Çağlar’dan ‘Yatırım’ Eleştirisi
Çağlar’dan ‘Yatırım’ Eleştirisi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Belediye Meclis Üyesi Rüştü Çağlar, belediye yönetiminin mevcut projeleri tamamlamadan yeni projelere başlamasının enflasyonist bir ortamda yanlış olduğunu söyledi.
Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonu’nda yapılan Belediye Meclisi Kasım ayı toplantısında söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi Rüştü Çağlar, bütçedeki yanlış gördüğü noktaları paylaştı.
Belediye bütçesinin iki günde değil 20 günde onaylanması gerektiğini vurgulayan Çağlar, İl Genel Meclisi’ni örnek göstererek, “20 günde yapılması gereken koskoca Çorum Belediyesinin 2 milyar liralık bütçesini iki günde bitiriyoruz. Bunu İl Genel Meclisi uyguluyor. Birim birim bütçeler görüşülüyor. Biz bunu niye yapmıyoruz? İki günde acele ederek geçiriyoruz. Ne yapılacağını biliyor muyuz? Çoğumuz bilmiyoruz. Aceleye geliyor konuşamıyorsunuz. Biz buraya Çorum halkının oylarıyla geldik. Şu kitapları herkese göndermek dağıtmak sorun olmasa gerek” dedi.
Personel sayısındaki artışa dikkat çeken Çağlar, “Belediyeyle ilgili birçok bilgiye ulaşabiliyorsunuz. Personel sayımız 2158’e ulaşmış. Başkanımız görevi devraldığında 1853. 305 tane personel artışımız oldu” ifadelerini kullandı.
“100 Liraya İhale Ettiğiniz İşi 250, 300 Liraya Zor Tamamlıyorsunuz”
Türkiye’nin enflasyonla mücadele ettiğini hatırlatan Meclis Üyesi Rüştü Çağlar, böylesine enflasyonist bir ortamda yeni yatırım projelerine başlamanın hata olduğunu vurguladı.
Çağlar, konuşmasında şunları söyledi: “Performans programını incelediğimizde 8 adet stratejik planımız var. Bu alanda 31 tane performans hedefi, 108 performans göstergesi, bu hedeflere ulaşmak için 186 tane projemiz var. İncelediğiniz zaman projelerin çoğunun hizmet alımı, mal alımı olduğunu görüyorsunuz. Geçen yıla göre de faaliyetlerimiz 37 adet artmış. Kültür ve sanat turizm hizmetlerinde, kurumsal kaynak yönetiminde ve toplum refahı ve sosyal yaşam hizmetlerinde artışlar olmuş.
Sayıştay raporlarıyla tescilli olan, şu ekonomik enflasyonda bile 190 milyon lira borçlandırma yaparak bütçeyi denkleştirmeye çalışıyorsunuz. Bunun 94’ünü borç kapatmakta kullanıyorsunuz, 96’sını yatırımlara ayırıyorsunuz. Borcu borçla kapatıyorsunuz. Vatandaşın düştüğü durum gibi. Kredi kartı borcu var gidiyor başka bankadan kredi kartı çıkarıyor. Borcu borçla kapatıyor. Bu sürdürülebilir bir yönetim şekli olmasa gerek.
Performans programına baktığımız zaman Etüt Proje Müdürlüğünün yapacağı projeler var. Geçici Hayvan Bakım Evi, Millet Bahçesi Yer Altı Otoparkı, Masa Tenisi Eğitim Merkezi, Semt Sahası gibi. Bunlar için ayrılan kaynak 213 milyon. Siz bu yatırımlara başlıyorsunuz. Enflasyon var en az yüzde 60. Bugün bir işi yaptığınız zaman yıllara sari yaptıysanız yılın enflasyon fiyat farkı biniyor, müteahhit malzeme fiyat farkını alıyor. 100 liraya ihale ettiğiniz işi 250, 300 liraya zor tamamlıyorsunuz. Örneği belediye hizmet binası.
Enflasyonist ortamda yatırım yapmak, yeni işler yapmak zor. Gittikçe borç artıyor. Bu enflasyonist ortamda yatırım yapılmamalı. Müteahhitler teklif vermiyor. Adam önünü göremiyor. Senin yaklaşık maliyetin 1 milyon adam veriyor 1 milyon 300 bin lira. Niye? Altı ayda şu kadar zam geliyor diye. İşi veremiyorsunuz bile.
Bedesten diye başladınız. Süresi bitti. Parası ikiye, üçe katlandı. Ben diyorum ki enflasyonist ortamda yeni cepheler açmayalım.”