Çorum Kıpkırmızı!
10-16 Nisan tarihleri arasındaki haftalık vaka sayısı açıklandı. Çorum’da haftalık vaka sayısı rekor düzeye ulaştı. Risk haritasında Çorum kırmızıya büründü.
Çorum Kıpkırmızı!
Çorum’da vaka sayıları artmaya devam ediyor, risk haritası kızarıyor. Çorum’da haftalık vaka sayısı rekor düzeye ulaştı. Bakanlık verilerin göre yüz bindeki vaka sayısı 475,55’ya yükseldi. Hâl böyle olunca Çorum’un Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritası da kızardı.
Sağlık Bakanlığı 10-16 Nisan tarihleri arasındaki haftalık vaka sayısı açıklandı. 26 Şubat – 5 Mart tarihleri arasında 44 olan yüz bindeki vaka sayısı, 6-12 Mart tarihleri arasında 73, 13-19 Mart tarihleri arasında 138, 20-26 Mart tarihleri arasında 232,77, 27 Mart -2 Nisan tarihleri arasında vaka sayısı 322,56, 3-9 Nisan’da ise 425,26’ya yükselmişti.
Sağlık Bakanlığının pazar günü açıkladığı verilere göre ise Çorum’da artışın hız kesmeden sürdüğü ve yüz bindeki vaka sayısının 475,55’ya yükseldiği açıklanmıştı.
Çorum’daki vaka sayılarının artışı ile beraber neredeyse Çorum’un tamamı çok yüksek riskli bölge anlamına gelen kırmızıya büründü.
HES uygulamasındaki haritada şehir merkezinin ve şehrin çok büyük bir bölümünün kırmızı olduğu görülüyor. Haritadaki güncel verilere bakıldığında Çorum’da yine vakaların yüksek olduğu aralık ayına benzer bir görüntünün meydana geldiği gözlendi.
Vaka Sayısı Hangi İllerde Arttı, Hangi İllerde Azaldı?
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca yaptığı açıklamada 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısı en çok artan illerimiz Düzce, Çanakkale, Zonguldak, Yozgat ve Yalova. Azalan illerimiz ise Kırklareli, Kilis, Samsun, Osmaniye ve Adıyaman. Vaka sayısı artış hızı azaldı.
Bir Haftada Yüzde 2’lik Gerileme
Son önlemlerle bir haftalık süreçte ancak yüzde 2’lik gerileme yaşandığı belirtildi. Hasta başvurularında en önemli bulaş etkeni yine “aile içi, komşu-eş dost buluşması, toplu taşıma ve kalabalık işyerleri” çıktı. Hükümetteki eğilim daha sıkı kapanma yerine daha sıkı denetim yönünde.
Tam Kapanma mı, Sıkı Denetim mi?
Bilim Kurulu üyelerinin sağlık sisteminin tıkanma noktasına geldiği, bu nedenle tam kapanma yapılması gerektiği şeklinde uyarılarda bulunduğu ifade edildi ancak hükümetin 15 günlük değerlendirmenin ardından, daha sert önlemler yerine aynı uygulamaya devam etme eğiliminde olduğu öğrenildi. İçişleri Bakanlığı kanalıyla yapılan denetimlerin arttırılacağı, ceza uygulamasının yoğunlaşacağı ve alışverişe çıktığını söyleyenlerin kendi semtlerinde olup olmadıklarının teyit edileceği belirtildi.
Hastanelere son dönemde başvuran hastaların, bulaş hikayelerinin de aynı olduğu belirtiliyor. Covid-19 şüphesiyle gelenlerin kayıtlarına göre ana etken aile içi bulaşma, komşu-eş dost buluşmaları, toplu taşıma ve kalabalık işyerleri.
Kamunun esnek çalışma kararı almasına karşın, özel sektöre böyle bir zorunluluk getirilmemesinin olumsuz sonuçlarının görüldüğü ve işyeri bulaşlarının bu nedenle arttığı kaydediliyor.