemiştir. Aynı zamanda yatırımlardaki harcamalar KDV ve diğer vergilerden muaf tutularak ayrıca destek sağlanmıştır. Bilindiği üzere TKDK; hayvancılık, işleme-pazarlama ve çiftlik faaliyetlerini çeşitlendirmeye yönelik kırsal alan yatırımlarına, yatırım konusuna ve yatırımcının özelliklerine göre değişen yüzde 50 ile 70 arasındaki hibe oranlarıyla destek vermektedir. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin eş finansmanı ile uygulanan IPARD Programı (Katılım Öncesi Yardım Aracı-Kırsal Kalkınma Bileşeni) kapsamında Çorum ilimize bugüne kadar ödenen 299 Milyon lira hibenin Avro cinsinden tutarı 40,4 milyon Avro’dur. Bu açıdan bakıldığında geride kalan 11 yılda, TKDK aracılığıyla ilimizde 2,8 milyar liralık yatırım yapılmış ve yatırımcılara da 1,3 milyar lira tutarında hibe ödemesi gerçekleştirilmiş durumdadır” diye konuştu.

Vali Dağlı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bugüne kadar 1232 adet projeyi elini taşın altına koyarak hayata geçiren ve ilimize kazandıran Çorumlu yatırımcılarımızı, özverili çalışmalarıyla bu yatırımların hayat bulmasına aracılık eden TKDK İl Koordinatörlüğümüzün yönetici ve çalışanlarını tebrik ediyorum. Hayvancılık, işleme pazarlama, tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik makine ekipman ve işleme tesislerinin yanı sıra işletmelerin enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik yenilenebilir enerji yatırımlarında oldukça başarılı projeler hayata geçmiş durumdadır. Devletimizin IPARD programı aracılığıyla sağladığı desteklerle hayat bulan bu yatırımlar yıllar geçse de ilimiz ekonomisine, istihdama ve üretime katkı sağlamaya devam edecektir.

“2023 yılı özelinde ise 197 milyon lira yatırım tutarlı 128 projeye 68 milyon lira hibe ödemesi yapılmıştır. 84 tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği için makine-ekipman alımı, 33 yenilenebilir enerji, 3 tıbbi ve aromatik bitki işleme tesisi, 3 katma değerli ürün üretim tesisi, 2 süt üretim tesisi, 2 yerel eylem grubu ve 1 soğuk hava deposu tesisinin desteklendiği 2023 yılı bugüne kadar en yüksek tutarda hibe ödemesinin yapıldığı yıl olmuştur.”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın “IPARD III programını yakında yeni desteklerle başlatacağız” açıklamasını hatırlatan Vali Dağlı, “İl Koordinatörlüğümüzün tüm personeli tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri kapsamında yatırımcılarımızın hizmetindedir. Yatırım yapmak isteyen tüm vatandaşlarımızın İl Koordinatörlüğümüzle irtibat kurmalarını, en doğru bilgiyi yetkililerden ve uzman personelden almalarını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

Arena Game Center
YORUMLAR

79 − 76 =

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.