Çorum, Koruyucu Aile Sıralamasında 26’ncı
Çorum, Koruyucu Aile Sıralamasında 26’ncı
Çorum Valiliği, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün yaptığı çalışmalarla Çorum’un koruyucu aile sıralamasında 26’ncı sırada bulunduğunu açıkladı.
Valilik, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün 2021 yılında yaptığı çalışmalara ilişkin bir basın bülteni yayımladı. Buna göre Çorum, nüfus olarak Türkiye’de 43’ncü sırada olmasına rağmen koruyucu aile sıralamasında üst sıralamalarda yer aldı. Açıklamada, “Korunmaya muhtaç çocuklara bakım tedbiri alındıktan sonra korunmalarını gerektiren süre içerisinde aile ortamında yetiştirilmesine yönelik koruyucu aile hizmetleri uygulama esasları ve yönetmelik kapsamında İl Müdürlüğümüz başarılı bir hizmet yürütmektedir. Bu kapsamda ilimiz nüfus açısından 43. sırada olmasına karşın koruyucu aile sıralamasında 26. sırada bulunmaktadır. İlimizde 78 aile yanında 96 çocuk koruyucu aile hizmetinden yararlanmakta olup 12 aile sıra beklemektedir” denildi.
Koruyucu aile faaliyetlerine ilişkin şu bilgiler verildi:
“Koruma ve bakım tedbiri alınan çocuğun, öz ailesi vefat etmiş veya terk durumundaki öz aileye dönüş imkanı olmayan çocuklarımız Müdürlüğümüz bünyesinde yürütülen evlat edindirme hizmeti ile başvurusu bulunan ailelere yapılan çalışmalarla evlat edindirilmektedir. Bu kapsamda 2021 yılında 4 çocuk evlat edindirilmiş, 8 çocuğun takibi yapılmakta ve 23 aile sırada beklemektedir.
İlimizde 9 adet Özel Kreş ve Gündüz Bakımevi bulunmakta olup toplam 978 kapasiteye sahip olan kuruluşlarda 697 çocuğa hizmet verilmektedir. Ayrıca 29 çocuk için ücretsiz kreş hizmeti sunulmaktadır.
Aylık ortalama yaklaşık 400 çocuk için 2021 yılında toplam 2 milyon 77 bin 326,10 TL doğum yardımı ödemesi yapılmıştır.”
İhtiyaç Sahibi Çocuklara 21 Milyon
Basın bülteninde müdürlüğün ihtiyaç sahibi çocuklara yönelik yürüttüğü çalışmalara ilişkin detaylar da paylaşıldı. 2021 yılında temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatını sürdürmekte güçlük çeken çocuk ve gençlerin bakımı kapsamında ailelere 21 milyon 619 bin liralık ödeme yapıldığı vurgulandı. Açıklamada, “Yoksulluk içinde olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatını sürdürmekte güçlük çeken çocuk ve gençlerin bakımı konusunda ailelerin desteklenmesi amacıyla sosyal ve ekonomik destek hizmeti kapsamında 2021 yılında her ay ortalama bin 485 kişiye toplam 21 milyon 619 bin 196,97 TL ödeme yapılmıştır” denildi.
Basın bülteninin devamında şu bilgilere de yer verildi:
“Yaşlı ve engellilere, Hacı Kamile-Ahmet Akdağ Huzurevi ve Atıl Üzelgün Huzurevleri, Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi ile üç tane Özel Bakım Merkezinde yatılı hizmet verilmektedir. Bu kapsamda Özel Bakım Merkezlerinde 253, Engelsiz Yaşam Merkezinde 78 engelliye, huzurevlerinde 121 yaşlıya bakım hizmeti verilmektedir.
Kuruluşlarda bakım ve koruma altında bulunan yaşlı ve engellilerin yaşam kalitelerini arttırmak amacıyla pandemi tedbirleri kapsamında az da olsa kurum içinde sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler yürütülmektedir. Önemli gün ve haftalarda pandemi nedeniyle kuruluşlar içerisinde hizmet alan ve personelle birlikte farkındalık çalışmaları gerçekleştirilmektedir.
İki tanesi Sungurlu’da, bir tanesi Laçin’de bulunan Özel Bakım Merkezlerinde toplam 253 ağır engelli kalmaktadır.
Engellilere Aylık 7 Milyon 200 Bin Lira Ödeme
Yaşlı ve engellilerin yaşadıkları ortamdan kopmadan daha kaliteli bir bakım alabilmelerini sağlamak için ağır engellilere bakan kişilere evde bakım yardımı kapsamında her ay ortalama 4 bin 42 kişiye 2021 yılında aylık ortalama 7 milyon 200 bin TL ödeme yapılmıştır. Ayrıca 2021 yılında yaklaşık 690 kişiye engelli kimliği düzenlenmiştir.
Kadınlara, Kadın Konukevi Müdürlüğü fiziksel, duygusal, cinsel, ekonomik ve sözlü istismara uğrayan kadınların korunması, psiko-sosyal ve ekonomik sorunlarının çözülmesi, güçlendirilmesi ve bu dönemde kadınların varsa çocukları ile birlikte ihtiyaçlarının da karşılanmak suretiyle geçici süreyle kalabilmeleri için açılan yatılı sosyal hizmet kuruluşudur. Kuruluşta kadınlar ve beraberindeki çocuklara koruma ve bakım hizmeti yanında iş ve mesleki kurslar da düzenlenmektedir.
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinde şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik güçlendirici ve destekleyici danışmanlık, rehberlik, yönlendirme ve izleme hizmetleri verilmektedir.
801 Kişiye ‘Aile’ Eğitimi
Aile ve Toplum Hizmetleri alanında daha çok koruyucu ve önleyici hizmetler kapsamında aşağıda yer alan faaliyetler yürütülmektedir. Aile Sosyal Destek Projesi (ASDEP) kapsamında 2021 yılı içerisinde 3bin 328 hane ziyareti ve 14 bin 111 görüşme gerçekleştirilerek konut bazında aile üyelerine gerekli rehberlik ve yönlendirme çalışmaları yapılarak uygun olan hizmet modellerimizden yararlanmaları sağlanmıştır.
Çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından Aile Eğitim Programı(AEP) modüllerinden talep edilen konularda 24 farklı oturumda 2021 yılında toplam 801 kişiye eğitim verilmiştir.
Bakanlığımız ve Türkiye Yeşilay Danışmanlık Merkeziişbirliği ile Türkiye Bağımlılıkla Mücadele(TBM) kapsamında Madde Bağımlılığı konusunda 2021 yılı içerisinde 17 farklı eğitimde 907 kişiye ulaşılmıştır.”