“Çocuklar Bir İş Gücü Değil, Hayalimizdeki Türkiye’nin Geleceğidir”
“Çocuklar Bir İş Gücü Değil, Hayalimizdeki Türkiye’nin Geleceğidir”
DEVA Partisi İl Gençlik Politikaları Başkanı Cihad Eker ülkemizde eğitim ve ekonomik problemler dolayısı ile artan çocuk iş gücü sorunun çözümü için elini taşın altına koymaktan çekinmemek gerektiğine dikkat çekti.
Eker “Geleceğe bir yatırım yapmak istiyorsak iyileştirmeye, hâlâ temiz ve masum kalan, geleceğimiz olan çocuklardan başlamalıyız” dedi.
Cihad Eker açıklamasını şöyle sürdürdü:
Ülkemizde, resmî olmayan rakamlara göre 2 milyondan fazla; TÜİK verilerine göre ise 720 bin genç ve çocuk işçi bulunuyor. Bu işçilerin önemli bir kısmı yasalarca öngörülen yaş sınırının altında ve kayıt dışı çalıştırılırken, 394 bin 560 genç veya çocuk da çalıştırılamayacakları iş ve işyeri koşullarında istihdam ediliyor. En az 244 bin 800 çocuk işçi ise mevsimlik tarım, tarla-bahçe veya seyyar işlerde hayatını kazanmaya çalışıyor. İş gücüne katılan 247 bin çocuk ise eğitim hayatına devam edemiyor. Oysa çocuklar bir iş gücü değil; hayalimizdeki özgür, adil ve demokratik Türkiye’nin güvenceleridir.
Ekonomik sorunlar sürdükçe, eğitim imkânları yetersiz kaldıkça ve fırsat eşitliği sağlanamadıkça, gençler çok erken yaşta çalışma hayatına sürüklenmektedir. Aynı zamanda ülkemizde çalışmayan ve çalışmaya müsait iş gücü oranı yüksek; ancak istihdam oranı geçmiş yıllara göre düşük seviyelerdedir.
Çocuk işçiliği; fiziksel ve zihinsel olarak henüz yeterli olgunluğa erişmemiş bireylerin, fiziksel veya zihinsel yeterliliğini aşacak veya gelişimini tehlikeye düşürecek işlerde çalışması veya çalıştırılmasıdır. Bu süreç çocuk haklarına uymayan bir şekilde işlendiği için çocuğun eğitimini, fiziksel ve mental yapısını olumsuz yönde etkileyerek, çocukların geleceğine büyük zararlar vermektedir. Çocuk demek, toplumumuzun devamlılığı demektir. Çocuk işçi demek, geleceği olmayan, yok olmaya mahkûm bir toplum demektir.
Çocuklar Eğitime, İşsizler İstihdama Katılmalıdır
Bu durumda bizim asli vazifemiz; eğitimini tamamlamış, çalışmaya hazır ve işsiz vatandaşlarımızın iş hayatına katılmasını ve çocuk işçi olarak nitelendirilen gençlerimizin eğitim hayatlarına devam ederek kendi gelişimlerini tamamlamalarını sağlamaktır.
Çocuk İşçiliği Sorunu Beş Adımda Çözülür
Bu konuda atılması gereken adımlar şunlardır:
– Mesleki ve teknik eğitimlerin kalitesini artırmak.
– Okullarda çocuklar için eğitim odaklı iş istihdamları yaratmak.
– Çocuk işçi çalıştıran kurumlara denetimleri sıkılaştırmak ve çocuklar için iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan işletme sahiplerine verilecek cezaları caydırıcı hale getirmek.
– Çocuk işçilerin karşılaştıkları iş yeri, eğitim ve sağlık sorunlarına güvenilir ve etkin çözümler yaratabilecek kurumlar belirlemek.
– Mevsimlik tarım işinde çalışan göçmen çocukların eğitim ve sağlık hizmetlerine erişimin sağlanması.