Çorum Müzesi Cepte
Çorum Müzesi Türkiye’de bir ilki başardı
Dünyanın en büyük imparatorluklarından Hititler başta olmak üzere 8 medeniyet ve 14 bin esere ev sahipliği yapan Çorum Müzesi cepten dünyaya açıldı.
Çorum Müzesi cepten dünyaya açıldı. Çorum Valiliği ve Müze Müdürlüğü kentin sahip olduğu tarihi ve kültürel mirası ile müze ve ören yerlerinin dünyaya tanıtılması amacıyla yeni bir projeyi hayata geçirdi. Ücretsiz olarak ipad ve anroid işletimli cep telefonlarına indirilen “Çorum Museum Collection” adlı uygulamayla tarih meraklıları Çorum’daki müzedeler, tarihi ören yerleri ve müzelerde sergilenen eserleri hem cepten gezme fırsatı bulacak hem de o dönemlerde bu eserlerin nasıl kullanıldığı hakkında çizimler sayesinde anında bilgi edinebilecek.
Türkiye’de müzeler bazında ilk olduğu belirtilen uygulamanın kısa sürede yoğun ilgi gördüğü belirtildi. Sadece İngilizce olarak kullanılabilen uygulamayı dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda kişinin kullanmaya başladığı bildirildi.
Müze Müdürü Dr. Önder İpek, Türkiye’de müzeler bazında bir ilk olan uygulama sayesinde Çorum Müzesi’nin cep telefonlarıyla rahat bir şekilde gezilebildiğini söyledi. İpek, uygulama sayesinde gezinin yanı sıra müzedeki eserler hakkında tarih meraklılarının geniş çaplı bilgilendirildiğini kaydetti.
Uygulama hakkında bilgi veren Dr. İpek, “Çorum Müzesi olarak müzenin daha iyi tanıtılmasına yönelik bir çalışma başlattık. Kültür Turizm Bakanlığı’nın izni Çorum Valiliği’nin maddi destekleri ile bu mobil çalışmayı hayata geçirdik” dedi.
Çalışmasının dünyanın her tarafından kullanabileceği için ilk aşamada İngilizce olarak düşünüldüğünü dile getiren İpek, kullanıcıların Google marketten “Çorum Museum Collection” ya da Iphone telefonlar için Apple Store’den ücretsiz şekilde indirilebileceğini açıkladı.
Çorum Müzesi’ndeki yeniliklerden bir tanesinin de Hitit arabası ile Hititlerin başkentinde sanal gezi.
Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen ve Müze tarafından hayata geçirilen “Herkes Müzeye” projesi kapsamında animasyonlar hazırlandı.
Bu animasyonlardan birisi Hitit arabası ile Hattuşa’nın sanal gezisi. Hattuşa’da arabayla simülatör yardımıyla 20 dakikalık bir gezi yapılabiliyor. Animasyonlarda o dönemdeki mimari yapı ve yaşam koşulları yer alıyor. Animasyon ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.
Müzede ayrıca Alacahöyük müzesi ve o dönemde öler bir kişinin defin töreni animasyon ortamına aktarıldı. Hitit dönemine ait kabartmalı vazoların ziyaretçiler tarafından intereaktif olarak kullanılması için ekranlar yaptırıldı.
Müze Müdürü Önder İpek, “bu animasyonlar hem eserler hakkında bilgi alınması hem de ziyaretçilerin müzeyle bütünleşmesi adına çok önemli projeler olarak görüyorum” dedi.